Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
Postat la: 05.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Medicul Natalia Balan recomandă evitarea unei greșeli frecvente la prepararea cafelei care o transformă în otravă. Aceasta este reîncălzirea unei băuturi reci. Obiceiul de a reîncălzi cafeaua, de exemplu în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, poate afecta negativ atât compoziția acesteia, cât și sănătatea dumneavoastră, relatează expertul.
„Puțini oameni știu acest lucru. Dar este o greșeală comună care transformă cafeaua în otravă", spune expertul, explicând de ce nu poți reîncălzi cafeaua. Atunci când cafeaua este supraîncălzită, au loc reacții chimice care schimbă compoziția componentelor sale. În special, acizii clorogenici conținuți în cafea și care au proprietăți antioxidante sunt distruși. Ca urmare, se formează substanțe care pot provoca creșterea acidității stomacale, probleme digestive precum arsuri la stomac sau iritații ale mucoasei stomacului.
Supraîncălzirea băuturii duce, de asemenea, la o deteriorare a gustului și a proprietăților sale benefice. Când este supraîncălzită, antioxidanții care protejează organismul de radicalii liberi sunt distruși. Băutura își pierde gustul, devine amară și mai puțin plăcută de băut. Există, de asemenea, un risc de contaminare bacteriană. Atunci când cafeaua se răcește, microorganismele pot începe să se dezvolte în ea. Încălzirea repetată nu distruge întotdeauna complet aceste bacterii, care pot reprezenta un pericol pentru sănătate.
Expertul recomandă:
Beți întotdeauna cafeaua imediat după preparare. Dacă băutura s-a răcit, este mai bine să pregătiți o porție nouă decât să o reîncălziți pe cea veche. „Cercetările științifice confirmă faptul că reîncălzirea alimentelor și băuturilor, în special a cafelei, poate afecta compoziția chimică și siguranța acestora. Conform cercetărilor, antioxidanții din cafea sunt distruși atunci când sunt încălziți la peste 70°C", spune specialistul.
După cum se menționează într-un raport al National Institutes of Health (NIH) din SUA, acizii clorogenici, care sunt antioxidanți puternici, pot forma compuși potențial toxici atunci când sunt încălziți. Conform recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), bacteriile se pot înmulți activ în băuturile refrigerate, mai ales dacă acestea au fost depozitate mai mult de 2 ore . Pentru a rămâne sănătos și a vă bucura de adevăratul gust al cafelei, beți-o proaspătă și evitați să o reîncălziți. Acest lucru te va ajuta să eviți efectele nocive asupra organismului tău și te vei bucura de băutura ta preferată în cel mai bun mod.
Beneficiile și efectele nocive ale cafelei
Cea mai cunoscută proprietate a cafelei este efectul său stimulator asupra creierului și sistemului nervos, care se datorează cofeinei conținute în boabe. Astfel, cafeaua acționează ca un psihostimulant și antidepresiv natural. În plus, serotonina este o verigă în transferul de informații între celulele creierului, ceea ce explică claritatea de gândire care apare după consumul băuturii. Cofeina crește, de asemenea, circulația sângelui, astfel încât creierul și alte organe primesc mai mult oxigen. În plus, aceasta crește rata metabolismului și descompunerea grăsimilor, ceea ce are, fără îndoială, un efect pozitiv asupra greutății corporale.
În plus față de cofeină, boabele de cafea conțin și uleiuri, vitamine, acizi organici și alte substanțe necesare organismului. Dar efectul cafelei asupra organismului creează dependență, iar consecințele consumului său zilnic sunt următoarele:
- intoxicarea organismului;
- modificarea reacțiilor organismului;
- degradarea psihologică.
În plus, atunci când se întrerupe brusc consumul de cafea după mulți ani de utilizare, „sindromul de sevraj", deși neplăcut (dureri de cap, somnolență, greață, nervozitate), este ușor, controlabil și trece rapid. Cafeaua extrage din organism elemente benefice sau reduce absorbția acestora. Consumul său regulat reduce rezervele de calciu, magneziu, sodiu și vitamine B, dar puteți oricând compensa o ceașcă de cafea aromată prin administrarea de suplimente vitaminice care vor compensa deficitul acestor substanțe.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ursula merge mai departe! UE semnează un nou contract de achiziții vaccinuri COVID 19. Stocuri pe patru ani
Comisia Europeană a anunţat vineri semnarea unui contract cu grupul farmaceutic american Moderna care permite achiziţionarea în comun de vaccinuri împotriva Covid-19 de către 15 state membre.
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al populației" până la finalul secolului, din cauza ratei scăzute a fertilității. Populația unor țări dezvoltate ar putea scădea chiar și cu 50%.
- Călin și Cristela Georgescu dau un mesaj din mijlocul oamenilor: este un moment de glorie uriașă!
-
Aleksandr Dughin despre ceea ce urmeaza sa se intample după revenirea lui Donald Trump la putere
Cel considerat a fi ideologul lui Vladimir Putin, e vorba despre Aleksandr Dughin, are un amplu comentariu pe contrul sau de Telegram despre revenirea la putere a lui Donald Trump si ceea ce ne-ar putea astepta in viitor. Redam in continuare:
-
Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă cu viteză spre o insulă cu un rol strategic extrem de important
Cel mai mare aisberg din lume este încă în mişcare şi există temeri că s-ar putea îndrepta spre nord din Antarctica, spre insula Georgia de Sud.
-
S-a creat un precedent în Europa: O mamă singură trebuie să beneficieze de un concediu parental dublu
O instanţă din Spania a decis că o mamă singură are dreptul la un concediu parental dublu, cumulându-le pe al ei şi pe al partenerului ei dacă ar fi avut unul.
-
Trump inagurează era cripto - Ordin executiv pentru a sprijini creșterea criptomonedelor
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care creează un grup de lucru pentru criptomonede însărcinat să propună un nou cadru de reglementare pentru activele digitale și să analizeze crearea unui stoc de criptomonede.
-
Moment istoric la Mănăstirea Pantocrator: Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena ajung în România, pentru prima dată
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman.
-
Europa rămâne spectator în cursa SUA-China pentru inteligența artificială supraumană
În timp ce Trump elimină toate restricțiile pentru giganții tech americani și aprobă investiții de 500 de miliarde de euro în proiectul Stargate, Europa se află în imposibilitatea de a concura, neavând acces la resursele esențiale - putere de calcul, energie ieftină și capital.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
- 4.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 5.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 6.Mărturisirea Dacianei Sârbu înainte de divorțul de Victor Ponta: "Am trecut prin iad!"
- 7.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 8.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 9.Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific
- 10.Mihaela Bilic face dezvăluiri: Ce conțin de fapt conservele de pește pe care le cumpără românii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu