Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Statul vrea sa cumpere "Cuminţenia Pământului" desi nu e autentificata ca fiind a lui Brâncusi

Postat la: 11.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În bugetul Ministerului Culturii ar putea fi şi bani pentru cumpărarea sculpturii „Cuminţenia Pământului", a lui Constantin Brâncuşi. Propunerea a venit din partea fostului ministru al culturii, Gigel Ştirbu, şi a fost adoptată în comisia de specialitate.

Astfel, în bugetul Ministerului Culturii, membrii comisiilor au adoptat şi un amendament potrivit căruia bugetul se suplimentează cu 5 milioane de lei pentru exercitarea dreptului de preemţiune în privinţa operei lui Constantin Brâncuşi - "Cuminţenia Pământului". Parlamentarii din comisiile reunite de cultură au atras atenţia că suma e foarte mică raportat la valoarea reală a operei, dar au spus că îşi propun să atragă un semnal de alarmă pentru ca statul să reia discuţiile cu familia care deţine această sculptură pentru ca ea să revină în posesia statului.

Cestiunea si mai grava e ca, asa cum Ziuanews a devoalat in premiera in tr-o ampla ancheta, ca opera "Cumintenia Pamantului" detinuta de familia respectiva nu are inca obtinut un certificat de autenticitate unanim recunoscut de specialisti. Fireste, asta nu ar insemna ca nu e originala, dar in lips autenticitatii statul risca sa dea banii pe o lucrare care nu s-a dovedit a fi una executata de mana lui Constantin Brancusi. Atunci, cine va plati oalele sparte, Gigel Stirbu? Membrii comisiei? Daca Stirbu, de pilda, vrea doar sa bage banii statului intr-o opera potential falsa, doar ca sa imbogateasca familia cu pricina? Contra unui interes, desigur...

Ministrul a spus că este un bun punct de plecare pentru a relua negocierile cu familia şi că este de analizat în ce măsură românii îşi doresc acest lucru. În prezent, sculptura este expusă în muzeul Palatului Cotroceni şi face parte din categoria tezaur, astfel că nu poate ieşi din ţară. Ministrul spunea că nu ştie dacă este oportun să se reia toate negocierile pentru achiziţia operei, dar că se bucură că parlamentarii au făcut acest demers.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE