Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Irlanda - ediției a 52-a a BT Young Scientist & Technology Exhibition: Două eleve de origine română au câștigat Marele Premiu

Postat la: 11.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cîștigătorii ediției a 52-a a BT Young Scientist & Technology Exhibition (#BTYSTE) din Irlanda au fost anunțate ca fiind elevele de origine română Maria Louise Fufezan (16 ani) și Diana Bura (15 ani) care au fost recompensate cu Marele Premiu.

Ele au castigat cu lucrarea lor intitulată, "An Investigation into the Effects of Enzymes used in Animal Feed Additives on the Lifespan of Caenorhabditis Elegans"- (Anchetă privind efectele enzimelor utilizate în aditivii pentru hrana animalelor privind durata de viață a Caenorhabditis elegans). Anunțul a fost făcut în BT Arena RDS din Dublin în urmă cu două zile de către Jan O'Sullivan, Ministrul Educației și Competențelor și Shay Walsh, Managing Director, BT Irlanda.

Eleve în oraşul irlandez Balbriggan, Irlanda, tinerele de origine română au impresionat juriul cu proiectul lor considerat revoluționar și vizionar, în care prezentau pagubele produse fertilităţii solului de modul de hrănire al animalelor. Ideea acestui proiect a apărut când Diana şi-a vizitat bunica şi a observat că găinile din ferma acesteia sunt mult mai mici față de cele găsite în comerţ şi a decis să descopere motivul. Maria Louise, şi Diana, provin din familiile unor români din Transilvania ce au emigrat la începutul anilor 90 în Irlanda şi a fost prima lor participare la acest concurs. Elevele au fost recompensate cu un cec de 5.000 de euro şi cu posibilitatea de reprezenta Irlanda, în luna septembrie, la Bruxelles, în competiţia europeană de profil.

„Suntem mândri că acest concurs continuă să fie o rampă de lansare pentru viitorii antreprenori, academicieni, oameni de ştiintă şi avem mulţi câştigători ale ediţiilor trecute care dovedesc asta. Felicitări Mariei şi Dianei, care se alătură listei de câştigători şi care vor avea ocazia să reprezinte Irlanda în competiţia europeană," a declarat Shay Walsh, director general BT Irlanda.

Ministrul Educației și competențe, Jan O'Sullivan, a declarat: "Unul dintre lucrurile pe care le apreciez mereu la această expoziție BT Young Scientist & Technology este calendarul său de început de an. Pentru mulți dintre participanți acest lucru poate reprezenta într-adevăr, începutul unei povești de dragoste cu știința, în care se acordă burse de studiu și de cercetare. Acest eveniment oferă o ocazie minunată de a demonstra talentul și potențialul tinerilor dar și dezvoltarea instinctelor naturale. Einstein a spus odată: "Nu am talente speciale. Sunt doar un curios cu pasiune. "

Referindu-se la proiectul câștigător prof. univ. Grace McCormack a comentat; "Acești elevi au inventat o întrebare de roman - ar putea exista efecte ale enzimele adăugate în hrana animalelor, împotriva viermilor și afecteaza aceasta fertilitatea solului? Fetele au oferit noi dovezi care ar putea constitui o schimbare neașteptată în detrimentul comportamentului și duratei vieții viermilor care fertilizează esențial, solul. Lucrarea este foarte importantă pentru mediul înconjurător și industria alimentară și va duce, fără îndoială, la continuarea cercetarilor in acest domeniu important ".
Aproape 1.200 de elevi din întreaga insulă Irlanda alături de elevi și studenți din alte 29 de țări au concurat la BT Young Scientist and Technology Exhibition 2016 în clădirea RDS pentru Marele Premiu fiind prezentate un număr de 550 de proiecte și lucrări științifice.

Marian Gârleanu - Dublin

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE