Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mii de persoane sunt aşteptate la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Postat la: 16.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mii de persoane sunt aşteptate sâmbătă şi duminică la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România, manifestarea urmând să cuprindă concerte de muzică populară şi uşoară, petreceri, focuri de tabără şi artificii. Târgul de Fete este organizat atât în comuna Avram Iancu, localitatea de la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou de pe munte aflat la o altitudine de aproape 1.500 de metri.

Sărbătoarea debutează sâmbătă, la ora 12.00, în comuna Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, cu o paradă a portului popular în cadrul căreia vor defila reprezentanţii comunelor din judeţul Alba, dar şi Ansamblul folcloric „Pomnênka" din Cehia. O oră mai târziu este programată finala Festivalului Concurs „Cultură pentru Cultură" la care vor participa câştigătorii locurilor I de la toate secţiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeş, Ocna Mureş şi Munţii Apuseni.

Spre seară, pe scena din Avram Iancu vor evolua Ansamblul Folcloric „Arieşul" din Câmpeni, dirijat de prof. Gheorghe Bădău, şi Ansamblul Folcloric „Pomnênka" din Cehia. Sărbătoarea va continua cu un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ şi Cătălin Haşa. În spectacol sunt incluse şi recitaluri susţinute de Leontina Fărcaş, Cornel Borza, Cornelia Radocea şi Nicolae Furdui Iancu. La ora 22.00 manifestările din comuna Avram Iancu se vor încheia cu focuri de artificii.

Târgul de Fete se mută pe Muntele Găina, unde de la ora 21.00 vor evolua Gino, Trupa Ro-Mania, şi Formaţia Direcţia 5. Petrecerea va continua până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii, atmosfera fiind întreţinută de Cristi Mărcuş şi Zenit Concert.

Târgul de Fete va continua, duminică dimineaţa, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum, iar oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. După ceremonial va fi deschis Târgul Meşterilor Populari la care meşteri din întreaga ţară îşi vor prezenta roadele muncii lor respectiv obiecte tradiţionale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

Sărbătoarea continuă cu un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena" Alba cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ şi recitaluri susţinute de îndrăgiţii interpreţi Leontina Fărcaş, Traian Jurchela şi Ionuţ Fulea.

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările.

150 de poliţişti şi 65 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică şi siguranţa participanţilor la manifestările cultural artistice care vor fi organizate în comuna Avram Iancu şi în zona Muntelui Găina. În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie, se organizează, din vremuri străvechi, Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Târgul are loc pe un platou montan la o altitudine de 1467 de metri, iar această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1793.

Istoricii susţin că apariţia târgului s-a datorat necesităţii de comunicare între oamenii acestor locuri, care trăiau în aşezări izolate şi risipite. Târgul a antrenat, alături de relaţiile economice între locuitorii de pe Văile Arieşului şi Crişurilor, şi relaţii matrimoniale. Se spune că fetele nemăritate veneau pe munte cu familiile lor şi îşi instalau aici un cort cu zestre spre deliciul feciorilor, care la rândul lor se pregăteau cu cele mai alese daruri pentru viitoarele mirese.

Momentul-cheie era reprezentat de târguirea fetelor. Fata aleasă era invitată la joc şi apoi cântărită pe o scândură, la capătul celălalt fiind pusă zestrea. Nu s-a întâmplat niciodată ca vreo fată care a participat la acest târg să nu îşi fi aflat perechea, iar moţii cred că perechile care şi-au unit destinele în acest loc „magic" au parte de fericire şi noroc. Târgul a făcut posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, iar cununia se oficia direct pe munte, în timpul nedeilor, de unde şi numele Târgul de Fete. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături", iar fetele „se luau", nu se cumpărau.

Astăzi Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Târgul de pe Muntele Găina a fost înregistrat de Consiliul Judeţean Alba ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi reprezintă un pol al turismului folcloric pentru judeţul Alba şi centrul Transilvaniei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE