Documente din scandalul Nordis: Imobile care nu corespund cu cele prevăzute în promisiunea de vânzare-cumpărare
Postat la: 21.05.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Păgubiții Nordis încă așteaptă să-și primească banii înapoi sau imobilele promise. Însă, până la împlinirea acestor deziderate, mai e nevoie de răbdare. Compania se află în insolvență, iar administratorul judiciar face verificări pentru a stabili dacă firma își poate continua sau nu activitatea.
Nordis Management SRL a intrat în procedura de insolvență pe data de 7 octombrie 2024. În procedura de insolvență din România, administratorul judiciar este o persoană fizică sau juridică specializată, numită de instanța de judecată, care are rolul de a gestiona și superviza activitatea debitorului - compania sau persoana fizică în insolvență - pe durata procedurii. Acesta este un practician în insolvență, autorizat conform legii.
Printre atribuțiile administratorului judiciar se numără: analiza situației financiare a companiei, supravegherea sau administrarea activității, elaborarea planului de reorganizare, gestionarea creanțelor, raportarea către instanță prin informarea periodică a judecătorului sindic despre evoluția procedurii.
Practic, administratorul judiciar este numit de judecătorul sindic din cadrul tribunalului competent, de obicei din lista propusă de creditori sau selectat aleatoriu dintre practicienii în insolvență autorizați de Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR). Administratorul judiciar trebuie să fie imparțial, să acționeze în interesul creditorilor și al debitorului, respectând prevederile legale.
Cel mai recent raport emis de administratorul judiciar CITR Filiala București SPRL pe 16 mai 2025, al șaselea, a fost analizat de Ziare.com. Pe 29 aprilie, Comitetul Creditorilor, a fost convocat de administratorul judiciar, pentru „selectarea și aprobarea unei oferte de evaluare a bunurilor imobile din patrimoniul Nordis Management SRL având ca scop emiterea unui raport de evaluare/analiza de piața care să certifice dacă prețurile apartamentelor promise spre vânzare de către dezvoltator în perioada 2019-2024 au fost stabilite la nivelul valorii de piață de la acel moment, ținând cont de discount-ul aplicat pentru avansul încasat și în concordanță cu stadiul lucrărilor de la acel moment asupra acestor bunurilor imobile. Selecția se va realiza dintre ofertele primite la sediul administratorului judiciar".
A fost selectată oferta societății FairValue Consulting SRL, din București, pentru a emite „un raport de evaluare/analiza de piață, care să certifice dacă prețurile apartamentelor promise spre vânzare de către dezvoltator în perioada 2019-2024 au fost stabilite la nivelul valorii de piață de la acel moment, ținând cont de discount-ul aplicat pentru avansul încasat și în concordanță cu stadiul lucrărilor de la acel moment asupra acestor bunurilor imobile". Onorariul pentru acest serviciu, 110.075 lei cu tot cu TVA, mai exact 183,4 lei/unitate.
În prezent, administratorul judiciar desfășoară demersuri de verificare și analiză a situației juridice și factuale aferente unităților locative din cadrul proiectului imobiliar Nordis Mamaia - Wave. Demersul de clarificare a situației juridice a unităților locative a fost determinat de sesizările oficiale formulate de creditori privind existența unor convenții contractuale multiple încheiate pentru aceeași unitate locativă, se mai precizează în raport. Practic, este vorba despre cumpărătorii care s-au plâns că imobilul pentru care au plătit zeci sau sute de mii de euro fusese, de fapt, vândut altor persoane înainte, deci „de mai multe ori".
Astfel, prin intermediul analizei, sunt verificate toate convențiile încheiate pentru fiecare unitate locativă, adică promisiunile bilaterale de vânzare-cumpărare, contractele de rezervare, contractele de vânzare-cumpărare, pentru identificarea eventualelor suprapuneri de convenții ce vizează același imobil. Al doilea obiectiv se referă la „clasificarea unităților locative în funcție de situația juridică constatată și stabilirea măsurilor necesare pentru soluționarea fiecărui caz în parte, cu scopul de a permite continuarea activității societății și fundamentarea unui plan de reorganizare judiciară".
Verificările se efectuează pentru „1.589 de unități, inclusiv unități locative, spații tehnice și comerciale identificate în evidențele companiei". Sunt analizate documente de la creditori, de la Nordis Management SRL, plus cele de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), „pentru a stabili cu exactitate situația juridică a fiecărei unități".
Cei de la Nordis Management SRL au pus la dispoziție „un set de 2.937 de foldere, conținând documente în format .pdf relevante aferente fiecărei unități". Administratorul judiciar încearcă să facă lumină și în cazul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată. „În prezent, societatea nu deține o evidență centralizată a acestor dosare, invocând faptul că documentele relevante au fost ridicate de către D.I.I.C.O.T. Ca urmare, compania desfășoară în acest moment un proces de reconstrucție și centralizare a acestor informații, utilizând sursele publice disponibile pe portalul instanțelor de judecată."
Alte obiective în curs de îndeplinire ale administratorului judiciar sunt verificarea extraselor de carte funciară, „în scopul identificării sarcinilor înscrise și a proprietarilor tabulari pentru fiecare unitate în parte", dar și analizarea cererilor formulate de creditori „în măsura în care acestea influențează situația juridică a unităților locative și trebuie avute în vedere în procesul de clarificare și alocare".
Până la data redactării prezentului raport de activitate, au fost verificate și analizate un număr de 515 unități locative, ceea ce reprezintă aproximativ 32% din totalul de 1.589 unități identificate în cadrul proiectului. În urma analizei efectuate până în prezent de către administratorul judiciar, au fost identificate situații variate, deci inclusiv nereguli, respectiv:
„Cazuri în care unitatea locativă alocată de companie corespunde cu unitatea ce face obiectul promisiunii de vânzare-cumpărare aferente, dar și cazuri în care unitatea locativă alocată de companie nu corespunde cu cea prevăzută în promisiunea de vânzare-cumpărare. În această din urmă situație, compania a procedat la alocarea unilaterală a unei alte unități locative, având în vedere că cea prevăzută inițial în promisiune nu mai este disponibilă, ca urmare a valorificărilor efectuate prin executare silită, reautorizărilor succesive sau în mod convențional.
Având în vedere că aceste realocări unilaterale operate de companie sunt intercalate și vizează toate corpurile de clădire, nu este posibilă o abordare etapizată a analizei sau a discuțiilor și, în consecință, nu pot fi formulate concluzii preliminare", a menționat administratorul judiciar. Totuși, „se poate afirma cu certitudine că, în absența finalizării analizei privind toate convențiile încheiate și a întocmirii unei evidențe clare și complete a unităților locative disponibile, nu pot fi inițiate discuții concrete cu creditorii și nici demersurile necesare pentru semnarea contractelor de vânzare-cumpărare.
Pentru finalizarea acestei analize, astfel cum a fost descrisă anterior, administratorul judiciar estimează că procesul va fi încheiat până cel târziu la sfârșitul lunii iunie 2025", a mai precizat sursa citată.
Administratorul judiciar a dezvăluit o parte a mențiunilor făcute de clienții Nordis în procesele verbale de predare-primite:
„1. Refuzul acceptării cheltuielilor de conservare, motivat de stadiul de execuție al unității locative;
2. Lipsa finisajelor, parțială sau totală;
3. Absența mobilierului, de la elemente minore (ex. inele pentru draperii) până la lipsa completă a acestuia;
4. Necesitatea anexării facturilor aferente utilităților și a altor cheltuieli care urmează a fi refacturate;
5. Lipsa racordării la utilități a unității locative;
6. Defecțiuni sau neconformități ale echipamentelor, inclusiv probleme de ordin electric".
În ceea ce privește situația litigiilor din dosarele asociate, numărul a ajuns la 401 dosare, menționează administratorul judiciar.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
O bandă interzisă de motocicliști a comandat furtul tezaurului românesc de la muzeul din Olanda. Un clan interlop din România e în spatele loviturii
Banda de motocicliști interzisa Hardliners este implicata in furtul unor opere de arta romanești de la Muzeul Drents din ...
-
Investigatie POLITICO: Cine este "lordul" războiului misterios din spatele alegerilor ratate din România
Într-o dimineața rece de sambata, in decembrie anul trecut, Calin Georgescu, ultranaționalistul de extrema dreapta ...
-
Profitul Hidroelectrica se prăbușește accelerat prin incompetenta manageriatului: 56% la venituri mai mici cu 26%. Cea mai slaba productie de energie din ultimii 10 ani
Hidroelectrica raporteaza un profit net de 589 mil. lei in T1/2025, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada din 2024, ...
-
Conturile Vaticanului: Ce reprezintă datoria de două miliarde pe care Bergoglio a lăsat-o moștenire Papei Leon al XIV-lea
În 2013, Benedict al XVI-lea a demisionat din rolul sau de vicar al lui Hristos pe Pamant, dar și din cel de șef a ...
-
Analiză: Acordul care a trădat Europa - când Germania a fost scoasă din joc!
Nimeni nu s-a așteptat ca tradarea sa vina așa: rece, legala, semnata cu pixul și pecetluita cu o strangere de mana. Ger ...
-
Secretele Conclavului, dezvăluite. Cum a ajuns Robert Prevost Papa Leon al XIV-lea
Valul de mister de la Vatican incepe sa se ridice, aruncand lumina asupra modului in care 133 de cardinali din intreaga ...
-
Apar primele acuzații la adresa Papei Leon. Ce s-a întâmplat la Chicago și în Peru legat de abuzuri sexuale cu minori
Cu șase saptamani inainte ca cardinalul american Robert Prevost sa devina Papa Leon al XIV-lea, grupul activist Survivor ...
-
Planul OTOKAR: Turcia își folosește industria de apărare pentru a construi alianțe în Balcani pentru o expansiune a influentei la Marea Neagră
Gigantul turcesc Otokar și Automecanica S.A. au facut un parteneriat prin care vor produce la Mediaș celebrele blindate ...
-
O analiză terifiantă: Planul Rusiei pentru Statele Unite
Autor: Françoise Thom, expert in situatia Rusiei Serviciile ruse lucreaza de mai multe decenii pentru a dist ...
-
OMS face presiuni pentru o alianță tehnologică permanentă pentru a instituționaliza mesajele digitale privind sănătatea și controlul comportamentului
O personalitate de rang inalt din cadrul Organizației Mondiale a Sanatații pledeaza pentru un parteneriat reinnoit și du ...
-
Elon Musk pompează în mame-surogat înainte de Apocalipsă. Miliardarul plătește scump născătoarelor propriilor copii pentru a crea o legiune de progenituri inteligente
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, este in centrul unui nou scandal, dupa o investigație publicata de Wall Street ...
-
Acuzații grave. Rusia ar fi folosit DOGE și Starlink pentru a accesa date sensibile ale guvernului american
Un denunțator din cadrul unei agenții federale americane susține, prin intermediul avocatului sau, ca platforma tehnolog ...
-
După manipularea pietei de capital, familia si apropiatii lui Trump baga banii masiv in criptomonede. Urmeaza o dedolarizare accelerata!
Donald Trump, apropiatii sai și familia sa sunt tot mai intersați de industria cripto, arata o analiza Bloomberg. Trump ...
-
Scandal imens pe manipularea pieței de capital: O "trumpistă" a speculat masiv pe bursă înainte ca Trump să suspende războiul comercial
Aleasa trumpista Marjorie Taylor Greene a cumparat actiuni in valoare de zeci de mii de dolari inainte ca presedintele a ...
-
Parkinson este o boală produsă de om. La fel e si Alzheimer!
În vara anului 1982, șapte consumatori de heroina au fost internați intr-un spital din California, paralizați și m ...
-
Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: își construiesc refugii și se înarmează pentru ziua în care haosul va cuprinde lumea
Odata privita ca o atitudine de nișa, mișcarea cetațenilor pregatiți pentru situații de criza capata tot mai multa amplo ...
-
SECTA GARDNER ȘI INSTITUȚIONALIZAREA PEDOFILIEI ÎN ROMÂNIA
Investigație Jurnalistica de Sorin Roșca Stanescu De la Falsificarea Probelor de Polițista Diugan Dana și Procuroru ...
-
Controversă la Ministerul Finanțelor: O fostă inculpată, numită secretar general. Ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton
Guvernul continua sa faca numiri controversate in funcții-cheie. Premierul Marcel Ciolacu a aprobat joi, 3 aprilie, la p ...
-
Șeful SIE vrea să-și albească doctoratul cu ajutorul instanței. Plagiatele din lucrare au fost "clasate" de Comisia de Etică de la Academia SRI
În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat in judecata Mini ...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu