Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rechizitoriul Lukoil: Sume mari de bani ajungeau si la persoane aflate sub sanctiuni UE

Postat la: 04.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Filiala romaneasca a Lukoil a facut mai multe tranzactii cu offshore-uri controlate de persoane aflate sub sanctiuni impuse de Uniunea Europeana, sustin procurorii in rechizitoriul prin care au trimis in judecata mai multi sefi ai firmei romane, firma insasi dar si actionarul majoritar al acesteia, compania olandeza Lukoil Europe Holding.

"Un alt mecanism identificat in relatiile comerciale ale SC Petrotel Lukoil SA este tranzactionarea cu entitati inregistrate in jurisdictia off-shore si care sunt controlate de persoane fata de care exista un regim sanctionator impus la nivelul Uniunii Europene. In ceea ce priveste fondurile obtinute din aceste tranzactii comerciale, se contureaza ipoteza ca sunt amestecate cu fonduri ilicite si ulterior externalizate in cea mai mare parte catre entitatile afiliate SC Petrotel Lukoil SA", scriu procurorii Parcheltului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in rechizitoriul din acest dosar, document obtinut de Euractiv.

Pierderea Petrotel Lukoil SA in favoarea firmelor off-shore care nu fac parte din grup s-a cifrat numai in 2011 la peste 16 milioane de lei. In documentul studiat nu sunt dezvaluite nici identitatea acestor persoane si nici numele companiilor off-shore prin care aceste persoane au facut operatiunile. Conform procurorilor, in perioada 2003-2014, Petrotel Lukoil a facut plati externe in valoare de de 15.586.346.461 de euro si a avut incasari din strainatate in suma totala de 11.277.752.032 de euro.

Parchetul sustine ca firma Lukoil si conducerea acesteia achizitiona titei, de regula din Kazakhstan, dar nu direct, ci prin intermediul a mai multor firme din Uniunea Europena, ajungand astfel sa faca achizitia la preturi mai mari. Produsul finit rezultat din prelucrarea titeiului era vandut mai departe de Lukoil cu preturi mai mici decat costurile materiei prime si cele de prelucrare, rezultand astfel pierderi mari pentru compania din Ploiesti. Produsele finite, sustin anchetatorii, erau vandute in general catre alte firme din grupul Lukoil.

In actul de acuzare, procurorii au descris pe larg "mecanismul elaborat si practicat de catre administratorii SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti pentru decapitalizarea propriilor resurse", incepand de la momentul importurilor materiei prime-titei, continuand cu activitatea de procesare putatoare de preturi de cost si terminand cu operatiunile de export-livrare intracomunitara, acestea reprezentand "un tot unitar in cadrul angrenajului, ele avand un raport de interdependenta". Procurorii dau exemplu faptul ca, in 2011, firma din Ploiesti a vandut, din productia realizata, cantitatea de 763.404,4 tone de produse finite ale caror costuri de productie au fost de 2.268.152.248 de lei cu suma de 2.181.560.089 de lei, rezultand astfel un minus de 86.592.159 lei.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE