Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Prețul petrolului coboară la nivelul din 2003. In România carburantii sunt la nivelul lui 2008

Postat la: 16.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pentru prima dată în ultimii 12 ani, cursul petrolului a coborât sub 30 de dolari barilul, vineri, la New York, pe fondul iminentei reluări a exporturilor iraniene și al temerilor legate de cererea la nivel mondial.

Prețul de referință al barilului (WTI) cu livrare în februarie a pierdut 1,78 dolari la 29,42 dolari pe New York Mercantile Exchange (Nymex), cel mai scăzut nivel înregistrat la închidere din noiembrie 2003. In România, insa, pretul carburantilor nu a scazut la valoarea reala, benzinarii tinand pret de monopol dand vina pe accizele guvernului. Pretul la pompa este la nivelul anului 2008, desi acciza era si atunci la aproape aceeasi valoare.

In 2003-2004, pretul carburantilor la pompa erau in jur de 3,60 lei pentru motorina si 3,30 lei pentru benzina, iar acciza era mai redusa fata de acum cu 8-10%, insa TVA era de 18%. Concluzia e ca pretul real al carburantilor ar trebui sa fie in jur de 3,90-4,00 lei pentru motorina si 4,00-4,10 lei pentru benzina, cu toate acestea, benzinarii vand mai scump cu 15-20% fata de valoarea reala, pastrand preturi de monopol, fapt ce se regaseste si in majoritatea preturilor de pe piata, la celelate produse, acestea fiind taxate cu preturi de transport.

După ce guvernul Ponta a majorat accizele si taxele inglobate in combustibili (celebra suprataxa), guvernul Ciolos nu numai ca nu renunta la aceasta si la reducerea accizelor si asa de mari, dar nici nu face presiuni asupra benzinarilor sa ieftineasca produsele de la pompa, cum nici nu extrage din pretul carburantilor celelalte taxe aberante, cum sunt cea de drum (care se plateste oricum separat, cu rovinieta), dar nici cota de sustinere a datoriei pe care o avea Rompetrol. Daca am tine cont de toate acestea, pretul carburantilor chiar ar trebui sa revina la valorile din 2003.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE