Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mircea Kivu: „Legea lui Ilieşiu, expresia unei mentalităţi totalitare!"

Postat la: 30.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Controversata lege Ilieşiu - care prevede construirea unei cruci gigantice în Piaţa Universităţii - este expresia unei gândiri totalitare, întrucât nu propune o amplă consultare a cetăţenilor, afirmă sociologul Mircea Kivu, în editorialul său din „România Liberă".

„Cel mai problematic element al proiectului de lege se referă la amplasarea, în Piaţa Universităţii, a unui monument-simbol al luptei anticomuniste. El ar consta într-o cruce din metal inoxidabil, înaltă de 20-25 metri, pe care ar urma să fie montată o instalaţie de iluminare care va funcţiona continuu, în memoria victimelor.

Piaţa Universităţii merită un însemn special

Piaţa Universităţii nu e un loc oarecare. De 25 de ani încoace se încarcă de semnificaţii. Aici a curs sânge, în decembrie '89 şi în iunie '90, pentru libertate (...) Oricât de puţină apetenţă pentru fasturi aş avea, cred că acest spaţiu merită un însemn special - e nefiresc ca un străin să treacă printr-o simplă intersecţie, fără a-i bănui semnificaţia. Aici sunt de acord cu senatorul Ilieşiu. Dar ne despărţim în momentul în care domnia-sa, sau Parlamentul, vrea să hotărască în ce mod anume trebuie însemnat acest spaţiu. De ce o cruce? De ce din metal inoxidabil? De ce cu instalaţie de iluminare?

Un concurs internaţional de proiecte

Există în ţara asta o lege ce stabilește care sunt regulile de realizare şi amplasare a monumentelor de for public (Legea 120/2006); ea stabileşte o comisie naţională de specialitate (e drept, de cele mai multe ori ignorată). Această comisie, împreună cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ar trebui să organizeze un concurs internaţional de proiecte (e drept, şi proiectul de lege în discuţie vorbeşte de un asemenea concurs, dar îl anulează de îndată ce stabileşte caracteristicile de detaliu ale monumentului).

Proiectul Ilieşiu, expresia unei mentalităţi totalitare

Ar trebui organizată o amplă consultare a cetăţenilor înainte de a se decide care proiect va fi pus în operă. Numai aşa am putea vorbi despre un adevărat monument al luptei înpotriva comunismului. Aşa cum arată proiectul de lege, este el însuşi expresia unei mentalităţi totalitare", scrie Mircea Kivu.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE