Ce este scorul FICO, noua șmecherie a băncilor prin care blochează clienții: există suspiciuni de cartel
Postat la: 14.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Băncile au strâns punga creditării către populație, dar pentru a face acest lucru au gândit un nou sistem: scorul FICO. Acesta este un scor calculat de Biroul de Credit pentru fiecare client, iar când un cetățean care încearcă să obțină un credit și face întrebări la mai multe bănci, acest scor îi scade.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, susține că există suspiciuni asupra faptului că 10 bănci din România au alcătuit un adevărat cartel și prin intermediului scorului FICO nu permit clienților libertatea reală de a alege banca cu care doresc să lucreze.
„Ştim că în momentul în care se fac mai multe interogări la Biroul de Credit pentru un potenţial client, scorul său devine mai slab şi este văzut ca fiind un client mai riscant pentru bănci. Se ajunge, astfel, la situaţia în care unii clienţi să nu mai fie eligibili pentru creditare. Suspiciunea noastră este că prin acest mecanism scade concurenţa între bănci şi se îngreunează migraţia clienţilor de la o bancă la alta. Încercăm să aflăm dacă aceste suspiciuni se confirmă sau dacă există o altă explicaţie. Ne aşteptăm ca băncile să spună că vor să evite fraudele", a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la ZF Live.
Chirițoiu consideră că este o metodă a băncilor prin care țin clienții captivi.
„Nelegitimitatea vine atunci când obiectivul nu mai este să protejez sistemul de un client rău platnic, ci devine acela de a ţine clienţii captivi, astfel încât să nu îi las să plece către alte bănci", a explicat el.
Potrivit Consiliului Concurenței, băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala București, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD - Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A..
Scorul de credit este un sistem utilizat pentru a evalua riscul de a rambursa un credit. Acesta este calculat de către biroul de credit, care colectează informații despre istoricul de plată al unui individ sau al unei companii. Unul dintre cele mai cunoscute sisteme de calcul al scorului de credit este FICO, care este utilizat atât în România, cât și la nivel internațional.
Scorul FICO este bazat pe informații precum istoricul de plată, datoriile curente, vechimea creditului și tipurile de credit pe care persoana (fizică/juridică) le-a accesat. Acest scor FICO variază între 300 și 850, cu o valoare mai mare indicând un risc mai scăzut de a nu rambursa creditul. Practic, acest scor de credit va prezice comportamentul tău ca viitor debitor.
Un scor de credit bun poate face diferența atunci când soliciți un credit. O persoană cu un scor de credit bun este considerată mai puțin riscantă și, prin urmare, mai puțin probabil să nu ramburseze creditul. Ca urmare, aceasta poate obține un credit cu dobândă mai scăzută sau cu o perioadă de rambursare mai lungă. Pe de altă parte, o persoană cu un scor de credit slab poate avea dificultăți în obținerea unui credit sau poate fi nevoită să accepte o dobândă mai mare sau o perioadă de rambursare mai scurtă.
Înțelegând cum funcționează scorul de credit FICO poate fi util atunci când vei dori să obții un credit sau chiar să îți îmbunătățești scorul de credit. De exemplu, dacă ai un istoric bun de plată, acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea scorului de credit. Pe de altă parte, dacă ai datorii mari sau dacă plătești ratele cu întârziere, atunci scorul tău de credit ar putea fi afectat în mod negativ.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Războiul din Ucraina a lovit economiile europene dar ce e mai rău abia urmează. In ce tară din UE se sparge buba
Războiul din Ucraina a redus creşterea economică şi a împins în sus "considerabil" inflaţia în Europa, cu efecte mai grave care urmează să vină, a declarat Banca Naţională a Elveţiei într-un studiu publicat vineri.
-
Oamenii de știință sunt convinși! Un ocean ascuns sub gheaţă se află la originea CO2-ului de pe Europa, una dintre lunile planetei Jupiter
Dioxidul de carbon detectat pe una dintre lunile planetei Jupiter, Europa, provine dintr-un ocean aflat sub un strat gros de gheaţă, potrivit datelor transmise de telescopul spaţial James Webb, care sporesc speranţele potrivit cărora această apă ascunsă ar putea susţine viaţa.
-
ANAF a scos la vânzare mașini cu kilometrii dați înapoi: Ce spune un angajat al instituției
ANAF a anunțat că va organiza o licitație pentru a vinde mai multe mașini de lux, însă a furnizat informații eronate cu privire la kilometrajul real al acestor vehicule. De exemplu, în cazul unui BMW, s-au omis peste 100.000 de kilometri din ultima înregistrare efectuată la RAR, conform ProMotor.ro.
-
Mircea Badea, comentariu spumos despre extratereștrii prezentați în Mexic: Sper că în 1.000 de ani au mai evoluat. Ăștia par cam sfrijiți
Mircea Badea a vorbit în direct la Antena 3 CNN despre corpurile a unor presupuși extratereștri prezentați în fața Congresului mexican.
-
Descoperire fără precedent: Structură de lemn de aproape o jumătate de milion de ani
O decoperire fără precedent a fost făcută în Zambia. Arheologii au scos la suprafață o structură de lemn, veche de aproape o jumătate de milion de ani, despre care spun că este „extraordinară" și unică în arhivele științifice.
-
Zelenski la Casa Albă: în ciuda argumetelor aduse, nu a reuşit să-l convingă pe Biden să-i dea mult doritul sistem ATACMS - VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat joi, la Washington, să consolideze sprijinul SUA pentru ţara sa, având întâlniri la Pentagon, la Congres şi în final la Casa Albă, unde a fost primit de preşedintele Joe Biden.
-
Un bărbat care a condus cu Google Maps a murit după ce s-a prăbușit șase metri în gol
Un bărbat a condus pe un traseu recomandat de Google Maps și a murit plonjând cu mașina șase metri. Google Maps îl îndrumase către o zonă în care un pod s-a prăbușit de mai mulți ani. Familia acestuia dă în judecată gigantul tehnologic.
-
Blestem cu premoniție : O lesbiană cu origini românești și-a înșelat mama cu 150 de milioane de dolari a murit după ce a căzut de pe o clădire
O autoproclamată cântăreață și actriță din Brazilia, cu origini românești, acuzată că și-a înșelat propria mamă cu aproape 150 de milioane de dolari, a murit după ce a căzut de pe o clădire. Ea avea 49 de ani.
-
Limba secretă vorbită și cunoscută doar de femei: insula în care bărbații nu înțelegeau nimic
De-a lungul istoriei, în majoritatea zonelor lumii, femeile nu aveau foarte multe drepturi, fiindu-le interzis inclusiv să citească sau să învețe. Așa a luat naștere limba Nüshu, care s-a vorbit pe o insulă din provincia chineză Hunan.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Americanii vin cu o explicație stupidă: De ce a fost aleasă România pentru dezvoltarea primei centrale cu minireactoare nucleare din Europa
- 2.Un mare om de știință din Big Pharma declară că testele cu ARNm sunt contaminate cu ADN - VIDEO
- 3."Nu Prigojin s-a suit în acel avion, ci dublura despre care se știa că o folosea." Cine face această declarație explozivă
- 4.Rafila acuzat de un fost lider PNL că i-a lăsat gravidă nevasta și învârte bani de la Big Pharma cu lopata
- 5.Milioane de oameni cer ca Bill Gates să fie arestat pentru "crime împotriva umanității" după ce a fost dezvăluit profitul pe care l-a facut in pandemia Covid VIDEO
- 6.Big Pharma nu mai ține pasul cu variantele Covid iar CDC și Comisia Europeană nu știu cum să mai mintă!
- 7.În casa primarului din Caracal sunt două depozite uriașe de GPL de 25 de ori mai mari decât a fost în cisternele care au explodat la Crevedia
- 8.Lista pasagerilor din avionul lui Prigojin. "Un nume ar putea fi cheia pentru a stabili definitiv dacă șeful Wagner este mort"
- 9.Război religios între România și Rusia: Mitropolia Moldovei e scandalizată că tot mai mulți preoți trec la Mitropolia Basarabiei!
- 10.Legea draconică a UE privind cenzura în social media a devenit realitate. Digital Services Act reglementează ce poți posta pe Internet
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu