Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Premiera in Romania: prin implant cohlear bilateral un sugar de 10 luni si-a recapatat auzul

Postat la: 19.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Tirgu Mureș - Clinica ORL -, o echipă de medici a realizat cu succes, luni, implantarea cohleară bilaterală pentru un sugar de 10 luni, un record in România, fiind pacientul cu cea mai mica vârsta pentru care s-a efectuat un astfel de procedeu.

Echipa de medici a fost condusă de Șef lucrări Dr. Adriana Neagoș - medic primar ORL, Prof. Laszlo Rovo - profesor invitat de la Clinica ORL Szeged (Ungaria) si membrii echipei Clinicii ORL Tirgu Mureș. Bebelușul s-a născut cu hipoacuzie neurosenzorială bilaterală profundă, având un frate mai mare care a suferit deja doua intervenții de implantare cohleară. In ceea ce privește realizarea acestei intervenții, Dr. Adriana Neagoș, medicul care a condus echipa de implantare, a precizat că: "Centrul de implant cohlear din Tîrgu Mureș a realizat primul implant cohlear bilateral, la un copil de 10 luni, care este si cel mai mic copil din țară ce a fost supus unei astfel de proceduri. Este o intervenție în premieră pentru Centrul de implant cohlear din Tirgu Mureș".

In multe țări implantarea copilului sub un an a devenit o procedură standard, deoarece recuperarea copilului și învățarea procesului de auz și de vorbit devine un lucru cât se poate de normal, nervul auditiv fiind stimulat de timpuriu. In acest sens, Dr. Adriana Neagoș specifică faptul că: „Implantarea timpurie ajută mult la integrarea in societate și educația normală la grădiniță, școală și facultate, copilul surd având șanse egale cu copiii fără probleme de auz. Partea internă a implantului utilizat este ultimul tip apărut pe piața mondială, fiind cel mai subțire din lume, cu doar 3,9 mm grosime. Acest lucru ne avantajează mult la un copil așa de mic, osul craniului sugarului fiind incă foarte subțire."

In legătură cu imbunătățirea situației copiilor hipoacuzici și integrarea lor, Dr. Adriana Neagoș adaugă faptul că: „Pentru efectuarea unor astfel de intervenții este nevoie de o finanțare mai bună a Programului Național de Tratament al surdităților prin proteze implantabile. Screening-ul este foarte important, dar la fel de importantă este și finanțarea programului in sine pentru a putea implanta cât mai mulți copii cu asemenea handicap."

Cum funcționează implantul cohlear?

Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucrează în locul părţii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore către creier. Hipoacuzia neuro-senzorială bilaterală severă sau profundă este termenul medical pentru ceea ce este cunoscut drept surditate. Dacă nervul auditiv este funcţional, dar drumul spre nerv este oprit printr-o disfuncționalitate a urechii interne, atunci implantul cohlear poate ajuta enorm.

1. Un procesor de sunet, purtat retroauricular sau pe corp, captează sunetele şi le transformă în cod digital. Procesorul de sunet are o baterie care alimentează întregul sistem.
2. Procesorul de sunet transmite sunetul codat digital prin emiţător la implant.
3. Implantul converteşte sunetul codat digital în impulsuri electrice şi le trimite prin filamentul electrodului, care este poziţionat în cohlee (urechea internă).
4. Electrozii implantului stimulează nervul auditiv al cohleei, care trimite impulsurile la creier, unde sunt interpretate drept sunet.

Unde se poate realiza un implant cohlear?

București: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie", Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă", Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu"
Cluj-Napoca: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj
Iași: Spitalul Clinic de Recuperare Iași
Timișoara: Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timișoara
Tîrgu Mureș: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE