Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Se reia procesul torţionarului Ioan Ficior

Postat la: 12.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O nouă înfăţişare în procesul fostului comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, colonel (r) Ioan Ficior, trimis în judecată pe 18 august 2014 pentru infracţiuni contra umanităţii, va avea loc marţi, 15 septembrie 2015, la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecarea pe fond a dosarului lui Ioan Ficior a început pe 28 aprilie 2015. Acesta este cel de-a doilea caz de trimitere în judecată a unui fost comandant de penitenciar din perioada comunistă după cel al lt.-col. (r.) Alexandru Vişinescu, condamnat în luna iulie de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni împotriva umanităţii.

Bestia de la Periprava

În aprilie 2013, IICCMER anunţa că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor pe durata exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964. Pe 18 septembrie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea urmării penale împotriva fostului comandant al coloniei de muncă de la Periprava, colonel (r) Ioan Ficior, pentru săvârşirea infracţiunii de genocid.

Era a doua sesizare penală făcută de IICCMER în acea perioadă, după cea depusă în cazul fostului comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, lt.-col. (r.) Alexandru Vişinescu în luna iulie a aceluiaşi an. Pe 24 octombrie 2013, Parchetul instanţei supreme anunţa că a dispus începerea urmăririi penale faţă de Ioan Ficior întrucât în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi în Colonia de muncă Periprava.

Precizăm că, potrivit cadrului legal de funcţionare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii ştiinţifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE