Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Spitalul Universitar: „De miercuri, răniţii din incendiul din club vor fi operaţi în funcţie de evoluţia fiecăruia"

Postat la: 04.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Răniţii în incendiul de la Colectiv vor fi supuşi, începând de miercuri, unor intervenţii chirurgicale, care vor fi particularizate în funcţie de evoluţia fiecărui pacient, această etapă fiind foarte importantă, a declarat, marţi, prof dr Ioan Lascăr, aflat la Spitalul Universitar.

"Vreau să vă spun că astăzi (n.r. - marţi) pacienţii au o evoluţie normală faţă de ziua în care sunt, adică practic urmează chiar perioada chirurgicală şi este o perioadă foarte importantă pentru că trebuie particularizat în funcţie de fiecare caz, întrucât, având acele arsuri de căi respiratori superioare, plus arsura chimică, plus inhalaţia aceea cu totul specială, mixtura pe care nu o cunoaştem suntem obligaţi să fim precauţi şi să alegem acei bolnavi în momentul cel mai potrivit când îi foloseşte această excizie", a declarat profesorul Ioan Lascăr, şeful Comisiei de coordonare coordonare a activităţii în spitalele în care sunt internaţi răniţii.

Potrivit lui Lascăr, echipele de medici trebuie să găsească momentul cel mai potrivit pentru a scoate suprafeţe cât mai mari şi pentru a-i aşeza într-o stare cât mai aproape de cea din care să poată fi aşezaţi într-o secţie de chirurgie plastică normală, după care să ajungă acasă în timpul cel mai scurt. "În clipa aceasta nu pot să fac prognoze, dar sunt destul de optimist faţă de ceea ce am văzut, adică bolnavii arată foarte bine, pentru ziua respectivă, pentru această zi. Ce se va întâmpla în zilele următoare vom vedea şi vă spun este etapa esenţială", a declarat profesorul Ioan Lascăr. Chirugul a precizat că este important ca "momentul chirurgical" să fie făcut "aşa cum trebuie".

"Pacienţii au arsuri pe suprafeţe diferite. Arsura chimică, automat otrăvurile, au intrat prin căile aeriene, s-au absorbit şi practic au intrat în sânge. Au produs ce au produs şi se simte la nivelul plăgilor. Plăgile au o textură şi o culoare cu totul particulare. Personal, n-am mai văzut niciodată o culoare de plagă de arsură de această nuanţă, adică este ceva între cenuşiu, roşu, negru, de nepovestit. Sângele a ajuns într-o anumită compoziţie şi a produs anumite transformări acolo, ca atare şi excizia noastră va trebui să fie specială, nu obişnuită, adică trebuie să ne adaptăm la acest fel de arsură", a mai spus Lascăr.

La rândul său, managerul SUUB, Cătălin Cârstoiu, a spus că operaţiile vor începe împreună cu Spitalul "Grigore Alexandrescu", pentru că Spitalul Municipal are o secţie destul de mică de chirurgie plastică. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc, specialist în terapie intensivă, a spus că rănile bolnavilor sunt grave, complexe şi ciudate.

"Am văzut în clinica din Timişoara, unde lucrez, mai ales cei veniţi din Valea Jiului în perioada marilor tragedii de acolo. Rana provocată de agresiune pe piele este foarte complexă, ciudată, deosebită. Închipuiţi-vă că aceleaşi leziuni există la nivelul plămânului, care este o structură extrem de sensibilă şi vitală, acolo are loc schimbul de oxigen şi de fapt trebuie să o spunem cu seriozitate, această leziune dă gravitatea cazurilor. Pentru că e matematică pură, faptul că este o arsură de peste 30%, ca suprafaţă corporală, asociată cu o arsură a căilor aeriene creşte de opt până la zece ori riscul de mortalitate. Este statistica din toate studiile de specialitate şi care ne face să rămânem în continuare rezervaţi, deşi rezultatele tratamentului până acum sunt remarcabile", a spus profesorul Dorel Săndesc.

Secretarul de stat a mai spus că medicii au reuşit să-i stabilizeze şi să facă posibilă intervenţia chirurgicală curativă. În urma incendiului care a avut loc, vineri seară, în Clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 32 de persoane şi au fost rănite aproape 200. Peste 130 de oameni răniţi în incendiu sunt încă internaţi în spitalele din Capitală, din care peste 80 în stare gravă sau critică.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE