Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Se reintroduce treapta a II a de liceu, iar Bacalaureatul va fi diferentiat

Postat la: 08.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu spune ca este nevoie din nou de schimbarea legii Educatiei, din cauza "evolutiei societatii". In proiectul inaintat de Guvern Parlamentului apar, printre altele, probe noi la evaluarea de clasa a VIII-a, examenul de treapta la liceu si bacalaureatul diferentiat.

"Noul proiect al legii Educatiei este necesar datorita evolutiei societatii, datorita solicitarilor sistemului, este necesar pentru ca este prevazut in acordul semnat de sindicatele din invatamant, Consiliul National al Rectorilor, pe de o parte, si Guvernul Romaniei, pe de alta parte", a declarat ministrul Educatiei intr-un interviu acordat TVR. Sorin Cimpeanu a precizat ca "orice modificare, nu numai la admiterea in liceu, va produce efecte incepand cel mai devreme cu anul universitar sau anul scolar viitor". Noul proiect prevede introducerea de 3 probe orale la examenul national de evaluare la clasa a VIII-a.

"Nu sustin doua examene in paralel - evaluare nationala si examen de admitere. Am precizat faptul ca ponderea notelor a fost scazuta de la 50% la 25%, si o scadere la zero ar insemna practic ca ne vom sprijini doar pe examenele de matematica si de limba romana, examenele de evaluare care sunt, de fapt, un examen de admitere in liceu. Intrebarea se pune: ori ramanem cu ponderea de 25%, ori o anulam complet? Sunt argumente pro si contra", a precizat Sorin Cimpeanu.

De asemenea, se reintroduce dupa ani de zile vechea treapta a II-a. Astfel, la finalul clasei a X-a, elevii vor da din nou examen. Motivele sunt doua, spune ministrul Educatiei. "Daca elevii vor avea un obiectiv intermediar, ceea ce se numea treapta a II-a, consider ca nu poate sa fie decat benefic in scopul imbunatatirii rezultatelor la Bacalaureat", a precizat Cimpeanu. Totodata, examenul ar permite realizarea unei ierahizari a elevilor in functie de cunostintele acumulate, sutine ministrul Educatiei.

Astfel, elevii cu rezultate mai bune isi vor continua studiile in liceele pe care si le doresc, iar cei cu rezultate mai slabe vor beneficia doar de locurile ramase disponibile ulterior. In ceea ce priveste Bacalaureatul, se discuta despre doua nivele de exigenta. Cei care vor trece un examen cu grad mai mare de dificultate vor putea urma cursurile universitatilor, iar cei care vor sa obtina o diploma dupa un examen cu exigente mai scazute se vor putea indrepta spre institutii postliceale sau de colegiu tertiar non-universitar.

"Nu trebuie sa le luam dreptul celor care sustin prima forma de Bacalaureat de nivel de dificultate mai scazut sa poata sa se inscrie ulterior, dupa 1, 2, 3, 5, 6 ani, in functie de optiunile lor de dezvoltare profesionala, si la cea de-a doua forma de Bacalaureat", a argumentat ministrul Educatiei. Totusi, din absolventii de liceu din 2015 unul din patru nu va da examenul acum. Astfel, dintre cei 187.000 de elevi de clasa a XII-a din acest an scolar, 43.000 (adica 23%) nu s-au inscris la Bacalaureat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE