Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Încă un șef din ANAF, din Dosarul lui Sorin Blejnar, a dispărut

Postat la: 09.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tribunalul Prahova a decis, ieri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului şef al ANAF Sorin Blejnar într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă

Doi procurori anticorupție ai Serviciului teritorial Ploiești au dispus reținerea lui Sorin Blejnar, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Din referatul magistraților reiese că acesta îi îndemna pe subalternii săi „să pretindă și să primească procente de la diverse firme prin trafic de influență". Mai mult, unul dintre subordonații lui Sorin Blejnar este de negăsit, după „metoda" Codruț Marta.

Conform unor surse apropiate anchetei, Sorin Blejnar, prin subalternul său, Dan Stroe , au pretins și primit în anul 2011, când Blejnar avea funcția de preşedinte al ANAF, 13 milioane de lei de la reprezentanţii unei societăţi pentru ca firma să fie favorizată. Conform surselor noastre este vorba despre societatea RomSys (IT), al cărei patron, Horațiu Bruno Berdilă, este cel care a dat declarații și în dosarul în care este anchetat Vasile Blaga. Ulterior, în perioada noiembrie 2011-ianuarie 2012, Sorin Blejnar ar fi primit, împreună cu Dan Stroe, 13 milioane de lei, banii fiind transferaţi de firma de IT în contul unei societăţi fantomă, au declarat surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru EVZ că la acel moment s-ar fi acceptat promisiunea lui Horaţiu Berdilă, CEO al firmei Romsys, de a primi 20% din valoarea unui contract de furnizare de servicii IT ce urma a fi încheiat cu ANAF. În schimb Blejnar urma să intervină pe lângă directorul de achiziţii ANAF, Dan Stroe, pentru a determina obţinerea contractelor respective, au mai precizat sursele citate. În acelaşi dosar este cercetat şi Dan Stroe pentru luare de mită.

Procurorii anticorupție din Ploiești au de rezolvat încă o mare problemă. Astfel, surse apropiate anchetei susțin că Dan Stroe este de negăsit. În momentul punerii în mișcare a acțiunii penale, când Dan Stroe a fost căutat de polițiști pentru a fi audiat în acest dosar, acesta nu a mai fost de găsit. Presa a scris despre Dan Stroe că a fost un caz de "funcţionar atipic". După ce toată viaţa a făcut afaceri de zeci de milioane de euro, în 2010 a renunţat brusc la activităţile din mediul privat, pentru a deveni angajat la stat pe un salariu lunar de câteva mii de lei. Presa centrală menționa că Dan Stroe a activat în mediul privat, fiind posesorul mai multor companii şi partener de afaceri cu unul dintre şefii cunoscutei firme abonate la bani publici, Luxten România. În plus, Dan Stroe a fost partener cu soţia unuia dintre acţionarii Luxten Lighting Company, Sanda Mihaela Rădulescu.

Horațiu Bruno Berdilă, cel care a condus Romsys timp de peste 6 ani, până în ianuarie 2015, este acuzat că din aceasta poziție de CEO al Romsys ar fi cumpărat influența, fiind urmărit penal alături de Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan zis „Pinalti". Berdilă e acuzat de evaziune fiscală și alte infracțiuni anticorupție. Romsys se afla pe locul 6 în-un top 20 al firmelor care au câștigat cele mai multe contracte IT cu statul în perioada 2011-2015. După începerea urmăririi penale împotriva sa întrun dosar de evaziune fiscală, Horațiu Bruno Berdilă a început să facă mai multe denunțuri la DNA, inclusive în dosarul lui Blaga

Procurorii mai susțin în referatul cu propunere de arestare că sumele de bani pe care Sorin Blejnar le-ar fi primit în schimbul traficului de influenţă pentru o firmă IT au trecut prin conturile unor firme-fantomă specializate în tranzacţii de tip evazionist, ai căror asociaţi sunt cetăţeni arabi. „Din raport mai rezultă că suma de 13.172.520 lei a fost redirecţionată prin conturile bancare ale unor firme folosite în efectuarea de tranzacţii de tip evazionist, în virtutea unor documente fiscale cu un conţinut nereal, scopul final al acestor procedee şi manopere fiind acela de a retrage sumele de bani în numerar, în acest sens fiind folosit un lanţ de societăţi comerciale tip fantomă, (...) toate din Bucureşti, ai căror asociaţi, de regulă, sunt cetăţeni arabi ", se arată în referat.

Directorul de achiziţii din ANAF, Dan Stroe, și apropiatul lui Sorin Blejnar care a pus la cale poate cea mai mare caracatiță financiară din ultimii 20 de ani, a fost cercetat și reținut pentru evaziune fiscală în 2013. Procurorii susțineau la momentul reținerii că Dan Stroe şi alte cinci persoane au făcut o evaziune fiscală de peste 40 de milioane de euro pe an. Stroe era cercetat în dosarul clanului Butoane, în care procurorii îl acuzau de complicitate la evaziune fiscală. La percheziţii, la domiciliul lui Dan Stroe s-au găsit 600.000 de euro. Alături de Stroe, au fost eliberaţi Alin Teodorescu, Doina Petrescu, Ionel Pencu, Marian Gusti şi Ionuţ Chiripuş.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE