Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Participantii la Universitatea de la Izvoru Muresului cer lege privind votul prin corespondenta si protejarea romanilor din Covasna si Harghita

Postat la: 16.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Participantii la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului cer adoptarea de urgenta a Legii privind votul prin corespondenta, crearea unui Minister al Romanilor de Pretutindeni si masuri pentru protejarea romanilor din Covasna si Harghita, despre care sustin ca sunt expusi "sistematic unui proces de deznationalizare", potrivit Mediafax.

Reprezentantii romanilor din Italia si Spania, prezenti la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), spun ca sunt pregatiti sa ceara presedintelui Klaus Iohannis dizolvarea Parlamentului, daca nu se vor aproba votul prin corespondenta si votul electronic. Participantii la cea de-a XIII-a editie a Universitatii de Vara "Romania si romanii de la frontiera Uniunii Europene si NATO" au adoptat, la finalul lucrarilor, o rezolutie in care arata ca romanii din jurul frontierelor tarii si din Balcani sunt supusi unui proces agresiv de asimilare, iar unele dintre comunitatile romanesti nu beneficiaza de drepturile impuse de standardele europene pentru minoritatile nationale.

Din acest motiv, se cere infiintarea unui Minister al Romanilor de Pretutindeni, dar si elaborarea in regim de urgenta a unei strategii prin care comunitatilor romanesti din vecinatate si Balcani sa le sunt asigurate mijloacele necesare pentru pastrarea identitatii nationale. Participantii la Universitatea de Vara propun si lansarea Consiliului Consultativ al Romanilor de Pretutindeni, format din reprezentanti "activi" ai asociatiilor romanesti din jurul frontierelor, Balcani si Occident, identificarea mecanismelor prin care sa fie aplicat principiul reciprocitatii in materie de respectarea drepturilor minoritatilor nationale cu statele care au minoritati pe teritoriul Romaniei, marirea numarului de burse acordate tinerilor etnici romani din tarile vecine si Balcani si modificarea metodologiei de selectie a bursierilor.

Ei cer si facilitarea acordarii cetateniei romane pentru etnicii romani din jurul frontierelor si Balcani si simplificarea procedurilor de redobandire a cetateniei romane, adoptarea "in regim de urgenta" a Legii privind votul prin corespondenta, iar partidelor romanesti de pe cele doua maluri ale Prutului le-au solicitat sa semneze un "Pact pentru Reunire", care sa duca pana in 2018 la integrarea completa a Republicii Moldova cu Romania. In document se mai arata ca este necesar un set de masuri pentru protejarea romanilor din judetele Covasna, Harghita si partial Mures, expusi "sistematic unui proces continuu si sustinut de deznationalizare", precum si pentru suprimarea "procesului de maghiarizare" a romanilor de confesiune romano-catolica din Bacau, Iasi si Neamt.

Organizatorii Universitatii de Vara propun finantarea Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, "dupa aceleasi criterii si direct proportional cu suma alocata de Guvernul Romaniei Fundatiei <Comunitas> a maghiarilor din Romania", monitorizarea procesului de maghiarizare a romanilor romano-catolici din judetele din Moldova si sprijinirea pastrarii identitatii romanesti a acestora.

In finalul documentului dat publicitatii sambata, lectorii, cursantii si organizatorii universitatii au mai solicitat adoptarea "unei legi care sa permita indreptarea abuzurilor care au avut loc privind retrocedarea ilegala a unor proprietati agricole, forestiere si imobiliare din Transilvania" si "infiintarea unui Fond Suveran (pe modelul Norvegiei) care sa identifice, exploateze si sa gestioneze resursele naturale ale Romaniei, in beneficiul poporului roman".

Rezolutia adoptata la finalul editiei a XIII-a a Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului va fi inaintata Administratiei Prezidentiale, Guvernului si Parlamentului Romaniei, partidelor politice si societatii civile. Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului s-a desfasurat, de luni pana sambata, in judetul Harghita, la ea participand aproximativ o suta de persoane.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE