Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












S-a intrat în postul Sfinților Petru și Pavel. Cât ține în 2015 postul de Sânpetru

Postat la: 08.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Potrivit calendarului creștin-ortodox, postul Sfinților Petru și Pavel, unul dintre cele șase posturi din an, începe în 2015 pe data de 8 iunie și se va încheia pe data de 29 iunie, atunci când se sărbătoresc Sfinții Petru și Pavel. Cunoscut sub numele de Portul lui Sânpetru, acesta este neregulat și se calculează în funcție de data la care cade sărbătoarea Învierii în acel an.

Luni, 8 iunie, s-a intrat în postul Sfinților Petru și Pavel, cunoscut și ca postul de Sânpetru sau al Cincizecimii. Unul dintre cele șase posturi ale anului, primul din timpul verii, postul de Sânpetru are o durată diferită în funcție de data la care a fost Paștele în timpul anului, dar se termină întotdeauna pe 29 iunie.

În Postul Sfinților Petru și Pavel, sâmbătă și duminică se mănâncă peste și pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. În Ceaslovul mare se arată că în postul Cincizecimii luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume fără ulei, marţi şi joi legume cu untdelemn şi vin. 

Durata postului de Sânpetru

Având în vedere faptul că este vorba de un post cu perioadă diferită, creștinii care doresc să afle durata postului pot folosi următoarea regulă: se calculează câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile ține postul.

În aceasta perioada a anului, când tarabele pieţelor sunt pline de fructe, legume si verdeţuri, un post de numai 18 zile poate fi ţinut cu foarte mare uşurinţă. In Postul Sâmpetrului, sâmbăta si duminica, este dezlegare la peste, la fel si pe 24 iunie, de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Postul alimentar presupune abţinerea de la orice fel de carne, lactate, brânzeturi, oua, băuturi alcoolice. Postul insa mai înseamnă si oprirea de la săvârşirea unor păcate, căindu-ne si rugându-ne, cu smerenie, pentru iertare.

Posturi rămase în 2015

Postul Sfinţilor Apostoli Petru si Pavel ( 08 iunie - 28 iunie )
Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august - 14 august )
Postul Naşterii Domnului ( 14 noiembrie - 24 decembrie )

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE