Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Prahova jefuită la greu în 2015: Prejudiciu de 2,5 de miliarde de euro stabilit de procurori

Postat la: 27.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Aproximativ 2,5 miliarde de euro (zece miliarde de lei) este prejudiciul calculat de procurorii DNA, DIICOT şi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA) în urma anchetelor care au avut loc doar în Prahova în anul 2015. Suma este fabuloasă şi depăşeşte cu mult bugetul pentru anul în curs al Ministerului Dezvoltării, de exemplu.

Este de notorietate faptul că în acest an, Serviciul Teritorial Ploieşti a fost vedeta DNA-ului, cu dosare care au adus la audieri zeci de oameni de afaceri români şi străini, politicieni de top, dar şi şefi ai administraţiei publice judeţene şi locale, consideraţi până nu demult intangibili. Nu putem ignora nici activitatea procurorilor de la PCA şi DIICOT Ploieşti, care au dat şi ei lovitura cu dosarele Lukoil şi Romprest.

Este suficient să ne raportăm la prejudiciul calculat în aceste ultime două dosare şi ajungem la suma de 1,5 miliarde de euro. Un record pentru România, nu doar pentru judeţul Prahova. Sumele de bani care au stat la baza acestui calcul au fost preluate din comunicatele remise presei de DNA, DIICOT şi PCA. Dacă ar fi să facem un top al dosarelor din punct de vedere al pagubei adusă statului român, evident se detaşează dosarul Lukoil instrumentat de procurorii Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Ploieşti. Conform comunicatul de presă, prezentat pe site-ul http://pcaploiesti.mpublic.ro/, prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei echivalent a 1.766.766.125,10 EUR.

Locul secund este ocupat de un doar complex, instrumentat de procurorii DNA Ploieşti, care îi are în prim plan pe Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1 din Bucureşti, şi Vlad Moisescu, unul dintre foştii trezorieri ai PNL. Prejudiciul calculat în această cauză depăşeşte suma de 650 milioane de euro. Vă amintiţi, probabil, de unde s-a ivit această sumă care i-a luat prin surprinere până şi pe anchetatori.

Procurorii au descoperit un contract încheiat la notar prin care soacra lui Vlad Moisescu, implicat în dosarul lui Andrei Chiliman, a împrumutat-o pe soţia lui Moisescu cu 670 milioane de euro. Chiar dacă persoanele implicate au precizat că suma nu există şi că ar fi vorba despre o eroarere materială cauzată de denominare, procurorii DNA au avut altă părere şi au institutit sechestrul judiciar pe averile lui Chiliman şi Moisescu până la concurenţa sumei de 600 de milioane de euro.

Pe un loc trei ar putea fi plasat dosarul APA NOVA, cu un prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor, de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro) la concurenţă cu dosarul Hidro Prahova, unde se vorbeşte şi aici despre prejudicii de zeci de milioane de euro. Este suficient să amintim faptul că doar în cazul deputatului Sebastian Ghiţă, DNA a pus sechestru pe avere până la cuncurenţa sumei de 129.343.768 lei.
Chiar dacă valorile despre care se vorbeşte în această cauză, în care inculpat este şi Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, nu sunt chair atât de mari în comparaţie cu cele din Lukoil, de exemplu, trebuie menţionat faptul că dosarul Hidro Prahova este în realitate "mama" celorlate cauze grele de la DNA. Majoritatea scandalurilor care au explodat ulterior în Prahova (vezi auzele Chiliman- Moisescu, Adrian Semcu, Ionuţ Ionescu ş.a. ) au pornit de la denunţuri făcute de inculpaţii din dosarul Hidro.

Urmează apoi dosarele vedetă pentru Ploieşti care au l-au dus în spatele gratiilor pe Iulian Bădescu: dosarul Lupii Galbeni şi Asesoft, ambele trimise deja în judecată, în care se vorbeşte de prejudicii "modeste" de câteva milioane de euro.
Nu trebuie ignorată nici cauza de la DIICOT Ploieşti, supranumită de presă dosarul Romprest, în care inculpat este omul de afaceri Florian Walter. În acest dosar prejudiciul a fost calculate de procurori la suma de 4,5 milioane de euro.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE