ZC
ZC




ZC




Un medic care studiază cancerul de colon face trei lucruri simple ca să se protejeze. Ce mănâncă la fiecare masă

Postat la: 15.07.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Un medic care studiază cancerul de colon face trei lucruri simple ca să se protejeze. Ce mănâncă la fiecare masă

Un medic care cercetează legătura dintre boală și microbii intestinali are o teorie. „Nu vreau să transmit mesajul că microbii sunt totul. Dar știm că există corelații semnificative între cantitatea anumitor microbi pe care îi avem și cancer", a spus Dr. Neelendu Dey, profesor asociat la Centrul Oncologic Fred Hutchinson din Seattle, pentru Business Insider.

Trilioane de microbi trăiesc în mucoasa colonului nostru, iar cercetările sugerează că, cu cât sunt mai diverși, cu atât sănătatea noastră este mai bună și riscul de a dezvolta boli precum cancerul de colon (și alte forme), obezitatea, diabetul de tip 2 și depresia este mai mic. Alimentația și mediul în care trăim influențează componența microbiomului intestinal. De exemplu, alimentele ultraprocesate și stilul de viață sedentar sunt considerate factori nocivi pentru acesta.

Laboratorul lui Dey cercetează cum ar putea fi folosiți microbii pentru a preveni și trata cancerul de colon, însă microbiomul fiecărei persoane este unic, spune el. Prin înțelegerea modului în care anumiți microbi reacționează la diferite ingrediente, echipa sa speră să ofere recomandări alimentare personalizate pentru a preveni formarea polipilor precanceroși.

Dr. Dey are 45 de ani - vârsta la care Societatea Americană de Cancer recomandă începerea colonoscopiilor la fiecare 10 ani pentru cei cu risc mediu. Pentru a-și reduce riscul de cancer de colon, în primul rând, el urmează sfaturile oficiale și face screening regulat. Cei cu risc mai mare, cum ar fi cei cu predispoziție genetică, ar trebui să discute cu medicul pentru a vedea dacă este necesar un screening mai devreme.

În plus, Dey face alegeri alimentare și de stil de viață care susțin sănătatea microbiomului intestinal, în speranța de a reduce riscul de cancer de colon. „Microbiomul, cred eu, este un factor pe termen lung în îmbunătățirea sănătății noastre," a spus el. „A lucra cu microbiomul e ca și cum ai exersa zilnic la vioară dacă vrei să devii un bun violonist."

1. Consumă fibre la fiecare masă
Dey încearcă să includă fibre în fiecare masă, deoarece există date solide care arată că fibrele pot îmbunătăți sănătatea intestinului în timp. Fibrele se găsesc în alimentele vegetale precum fructele, legumele, nucile, fasolea și ovăzul, și hrănesc bacteriile „bune" din intestin. Un studiu a analizat probe de scaun și obiceiuri alimentare de la 10.000 de persoane și a constatat că cei care consumau 30 de tipuri de alimente vegetale pe săptămână aveau microbiom mai divers decât cei care consumau 10 sau mai puține tipuri.

Fiind de origine sud-asiatică, Dey gătește adesea preparate indiene, multe dintre ele conținând linte, năut și diverse condimente. Microbii „buni" nu consumă toți același tip de fibră. De aceea, autorii studiului cred că o dietă cu surse variate de fibre duce la un microbiom mai diversificat.

2. Evită alimentele ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate (UPF), de la batoane proteice până la pizza congelată, sunt realizate cu ingrediente care nu se găsesc în mod obișnuit într-o bucătărie casnică. Ele conțin aditivi precum emulgatori și gume, vin adesea în ambalaje din plastic și sunt concepute să fie extrem de gustoase - ceea ce le face ușor de consumat în exces.

UPF-urile au fost asociate cu o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv cancerul de colon, însă sunt omniprezente în America modernă. Din acest motiv, Dey încearcă să le evite cât poate, dar recunoaște că nu este realist să le elimine complet. „Când pot controla situația, o fac. Dacă am timp, prefer să iau un măr în locul unui baton procesat care conține măr," a spus el.

3. Face mișcare regulat
Dey face parte dintr-o echipă de kickball și face exerciții fizice și individual. Alege să facă mișcare nu doar pentru beneficiile asupra inimii și menținerea unei greutăți sănătoase, ci și pentru că activitatea fizică este benefică pentru sănătatea intestinului.

Exercițiile regulate ajută digestia, accelerând tranzitul intestinal și reducând timpul în care colonul este expus la toxine. Studiile arată, de asemenea, că mișcarea fizică poate crește numărul bacteriilor „bune" din intestin, îmbunătățind diversitatea microbiomului. „Cu siguranță, exercițiile fizice - așa simt eu și cred că și alții - au beneficii enorme pentru sănătatea intestinului," a spus Dey.

loading...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
PUTETI CITI SI...

Un medic care studiază cancerul de colon face trei lucruri simple ca să se protejeze. Ce mănâncă la fiecare masă

Postat la: 15.07.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un medic care cercetează legătura dintre boală și microbii intestinali are o teorie. „Nu vreau să transmit mesajul că microbii sunt totul. Dar știm că există corelații semnificative între cantitatea anumitor microbi pe care îi avem și cancer", a spus Dr. Neelendu Dey, profesor asociat la Centrul Oncologic Fred Hutchinson din Seattle, pentru Business Insider.

Trilioane de microbi trăiesc în mucoasa colonului nostru, iar cercetările sugerează că, cu cât sunt mai diverși, cu atât sănătatea noastră este mai bună și riscul de a dezvolta boli precum cancerul de colon (și alte forme), obezitatea, diabetul de tip 2 și depresia este mai mic. Alimentația și mediul în care trăim influențează componența microbiomului intestinal. De exemplu, alimentele ultraprocesate și stilul de viață sedentar sunt considerate factori nocivi pentru acesta.

Laboratorul lui Dey cercetează cum ar putea fi folosiți microbii pentru a preveni și trata cancerul de colon, însă microbiomul fiecărei persoane este unic, spune el. Prin înțelegerea modului în care anumiți microbi reacționează la diferite ingrediente, echipa sa speră să ofere recomandări alimentare personalizate pentru a preveni formarea polipilor precanceroși.

Dr. Dey are 45 de ani - vârsta la care Societatea Americană de Cancer recomandă începerea colonoscopiilor la fiecare 10 ani pentru cei cu risc mediu. Pentru a-și reduce riscul de cancer de colon, în primul rând, el urmează sfaturile oficiale și face screening regulat. Cei cu risc mai mare, cum ar fi cei cu predispoziție genetică, ar trebui să discute cu medicul pentru a vedea dacă este necesar un screening mai devreme.

În plus, Dey face alegeri alimentare și de stil de viață care susțin sănătatea microbiomului intestinal, în speranța de a reduce riscul de cancer de colon. „Microbiomul, cred eu, este un factor pe termen lung în îmbunătățirea sănătății noastre," a spus el. „A lucra cu microbiomul e ca și cum ai exersa zilnic la vioară dacă vrei să devii un bun violonist."

1. Consumă fibre la fiecare masă
Dey încearcă să includă fibre în fiecare masă, deoarece există date solide care arată că fibrele pot îmbunătăți sănătatea intestinului în timp. Fibrele se găsesc în alimentele vegetale precum fructele, legumele, nucile, fasolea și ovăzul, și hrănesc bacteriile „bune" din intestin. Un studiu a analizat probe de scaun și obiceiuri alimentare de la 10.000 de persoane și a constatat că cei care consumau 30 de tipuri de alimente vegetale pe săptămână aveau microbiom mai divers decât cei care consumau 10 sau mai puține tipuri.

Fiind de origine sud-asiatică, Dey gătește adesea preparate indiene, multe dintre ele conținând linte, năut și diverse condimente. Microbii „buni" nu consumă toți același tip de fibră. De aceea, autorii studiului cred că o dietă cu surse variate de fibre duce la un microbiom mai diversificat.

2. Evită alimentele ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate (UPF), de la batoane proteice până la pizza congelată, sunt realizate cu ingrediente care nu se găsesc în mod obișnuit într-o bucătărie casnică. Ele conțin aditivi precum emulgatori și gume, vin adesea în ambalaje din plastic și sunt concepute să fie extrem de gustoase - ceea ce le face ușor de consumat în exces.

UPF-urile au fost asociate cu o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv cancerul de colon, însă sunt omniprezente în America modernă. Din acest motiv, Dey încearcă să le evite cât poate, dar recunoaște că nu este realist să le elimine complet. „Când pot controla situația, o fac. Dacă am timp, prefer să iau un măr în locul unui baton procesat care conține măr," a spus el.

3. Face mișcare regulat
Dey face parte dintr-o echipă de kickball și face exerciții fizice și individual. Alege să facă mișcare nu doar pentru beneficiile asupra inimii și menținerea unei greutăți sănătoase, ci și pentru că activitatea fizică este benefică pentru sănătatea intestinului.

Exercițiile regulate ajută digestia, accelerând tranzitul intestinal și reducând timpul în care colonul este expus la toxine. Studiile arată, de asemenea, că mișcarea fizică poate crește numărul bacteriilor „bune" din intestin, îmbunătățind diversitatea microbiomului. „Cu siguranță, exercițiile fizice - așa simt eu și cred că și alții - au beneficii enorme pentru sănătatea intestinului," a spus Dey.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE