Adevărul despre cea mai cunoscută bătălie a lui Vlad Ţepeş. De ce a eşuat celebrul „Atac de noapte"
Postat la: 19.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Atacul de noapte din 1462, condus de Vlad Ţepeş contra armatelor otomane, este considerat o importantă victorie valahă împotriva sultanului. În realitate, atacul nu şi-a atins obiectivul principal, iar războiul a fost pierdut în cele din urmă de domnul muntean.
Vlad al III-lea Drăculea sau "Ţepeş" aşa cum este mai bine cunoscut, este unul dintre cele mai faimoase personaje din istoria românilor. A domnit în trei rânduri pe tronul Ţării Româneşti şi este un soi de erou popular, promovat atât în legende cât şi în literatura română. Printre cele mai faimoase fapte de arme ale voievodului muntean este celebrul "atac de noapte" cunoscut în istoriografie drept "Bătălia de la Târgovişte". Atacul de noapte a devenit legendar prin îndrăzneala, dar şi ingeniozitatea de care a dat dovadă voievodul muntean. În general a fost prezentat publicului larg drept o mare victorie valahă asupra unei armate otomane uriaşe. În realitate, „atacul de noapte" nu şi-a atins obiectivul şi s-a terminat, de fapt, cu pierderea tronului de către Vlad Ţepeş.
Vlad al III-lea Basarab a fost fiul lui Vlad zis "Drăculea" şi nepotul lui Mircea cel Bătrân. Mama sa era o nobilă transilvană. Vlad a fost supranumit "Ţepeş" în anii domniei, ca urmare a apelării dese la o metodă de execuţie foarte violentă: tragerea în ţeapă. S-a născut în 1431 la Sighişoara, în anii de pribegie ai tatălui său. A fost educat în spiritul apusean, mai ales în anii copilăriei, iar mai apoi în Imperiul Otoman, acolo unde a stat drept zălog în timpul domniei tatălui său. A ajuns pentru prima dată domn al Ţării Româneşti, în anul 1448, la vârsta de 17 ani, atunci când ajutat de un contigent de cavalerie otomană l-a detronat pe Vladislav al II-lea. Nu a rezistat pe tron decât câteva luni. Vladislav al II-lea reuşind să-şi recâştige tronul cu ajutorul lui Iancu de Hunedoara.
Vlad a pribegit prin Moldova şi prin Transilvania aşteptând un moment prielnic pentru a lua din nou tronul. Oportunitatea s-a ivit în momentul în care Vladislav al II-lea a început să devină supus turcilor. În acest context, Iancu de Hunedoara îşi schimbă atitudinea faţă de Vlad Ţepeş şi îl ajută să obţină tronul Ţării Româneşti în 1456. De altfel, Iancu de Hunedoara dorea să-şi asigure şi susţinerea Ţării Româneşti pentru campania contra Belgradului. În anul 1459, Vlad Ţepeş refuză să mai plătească tribut turcilor şi mai mult decât atât îşi orientează politica către Ungaria lui Matei Corvin şi către planurile acestuia de cruciadă anti-otomană.
La începutul anului 1460, Vlad încheie o alianţă cu Matei Corvin iar în perioada 1461-1462 a organizat o campanie de pustiire la sud de Dunăre în teritoriile otomane. Pe o regiune întinsă armata valahă atacă şi devastează aşezările otomane. Cetatea Nicopole a fost ocupată de trupele munteneşti. Vlad Ţepeş îi scrie lui Matei Corvin şi îi spune că în campania sa sud-dunăreană a ucis aproximativ 30.000 de turci. Nu au lipsit, evident, pădurile de ţepe. Cu ocazia acestei scrisori, Vlad Ţepeş îi cerea ajutor regelui Ungariei, ştiind de altfel că va trebuie să îndure represaliile otomane. Acel ajutor nu a ajuns la timp, în ciuda promisiunilor regale.
Cum era de aşteptat sultanul Mahomed al II-lea a reacţionat la atacurile valahilor. A lansat o puternică campanie la nordul Dunării, condusă chiar de sultan. Campania a început pe 26 aprilie, dar abia în mai trupele otomane au ajuns la Dunăre. Numărul soldaţilor mobilizaţi pentru campanie diferă de la o sursă la alta. Unii spun că otomanii au venit cu 60.000 de soldaţi, alţii duc numărul acestora la aproximativ 300.000. Evident ultima cifră este complet exagerată. Cel mai probabil au fost între 60.000 şi 80.000 de oşteni otomani. De cealaltă parte, Vlad Ţepeş avea la dispoziţie cel mult 25.000 de oameni. Printre care şi trupele de elită ale voievodului echipate după model vest-european.
Fără ajutorul armatelor promise de regele Ungariei, Vlad Ţepeş, în faţa unei armate mult superioare numeric a aplicat tactici de guerrilă. A trimis oamenii în munţi şi a pustiit totul în calea turcilor. În plus i-a aşteptat pe otomani la Dunăre, cu câteva contingente. În luna iunie aceştia au trecut fluviul. Au fost însă hărţuiţi de oştile lui Vlad Ţepeş încă din acele momente. În plus, timp de o săptămână armata otomană a mărşăluit printr-un teritoriu pustiu, fără mâncare şi apă. Moralul soldaţilor otomani era la pământ, hărţuiţi în permanenţă, fără apă şi mâncare, fără adăposturi sigure, dar şi pe o arşiţă teribilă. Cu toate acestea sultanul şi trupele sale şi-au continuat drumul către Târgovişte, decişi să ocupe capitala.
Cu ei, venea şi Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş, devenit credincios al sultanului şi pretendent la tronul Ţării Româneşti. În acele momente, Vlad Ţepeş a înţeles că trebuie să acţioneze. Nu se putea lupta cu turcii în câmp deschis aşa că s-a gândit la un şiretlic. Şi-a îmbrăcat cavaleria în haine otomane şi a aşteptat căderea nopţii. Vlad Ţepeş, personal, avea să conducă atacul surpriză, îmbrăcat în spahiu. Propriu-zis, voievodul muntean a folosit echipamentele capturate de la otomani în campania de la sud de Dunăre, din anul precedent. Ideea atacului era să semene dezordine în tabăra otomană, să ucidă cât mai mulţi turci şi cel mai important, să-l ucidă pe sultan.
Planul a fost pus la punct în cele mai mici detalii. Atacul s-a dat în noaptea de 16 spre 17 iunie 1462. Laonic Chalcocondil, un cronicar bizantin scria că voievodul muntean a atacat în fruntea unui grup de 10.000 de luptători călare, toţi îmbrăcaţi în haine otomane şi cu torţe aprinse, la trei ore după apusul soarelui, adică în jur de ora 12.00 noaptea, când majoritatea trupelor otomane dormeau. Impactul atacului a fost devastator. Valahii au început să taie în stânga şi în dreapta, au dat foc la corturi şi la echipamente militare, sunând din cornuri şi semânând teroare. Chalcocondil mărturiseşte că otomanii "se socoteau cu totul pierduţi". Vlad Ţepeş cu luptătorii săi au făcut ravagii în tabăra otomană reuşind să ucidă aproximativ 15.000 de turci. În plus otomanii au început să se omoare şi între ei, păcăliţi de deghizarea trupelor valahe.
Deşi a produs efectele scontate în materie de sabotare a armatei otomane şi de împuţinare a numărului adversarilor, „atacul de noapte" nu şi-a atins obiectivul final, acela de ucidere a sultanului şi implicit înlăturarea ameninţării otomane pentru o perioadă îndelungată. Deşi Vlad Ţepeş a stabilit clar tactica şi ceea ce era de făcut, se pare că o parte a boierimii şi comandanţilor nu au respectat întocmai ordinele. Unele cronici amintesc de un boier Galeş care trebuia să atace din altă parte a taberei pentru a provoca dezordine şi mai mare. Respectivul boier nu a atacat însă când trebuia şi cu forţa cerută. În plus, alţi comandaţi nu ar fi respectat ordinele, rămânând blocaţi după un şir de cămile otomane, folosite la transport, riscând să fie măcelăriţi.
În cele din urmă, oştile valahe au confundat cortul sultanului. În loc, aceştia au atacat corturile marilor viziri Ishak şi Mahmud. În plus, ienicerii au reuşit să-l apere pe sultan, atunci când muntenii sesizând greşeală s-au îndreptat către cortul potrivit. Unele cronici spun că sultanul a fugit pe de ascuns din tabără, cu armata în dezordine după el. În realitate, din cauza confuziei corturilor şi a ordinelor nerespectate, valahii au pierdut timp preţios, iar otomanii au reuşit să se organizeze. Ienicerii au reuşit chiar să omoare aproximativ 1.500 de soldaţi munteni şi să respingă atacul. Este adevărat că armata otomană s-a retras, din cauza pierderilor suferite dar şi a lipsei resurselor. Probabil asupra soldaţilor otomani a avut un efect negativ şi pădurea de ţepe, cu turci mutilaţi, din apropierea Târgoviştei.
Valahii au mai atacat trupele otomane aflate în retragere, dar au fost respinse de fiecare dată. Deşi „atacul de noapte" a intrat în legendă, practic, din punct de vedere militar nu l-a ajutat prea mult pe Vlad Ţepeş. Armata otomană, cu tot cu pierderile suferite era încă puternică. În plus, sultanul l-a lăsat în ţară pe Radu cel Frumos, cu contingente importante de armată pentru a-i lua tronul lui Vlad. Ţara era pustiită şi armata vlăguită. În timp ce Vlad era ocupat cu turcii, la graniţa de nord pândea un nou pericol. Era vorba de armatele moldoveneşti care râvneau la cetatea Chilia. În lunile de toamnă mai mulţi boieri au trecut de partea lui Radu cel Frumos, iar Vlad Ţepeş rămas doar cu o mână de oameni s-a refugiat în cetatea de la Poenari, iar mai apoi a fugit în Transilvania, pierzând tronul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
BNR face un recensământ al avuției cetățenilor români la ordinul Uniunii Europene. Scopul ascuns este confiscarea celor 2 milioane de locuinte si proprietati cu succesiune vacantă
Banca Naționala a Romaniei a lansat in SICAP un contract de 6 milioane lei pentru servicii de cercetare statistica in te ...
-
Lista oamenilor de afaceri cu probleme penale care au încheiat contracte de consultanță cu generalii SRI Coldea și Dumbravă
DNA ii acuza pe generalii SRI (r) Dumitru Dumbrava și Florian Coldea (foto) și de exercitarea și, respectiv, complicitat ...
-
Europa Liberă prezintă documentele "strict confidențiale" prin care Ciolacu, Iohannis & Ciucă au fost avertizați despre dezastrul bugetar al României si nu au facut nimic
Cei mai importanți oameni din statul roman știau inca din august 2024 ca Romania se indreapta catre un dezastru bugetar. ...
-
Stenograme din rechizitoriul DNA: Coldea e șeful cel mare al grupului infracțional organizat. "CĂTĂLINE! CĂTĂLINE, te rog eu frumos, mi-am luat-o în bot și mi-o iau!"
DNA il acuza pe fostul general SRI Florian Coldea de constituirea unui grup infracțional organizat, alaturi de un alt fo ...
-
Iata unde sunt banii despre care se vorbește ca sunt lipsă la buget. Bolojane, te bagi?!
E.ON Energie Romania SA: cifra de afaceri 13.725.371.052 lei, profit 0, pierdere 358.899.374 leiENEL Energie SA: cifra d ...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu