Ciolacu refuza sa se pronunte fata de tranzactia care ne pune in genunchi definitiv in fata Austro-Ungariei!
Postat la: 02.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dupa ce in principal, gazele si petrolul nostru sunt exploatate de catre compania austriaca OMV, acum si distributia gazelor romanesti va fi preluata de catre ungurii de la MVM. Practic, Ungaria, dependenta de gazele rusesti pana acum, va manageria distributia gazelor naturale de la E.ON. Romania va fi din punct de vedere energetic la mana Austro-Ungariei. Marcel Ciolacu a fost informat de tranzactie, insa prefera sa se pronunte "dupa alegeri", ceea ce demonstreaza ca decizia nu apartie, de fapt, României.
Achiziționarea de către ungurii de la MVM a companiei de furnizare a gazelor și electricității E.ON Energie va fi analizată de o comisie formată la nivelul Cancelariei prim-ministrului, condusă de Alexandru Mihai Ghigiu, au declarat surse guvernamentale. Orice tranzacție de asemenea anvergură trebuie să fi analizată de către Guvern.
Tranzacția este controversată, având în vedere puternicele legături comerciale între MVM și rușii de la Gazprom. Divizia de furnizare a E.ON din România acoperă o piață de circa 3,4 milioane de consumatori. Practic, ungurii de la MVM preiau o bază uriașă de clienți. Reamintim că grupul energetic MVM, deținut de statul maghiar, „a bătut palma" cu grupul german E.ON pentru achiziționarea companiei de furnizare a gazelor și electricității din România, E.ON Energie. Miza cea mare, după preluarea furnizării, este achiziționarea activității de distribuție.
Tranzacția dintre E.ON și MVM ar urma să fie anunțată după alegerile din România. Premierul Marcel Ciolacu a fost informat deste ințelegerile dintre cele două companii. Alte companii cu care E.ON a purtat negocieri pentru vânzarea furnizării de gaze și electricitate au fost companiile românești Romgaz și OMV Petrom. La gaze, pe zona clienților casnici, E.ON este al doilea furnizor după Engie, cu o cotă de piață de circa 41%. E.ON mai este furnizor și pe piața energiei electrice, însă cu o cotă mult mai mică, de circa 5%.
Initial, statul român fusese interesat de achizitie, insa din motive misterioase a renuntat, preferand sa cedeze compania factorilor externi. Acționarii Romgaz, companie majoritar de stat, au aprobat pe 11 aprilie 2024 achiziționarea de asistență juridică pentru a analiza tranzacția. Reprezentanții grupului german E.ON au confirmat intenția de a vinde afacerea de furnizare a gazelor și energiei electrice din România.
E.ON este fostul SC Distrigaz Nord SA Targu-Mureș, care a luat ființă în 2000, după o restructurare a Romgaz. Statul a fost acționarul acestei companii până când în 21 octombrie 2004 a fost semnat cu E.ON Ruhrgas contractul de privatizare. Transferul efectiv de acțiuni a avut loc în 28 iunie 2005. Conform contractului de privatizare, prețul pentru pachetul de acțiuni cumpărat reprezentând 30% din capitalul social al societății a fost de 125 milioane euro, iar pentru majorarea de capital social a fost de 178 milioane euro, astfel încât E.ON să poate dețină 51% din capitalul social majorat. Mai exact, a fost o privatizare făcută pentru puțin peste 300 milioane de euro.
Ulterior, pentru a fi respectate directivele europene de unbundling, a fost separată activitatea de furnizare de cea de distribuție, formându-se mai multe societăți sub umbrela E.ON România, controlată în totalitate de grupul german E.ON. Compania de furnizare E.ON Energie România are ca acționari E.ON România SA, cu 68,18%, și Ministerul Energiei, cu 31,82%. Deocamdată, E.ON vinde doar partea de furnizare, adică E.ON Energie, nu și cea de distribuție. E.ON Energie a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 13,7 miliarde de lei și o pierdere de 358,8 milioane lei. În Prezent, E.ON Energie este unul dintre cei mai importanți furnizori atât de gaze naturale, cât și de energie electrică din România.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
AUR se prăbușeste în urma acuzatiilor: „Simion e susținut de servicii. Târziu are dreptate dar e prea... târziu!"
George Simion este acuzat de conducere dictatorială prin scrisoarea lui Claudiu Târziu, pe care am publicat-o ieri. De asemenea, mulți foști membri care au plecat din AUR au avut aceleași reproșuri. Printre ei, Rodica Boancă, senatoare.
-
Mega-anchetă DIICOT în energie: Greenpeace și alte organizații de mediu sunt suspectate că fac jocurile Rusiei
DIICOT desfășoară, în această perioadă, o mega-anchetăo anchetă în energie, care vizează realizarea mai multor proiecte pe teritoriul țării.
-
Silvestru Șoșoacă: "Amantul Dianei Șoșoacă are un loc pe liste. O să facă ani grei de pușcărie. Nu mi-e milă de ea"
Silvestru Șoșoacă a povestit că fosta senatoare este la doar un pas distanță să ajungă în închisoare! Dublul refuz din partea CCR este nimic pe lângă ce urmează: "Vine finalul din toate punctele de vedere."
-
Contraspionajului britanic: Serviciile secrete rusești pregătesc momente de adevărată anarhie în Europa
Serviciile secrete ruse sunt angajate în crearea unui "haos permanent pe străzile britanice și europene". Această opinie a fost exprimată de șeful contraspionajului britanic MI5, Ken McCallum.
-
O criză de proporții a bubuit în Europa: efectele se resimt la cel mai înalt nivel
Germania, cândva gigantul industrial al Europei, se confruntă acum cu o criză care ar putea remodela peisajul economic al continentului. Luni, Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, a avertizat că Uniunea Europeană se confruntă cu amenințarea cu „moarte lentă".
-
BBC: Marea Britanie încearcă să mute în România, într-un centru ONU, migranții reținuți pe o insulă secretă
Marea Britanie vrea să mute temporar într-un centru al ONU din România, zeci de migranți blocați, ținuți de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, transmite BBC. După șase luni, aceștia ar putea fi mutați în Regatul Unit. BBC nu menționează locația centrului ONU din România.
-
Marcel Ciolacu vrea să închidă subiectul Vicol: "Nu şi-a exprimat până acum dorinţa să candideze şi niciun preşedinte de organizaţie n-a venit să o propună"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că nu a avut nicio discuţie cu Laura Vicol, care a demisionat din funcţia de preşedinte al comisiei juridice din Camera Deputaţilor, şi a menţionat că aceasta nu şi-a manifestat dorinţa de a mai candida.
- Banii ies din țară pe ușa din dos: românii cheltuiesc tot mai mult pentru bunăstarea altora
-
ANAF a sesizat și Direcția Generală Antifraudă Fiscală în cazul deputatului Daniel Constantin
Prin adresa prin care a anunțat că a soluționat favorabil sesizarea Grupului de Investigații Politice (GIP) referitoare la averea deputatului Daniel Constantin, ANAF a precizat și că „petiția a fost transmisă și la Direcția Generală Antifraudă Fiscală".
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Un e-mail al lui Rockefeller din 2002 prezintă Agenda Armageddon și tranziția către o Lume Nouă. Dovada că documentul e autentic
- 2.Agenda 2030. Trecerea la economia circulara ne va lasa pe toti fără nimic, cautatori prin gopile de gunoi ale marilor orase
- 3.De data asta nu mai e Teoria Conspiraitiei: FDA atentioneaza ca vaccinatii impotriva variolei maimutei ii pot ucide pe nevaccinatii cu care intra in contact! VIDEO
- 4.Noi descoperiri alarmante: Oamenii de știință avertizează împotriva donărilor de sânge de la persoane vaccinate
- 5.Sex cu Satana: Dezvăluiri de coșmar ale unei tinere agresate sexual de Alfred Bulai. Ce-a povestit fata anchetatorilor intrece orice imaginatie
- 6.Analiză: Și-a dat brusc seama UE că și-a tăiat singură craca de sub picioare?!
- 7.Hackmageddon - A lucrat cu NATO și FBI face dezvăluiri înspăimântătoare: "Poți să închizi o țară în 7 zile și să o cucerești!"
- 8.Rusia a cumpărat Cipru: Cum a devenit insula o colonie a Kremlinului în Europa
- 9.Ciolacu refuza sa se pronunte fata de tranzactia care ne pune in genunchi definitiv in fata Austro-Ungariei!
- 10.Secretele multor operațiuni Mossad înfricoșătoare. Dezvăluirile incendiare ale unor agenți care au slujit serviciul timp de zeci de ani
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu