Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale pentru jurnaliştii din „uniuni ale creatorilor"

Postat la: 29.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care introduce pensii speciale pentru jurnaliştii care fac parte din „uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică", proiect criticat de guvern.

Legea modifică articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, prin introducerea unei noi categorii care vizează uniunile de jurnalişti. Actul normativ prevede că „prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică".

Potrivit Legii nr.8/2006, „cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării", iar indemnizaţia nu se acordă persoanelor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de indemnizaţia acordată potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificările ulterioare. Legea nr 8/2006 prevede că indemnizaţia lunară se acordă, la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la casa teritorială de pensii, iar beneficiarul trebuie să facă dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

"Legea pensiilor speciale acordate jurnaliştilor nu este oportună, ca orice modificare legislativă de acest fel, iar jurnaliştii au în plus şi datoria morală să nu ceară un statut special, mai ales că ei au criticat atunci când alţii obţineau asemenea statut", a afirmat Dan Suciu. Singura asociaţie de presă care are acest statut este Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR). Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România este o entitate puţin cunoscută chiar şi în rândul jurnaliştilor, iar numele celor care conduc UZPR nu se găsesc nici în casetele redacţionale ale ziarelor, nici pe genericele televiziunilor şi nici printre editorii agenţiilor de presă, potrivit sursei citate. Printre sponsorii Uniunii se numără câteva firme din Reşiţa, Primăria Anina sau Asociaţia culturală Ateneu Săsesc Prundeni, iar lista membrilor cotizanţi, actualizată la 1 martie 2016, cuprinde 900 de nume.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE