Documente din scandalul Nordis: Imobile care nu corespund cu cele prevăzute în promisiunea de vânzare-cumpărare
Postat la: 21.05.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Păgubiții Nordis încă așteaptă să-și primească banii înapoi sau imobilele promise. Însă, până la împlinirea acestor deziderate, mai e nevoie de răbdare. Compania se află în insolvență, iar administratorul judiciar face verificări pentru a stabili dacă firma își poate continua sau nu activitatea.
Nordis Management SRL a intrat în procedura de insolvență pe data de 7 octombrie 2024. În procedura de insolvență din România, administratorul judiciar este o persoană fizică sau juridică specializată, numită de instanța de judecată, care are rolul de a gestiona și superviza activitatea debitorului - compania sau persoana fizică în insolvență - pe durata procedurii. Acesta este un practician în insolvență, autorizat conform legii.
Printre atribuțiile administratorului judiciar se numără: analiza situației financiare a companiei, supravegherea sau administrarea activității, elaborarea planului de reorganizare, gestionarea creanțelor, raportarea către instanță prin informarea periodică a judecătorului sindic despre evoluția procedurii.
Practic, administratorul judiciar este numit de judecătorul sindic din cadrul tribunalului competent, de obicei din lista propusă de creditori sau selectat aleatoriu dintre practicienii în insolvență autorizați de Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR). Administratorul judiciar trebuie să fie imparțial, să acționeze în interesul creditorilor și al debitorului, respectând prevederile legale.
Cel mai recent raport emis de administratorul judiciar CITR Filiala București SPRL pe 16 mai 2025, al șaselea, a fost analizat de Ziare.com. Pe 29 aprilie, Comitetul Creditorilor, a fost convocat de administratorul judiciar, pentru „selectarea și aprobarea unei oferte de evaluare a bunurilor imobile din patrimoniul Nordis Management SRL având ca scop emiterea unui raport de evaluare/analiza de piața care să certifice dacă prețurile apartamentelor promise spre vânzare de către dezvoltator în perioada 2019-2024 au fost stabilite la nivelul valorii de piață de la acel moment, ținând cont de discount-ul aplicat pentru avansul încasat și în concordanță cu stadiul lucrărilor de la acel moment asupra acestor bunurilor imobile. Selecția se va realiza dintre ofertele primite la sediul administratorului judiciar".
A fost selectată oferta societății FairValue Consulting SRL, din București, pentru a emite „un raport de evaluare/analiza de piață, care să certifice dacă prețurile apartamentelor promise spre vânzare de către dezvoltator în perioada 2019-2024 au fost stabilite la nivelul valorii de piață de la acel moment, ținând cont de discount-ul aplicat pentru avansul încasat și în concordanță cu stadiul lucrărilor de la acel moment asupra acestor bunurilor imobile". Onorariul pentru acest serviciu, 110.075 lei cu tot cu TVA, mai exact 183,4 lei/unitate.
În prezent, administratorul judiciar desfășoară demersuri de verificare și analiză a situației juridice și factuale aferente unităților locative din cadrul proiectului imobiliar Nordis Mamaia - Wave. Demersul de clarificare a situației juridice a unităților locative a fost determinat de sesizările oficiale formulate de creditori privind existența unor convenții contractuale multiple încheiate pentru aceeași unitate locativă, se mai precizează în raport. Practic, este vorba despre cumpărătorii care s-au plâns că imobilul pentru care au plătit zeci sau sute de mii de euro fusese, de fapt, vândut altor persoane înainte, deci „de mai multe ori".
Astfel, prin intermediul analizei, sunt verificate toate convențiile încheiate pentru fiecare unitate locativă, adică promisiunile bilaterale de vânzare-cumpărare, contractele de rezervare, contractele de vânzare-cumpărare, pentru identificarea eventualelor suprapuneri de convenții ce vizează același imobil. Al doilea obiectiv se referă la „clasificarea unităților locative în funcție de situația juridică constatată și stabilirea măsurilor necesare pentru soluționarea fiecărui caz în parte, cu scopul de a permite continuarea activității societății și fundamentarea unui plan de reorganizare judiciară".
Verificările se efectuează pentru „1.589 de unități, inclusiv unități locative, spații tehnice și comerciale identificate în evidențele companiei". Sunt analizate documente de la creditori, de la Nordis Management SRL, plus cele de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), „pentru a stabili cu exactitate situația juridică a fiecărei unități".
Cei de la Nordis Management SRL au pus la dispoziție „un set de 2.937 de foldere, conținând documente în format .pdf relevante aferente fiecărei unități". Administratorul judiciar încearcă să facă lumină și în cazul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată. „În prezent, societatea nu deține o evidență centralizată a acestor dosare, invocând faptul că documentele relevante au fost ridicate de către D.I.I.C.O.T. Ca urmare, compania desfășoară în acest moment un proces de reconstrucție și centralizare a acestor informații, utilizând sursele publice disponibile pe portalul instanțelor de judecată."
Alte obiective în curs de îndeplinire ale administratorului judiciar sunt verificarea extraselor de carte funciară, „în scopul identificării sarcinilor înscrise și a proprietarilor tabulari pentru fiecare unitate în parte", dar și analizarea cererilor formulate de creditori „în măsura în care acestea influențează situația juridică a unităților locative și trebuie avute în vedere în procesul de clarificare și alocare".
Până la data redactării prezentului raport de activitate, au fost verificate și analizate un număr de 515 unități locative, ceea ce reprezintă aproximativ 32% din totalul de 1.589 unități identificate în cadrul proiectului. În urma analizei efectuate până în prezent de către administratorul judiciar, au fost identificate situații variate, deci inclusiv nereguli, respectiv:
„Cazuri în care unitatea locativă alocată de companie corespunde cu unitatea ce face obiectul promisiunii de vânzare-cumpărare aferente, dar și cazuri în care unitatea locativă alocată de companie nu corespunde cu cea prevăzută în promisiunea de vânzare-cumpărare. În această din urmă situație, compania a procedat la alocarea unilaterală a unei alte unități locative, având în vedere că cea prevăzută inițial în promisiune nu mai este disponibilă, ca urmare a valorificărilor efectuate prin executare silită, reautorizărilor succesive sau în mod convențional.
Având în vedere că aceste realocări unilaterale operate de companie sunt intercalate și vizează toate corpurile de clădire, nu este posibilă o abordare etapizată a analizei sau a discuțiilor și, în consecință, nu pot fi formulate concluzii preliminare", a menționat administratorul judiciar. Totuși, „se poate afirma cu certitudine că, în absența finalizării analizei privind toate convențiile încheiate și a întocmirii unei evidențe clare și complete a unităților locative disponibile, nu pot fi inițiate discuții concrete cu creditorii și nici demersurile necesare pentru semnarea contractelor de vânzare-cumpărare.
Pentru finalizarea acestei analize, astfel cum a fost descrisă anterior, administratorul judiciar estimează că procesul va fi încheiat până cel târziu la sfârșitul lunii iunie 2025", a mai precizat sursa citată.
Administratorul judiciar a dezvăluit o parte a mențiunilor făcute de clienții Nordis în procesele verbale de predare-primite:
„1. Refuzul acceptării cheltuielilor de conservare, motivat de stadiul de execuție al unității locative;
2. Lipsa finisajelor, parțială sau totală;
3. Absența mobilierului, de la elemente minore (ex. inele pentru draperii) până la lipsa completă a acestuia;
4. Necesitatea anexării facturilor aferente utilităților și a altor cheltuieli care urmează a fi refacturate;
5. Lipsa racordării la utilități a unității locative;
6. Defecțiuni sau neconformități ale echipamentelor, inclusiv probleme de ordin electric".
În ceea ce privește situația litigiilor din dosarele asociate, numărul a ajuns la 401 dosare, menționează administratorul judiciar.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
-
O ilegalitate imensa la AMEPIP: Cu o depăsire a termenului de doua luni, incompetentul Cătălin Hojda e (re)numit la conducerea interimară in ciuda Comisiei Europene
Premierul interimar al Romaniei, Catalin Predoiu, profita de haosul din tara si de faptul ca atentia opiniei publice e c ...
-
Mafia lui Burduja stie cum sa SAPE statul! O operatiune de 132 de milioane de euro din bani publici
Scenariul de coșmar al corupției sistemice se rescrie in sectorul energetic. Protagoniști: SAPE S.A., doua SRL-uri-fanto ...
-
Rusia a angajat fermieri africani pentru a face șampon, apoi i-a trimis la război in Ucraina
Migranții disperați atrași la Moscova de anunțuri false de angajare sunt folosiți pentru a consolida forțele de invazie ...
-
OZN-urile au fost folosite de Pentagon pentru a masca cele mai obscure programe militare ale SUA
O echipa a Pentagonului, insarcinata de Congres sa investigheze presupuse programe secrete privind tehnologie extrateres ...
-
Paradoxul "Burduja" - bani pentru mafie: România produce din ce în ce mai multă energie solară, dar o oprește voit dintr-un motiv bizar
Parcurile fotovoltaice se inmulțesc rapid in Romania, capacitatea instalata trecand deja de 2.400 MW și noi proiecte fii ...
-
Ce conține dosarul Epstein în care Musk spune ca ar apărea și președintele Trump. Nume grele în jurnalele infractorului sexual
Aproape 200 de nume legate de conspirația Jeffrey Epstein-Ghislaine Maxwell privind traficul sexual ar putea fi publicat ...
-
Ce tactică incredibilă de camuflaj a încercat Rusia pentru a-și salva bombardierele strategice inaintea operatiunii SpiderWeb despre care aflase de la contrspionaj
Imaginile din satelit ale celor patru baze aeriene rusești care au fost atacate duminica de Ucraina in Operatiunea Spide ...
-
Nicusor Dan n-a fost singurul: Peste 6.000 de elevi au colaborat cu Securitatea. Pentru ce îi recrutau securiștii pe copii
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) transmite ca peste 6.000 de persoane au colaborat cu S ...
-
Românii sunt disperați de apropierea unui nou tsunami al prețurilor la energie. Mafia lui Burduja drenează bani europeni
Prețurile la electricitate sunt așteptate sa creasca din nou - dupa scoaterea plafonarii de la 1 iunie -, deși se afla d ...
-
Nicușor Dan nu a studiat nici la prestigioasa École Normale Supérieure. El a frecventat numai universități mediocre din comunele adiacente Parisului
Universitatea la care Nicușor Dan și-a luat doctoratul este departe de a fi adevarata Universitate Sorbona, aratam in ur ...
-
Barosanii lui Grindeanu de la Aeroporturi București și-au majorat de peste 5 ori indemnizațiile la 70.000 lei brut pe lună în plină criză a deficitului bugetar
Acționarii Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) au aprobat luni majorarea de peste cinci ori, la aproape 70. ...
-
Cum s-a impartit Europa de Est: Kristi Noem in Polonia la fel cum Nicolas Lerner a fost in România inainte de alegeri. Bucurestiul e pe axa Paris, iar Varsovia pe axa SUA
Un avion american misterios a aterizat la București in seara zilei de marți, 27 mai 2025, la ora locala 22:00, venind di ...
-
Frăția securistilor vechi cu cei noi: Se pune la cale o imensa afacere cu armament pe sub bagheta lui Angel Tîlvăr
Ministerul Apararii Naționale pregatește unul din cele mai paguboase și nocive contracte pentru Armata romana inainte de ...
-
Senatul SUA scoate la iveală secretele Dosarului Pfizer. E odios cum s-au petrecut faptele in pandemie
În mijlocul unei dezbateri internaționale reinnoite despre riscurile asociate vaccinurilor impotriva COVID-19, in ...
-
Nepoata lui Donald Trump dezvaluie ca presedintele SUA suferă de o boală secreta foarte periculoasa pentru functia pe care o are liderul lumii occidentale
Mary Trump, nepoata liderului de la Casa Alba, care acum locuiește in Marea Britanie a dezvaluit intr-un interviu acorda ...
-
Dezvăluirea pe care Big Pharma vrea s-o ascundă cu orice preț: Vaccinurile COVID-19 au modificat ireversibil genomul uman
Genomul uman este format din tot ADN-ul dintr-o celula umana, inclusiv genele care codifica proteine și secvențele necod ...
-
De ce tot merge Simion la Cluj? Organizația religioasă și financiară cu legături MAGA și "consultantul" american Brian Brown, implicat în acțiuni extremiste în Europa de Est
Liderul AUR, George Simion, a venit la Cluj imediat dupa ce a pierdut alegerile prezidențiale, iar intr-o postare pe reț ...
-
O minciună colosală: De fapt, Nicușor Dan nu a absolvit Universitatea Sorbona!
"Nicușor Dan e doctor la Sorbona". Așa ne-au vanturat presa și propagandiștii in fața, ca pe o diploma sfanta. „La ...
-
Marea înscenare a alegerilor: S-a creat isteria ca România intră in faliment daca nu e ales un anume candidat. O analiză detaliată arată că țara noastră nu este in criză economică
"Romania nu este in nicio criza economica, financiara, valutara, dar daca cei de la putere vorbesc despre acest lucru si ...
-
Oficialii americani au întârziat deliberat avertizarea publicului cu privire la riscul de miocardită cauzat de vaccinul COVID
Oficialii americani din domeniul sanatații cunoșteau riscurile de miocardita cauzate de vaccinurile COVID-19, dar au min ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu