Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Timbrul de mediu, declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiţie

Postat la: 15.06.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Timbrul de mediu, care trebuie plătit la prima înmatriculare a maşinii sau la prima schimbare de proprietar a acesteia, a fost declarat parţial ilegal printr-o decizie recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Mai exact, nu taxarea în sine este problematică, ci faptul că există o scutire de la plata timbrului de mediu pentru maşinile deja înmatriculate pentru care s-a plătit (dar nu s-a restituit) una dintre vechile taxe auto declarate ilegale.

Prin Hotărârea CJUE din data de 9 iunie, timbrul de mediu pentru autovehicule a fost declarat parţial ilegal. În esenţă, Curtea a apreciat că taxarea este în regulă, atât timp cât nu se face o discriminare între maşinile luate din străinătate şi cele vândute în ţară. Însă scutirea de la plata timbrului de mediu, pentru maşinile deja înmatriculate în România pentru care s-a plătit (dar nu s-a restituit) taxa specială, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante, este contrară dreptului Uniunii Europene. Practic, judecătorii Curţii de Justiţie au apreciat că existenţa acestei scutiri oferă un avantaj concurenţial maşinilor rulate deja înmatriculate pe piaţa românească. Astfel, Guvernul descurajează importul de automobile asemănătoare din alte state membre ale Uniunii.

"Această simplă posibilitate este de natură să îi încurajeze pe proprietarii vehiculelor rulate româneşti vizate să propună pentru aceste vehicule, chiar dacă taxa vizată nu a fost încă restituită, un preţ de vânzare care să nu ţină seama de taxa respectivă. Or, în cazul în care taxa nu a fost încă restituită, cumpărătorii vehiculelor menţionate vor fi, în temeiul articolului 4 litera c) din OUG nr. 9/2013, scutiţi de timbrul de mediu. În schimb, vehiculele rulate importate dintr‑un alt stat membru vor fi invariabil supuse timbrului de mediu prevăzut de OUG nr. 9/2013 la înscrierea în România a dreptului de proprietate asupra acestor vehicule. Astfel, o scutire precum cea rezultată din această dispoziţie este de natură să ofere un avantaj concurenţial vehiculelor rulate prezente deja pe piața românească şi, în consecinţă, să descurajeze importul de vehicule similare din alte state membre", lămureşte Curtea.

Timbrul de mediu pentru autovehicule, care este în vigoare în prezent, este reglementat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013. Acest act normativ prevede că plata timbrului nu este necesară la prima vânzare în România către un alt proprietar, dacă s-a achitat deja una dintre vechile taxe auto, exceptând situaţia în care o instanţă a dispus restituirea sumei. Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene dispune la articolul 110 că "nici un stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare". Totodată, statele membre n-au voie să aplice "produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producţie".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE