Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Reuters: Titeiul iranian va fi prelucrat in Romania

Postat la: 30.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Iranul este in grafic pentru majorarea productiei de titei cu 500.000 de barili pe zi, dupa ridicarea sanctiunilor in aceasta luna, iar un milion de barili vor ajunge la rafinaria Petrotel din Romania, detinuta de Lukoil.

Sase petroliere iraniene vor livra titei cumparatorilor din Europa si Asia in februarie, sustine o sursa din Iran, pentru Reuters. Alte surse au anuntat ca Litasco, divizia comerciala a grupului rus Lukoil, ar putea deveni primul cumparator din Europa al titeiului iranian, dupa ridicarea sanctiunilor. Litasco va livra rafinariei Petrotel din Romania un milion de barili de titei, care va fi incarcat in 5 februarie in terminalul iranian Kharg Island.

"Teheranul si-a majorat productia de titei cu cel putin 500.000 de barili pe zi si piata va vedea asta in urmatoarele zile. Exista trei contracte finalizate cu clienti europeni, de asemenea se negociaza cu clientii traditionali din Asia, in special India", sustine o sursa din Iran. Inainte de aplicarea sanctiunilor, rafinariile europene cumparau din Iran 800.000 de barili pe zi iar in ultimii ani aceste volume au fost inlocuite cu petrol din Irak, Arabia Saudita si Rusia.

Iranul a declarat ca vrea sa-si recastige clientii rapid si a incheiat deja acorduri cu Greek Hellenic Petroleum si grupul francez Total pentru vanzarea de titei. Tinand cont de conditiile de pe piete si de excedentul existent, Iranul este pregatit sa-si majoreze exporturile de titei cu 500.000 de barili pe zi, a afirmat in 17 ianuarie adjunctul ministrului Petrolului, Amir Hossein Zamaninia. Acesta a adaugat ca in urmatoarele luni Teheranul intentioneaza sa extinda cu inca 500.000 de barili pe zi cantitatea exportata.

Posibilitatea revenirii Iranului pe piata titeiului si ingrijorarea provocata de turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul pretului titeiului. Recent, pretul barilului de petrol Brent a scazut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima data incepand din martie 2004. In 25 ianuarie, grupul rus Lukoil a semnat un acord cu autoritatile de la Teheran pentru doua proiecte de explorare in sud-vestul Iranului.

Hormoz Qalavand, director al diviziei de explorare la National Iranian Oil Company, a afirmat ca valoarea contractului se ridica la aproximativ sase milioane de dolari, iar Lukoil a inceput deja sa lucreze la cele doua proiecte. In 17 ianuarie, comunitatea internationala a ridicat toate sanctiunile legate de programul nuclear al Teheranului, in conformitate cu acordul nuclear incheiat pe 14 iulie 2015. Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si este pe locul patru in privinta rezervelor de titei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE