Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












La un pas de catastrofa: Oprirea Grupului 4 de la Porţile de Fier a fost cauzata de Inundarea centralei

Postat la: 05.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Grupul 4 Porţile de Fier I a fost oprit din cauza avariilor de proporţii produse în urma inundării centralei, a declarat Cristinel Popescu, lider al sindicatului Hidroserv. Potrivit unui comunicat al sindicatului, avaria de proporţii s-a produs în data de 30 noiembrie, în jurul orelor 23:00. Radu Nuţă, directorul Hidroserv Porţile de Fier, a spus: "Acest grup a fost inundat pentru că s-a defectat o supapă de vid, în condiţiile în care fiecare grup are trei supape, iar acest eveniment se poate repeta în orice secundă".

Retehnologizarea de la PF I a fost încredinţată direct, în 1997, firmei elveţiene Sulzer Hydro - absorbită ulterior de o altă firmă elveţiană, VA TECH (ulterior Andritz Hydro potrivit presei) - de către guvernul Ciorbea, la iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Economiei de la acea vreme. "Pe 30 noiembrie la ora 23:00 s-a întâmplat acest incident, care nu se mai cheamă de mult avarie, din cauza unei supape de vid, fiecare hidroagregat având trei supape de vid. Ovidiu Agliceru (n.r directorul general al Hidroelectrica) a acceptat cartea maşinii care avea scăpări şi nu spunea cum se intervine sau dacă este necesară vreo revizie la supapele de vid. Este puţin în culpă. Atât timp cât cineva a acceptat cartea tehnică nu este posibil să mai aibă pretenţia să ceară penalităţi de la executant, de la Va Tech, respectiv Andritz", a explicat Radu Nuţă pentru Bursa.ro.

Acesta a mai spus: "Acest eveniment se poate întâmpla în orice secundă şi la celelalte hidroagregate. (...) Nu este primul incident din cauza gestionării proaste a modernizărilor". Inundarea a fost cauzată de o defecţiune la hidroagregatul 4 (HA 4). "Această inundaţie, fiind dinspre aval, nu a creat o problemă exagerat de gravă. Cel mult se putea întâmpla să se egalizeze nivelul apei din centrală cu cel al apei din aval, adică circa 40 de metri. Sursa maşinilor este la 48 de metri. Apa a ajuns până la 27 de metri, extistând canale care au preluat apa şi au direcţionat-o spre un bazin de unde a fost eliminată. Se putea întâmpla orice", a precizat Cristinel Popescu, care a mai menţionat: "Norocul a fost că doar un singur motor din Grupul 4 a bubuit. S-au desfăşurat lucrări zile în şir, se lucrează şi acum, pentru curăţarea locului. Am vorbit cu un coleg şi chiar mi-a transmis că în unele locuri au intrat şi peşti".

Popescu a mai spus că modul în care a fost realizată centrala şi intervenţia rapidă a salariaţilor au făcut ca efectele avariei să fie minore, adăugând: "Reparaţiile şi întreţinerile centralei, de când a intrat Hidroelectrica în insolvenţă, se efectuează la un nivel mult mai redus". Acesta a semnalat, legat de problemele de scurtcircuite, faptul că la centrala Porţile de Fier nu funcţionează nici centura de împământare şi nici instalaţiile de sesizare a incendiilor. În replică, Radu Nuţă a adăugat: "Cristinel Popescu a fost la Bucureşti şi nu avea de unde să ştie astfel de informaţii. De meserie fiind pompier nu are cum să interpreteze problemele şi gravitatea evenimentului. Domnul Popescu este un farseur".

Potrivit lui Cristinel Popescu, avaria reprezintă unul din efectele reducerii majore a lucrărilor de reparaţii şi întreţinere dictate de fostul administrator judiciar, Remus Borza. Sindicatul Porţile de Fier a atras în nenumărate rânduri atenţia asupra problemelor din Porţile de Fier, din cauza reducerii aberante a lucrărilor de mentenanţă, mai susţine liderul sindicatului. Ministerul Energiei nu a putut fi contactat, până la ora redactării articolului, pentru o poziţie, scriu cei de la Bursa.ro

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE