New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
Postat la: 27.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Puternicul ziar The New York Times dedică azi spații ample unei analize a situației de criză din România, afirmînd că CCR a anulat alegerile fără a exista dovezi, ci doar exprimări vagi din rapoartele serviciilor secrete.
Ziariștii americani spun că acest lucru a făcut jocurile Rusiei, care a prins ocazia să pună la zi democrația occidentală "selectivă", în care iese numai cine trebuie și remarcă faptul că anularea alegerile e specifică țărilor în care s-au dat lovituri de stat militare, oferind și exemple, iar consecințele anulării au durat ani în șir. "În România, mulți au rămas cu un sentiment de greață" conchide ziarul.
"Mulți occidentali au aplaudat anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, cîștigat de un candidat favorabil Moscovei, dar chiar și adversarii lui spun că acest lucru ridică întrebări îngrijorătoare cu privire la democrația românească. Cînd România a anulat luna aceasta primul tur al alegerilor prezidențiale cîștigate de un candidat ultranaționalist favorabil Moscovei, mulți occidentali au aplaudat ceea ce au salutat drept o „soluție" la un proces democratic care a mers prost.
Cu toate acestea, ordonînd repetarea alegerilor, Curtea Constituțională a României a oferit un cadou propagandistic Rusiei, care a ironizat mult timp angajamentul declarat al Occidentului față de democrație, considerîndu-l un simulacru care se aplică doar atît timp cît partea „greșită" nu cîștigă. La aproape trei săptămîni de la decizie, nu a fost încă stabilită o dată pentru un nou vot. „Sunt sigur că toate aceste jocuri sunt perfect de înțeles pentru orice observator mai mult sau mai puțin obiectiv", a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, după decizia din 6 decembrie a instanței române. Ambasada Rusiei la București a postat comentariile batjocoritoare ale lui Lavrov pe site-ul său.
Elon Musk, care a preluat punctele de vedere ale Rusiei cu privire la războiul din Ucraina, a intervenit, de asemenea, interpretînd greșit decizia unanimă a unui tribunal român format din 9 membri ca fiind diktatul unui singur judecător: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat un dictator?", a spus el pe rețelele sociale săptămîna trecută. Chiar dacă Lavrov și Musk sunt adesea acuzați de promovarea unor teorii ale conspirației exagerate, comentariile lor au ridicat o întrebare care i-a îngrijorat și pe criticii de lungă durată ai Rusiei: Cum poate fi corect să invalidezi buletinele de vot ale alegătorilor la jumătatea unui scrutin?
Curtea a ordonat un nou vot după ce Călin Georgescu, un ultranaționalist puțin cunoscut anterior, a uimit principalele partide politice din România cîștigînd primul tur al cursei prezidențiale din 24 octombrie. Instanța a intervenit cu doar două zile înainte de un al doilea tur de scrutin pe care Georgescu părea bine poziționat pentru a-l cîștiga. Curtea a lăsat la latitudinea guvernului alegerea unei date pentru organizarea de noi alegeri, dar acest lucru a însemnat așteptarea formării unei noi administrații în urma alegerilor parlamentare separate de la 1 decembrie. După săptămîni de tîrguieli, partidele principale păreau pregătite luni să formeze în sfîrșit un guvern de coaliție care să excludă forțele naționaliste.
Chiar și centriștii au criticat intervenția Curții Constituționale. Elena Lasconi, rivala de centru a lui Georgescu în turul doi anulat, a calificat-o drept „ilegală" și a declarat că „zdrobește însăși esența democrației - votul". Critic acerb al președintelui rus Vladimir V. Putin, ea a avertizat într-o declarație furioasă că România riscă să devină „bătaia de joc a dictatorului de la Kremlin. Ajunge!"
Curtea Constituțională și-a justificat decizia surprinzătoare de a relua alegerile din România de la zero în mare parte pe baza unor rapoarte declasificate ale serviciilor de informații care indică un posibil amestec al Rusiei și pe baza dovezilor că o avalanșă de videoclipuri TikTok în sprijinul dlui Georgescu, candidatul ultranaționalist, „ar fi putut fi coordonată de un actor statal". Potrivit Curții, alegerile au fost afectate „de numeroase nereguli și încălcări ale legislației electorale" care „au denaturat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni" și „au subminat egalitatea de șanse a concurenților electorali"(...)
Documentele serviciilor de informații desecretizate de România nu au furnizat nicio dovadă a unui rol al Rusiei, ci doar observația că „Rusia are o istorie de interferență în procesele electorale ale altor state" și afirmații vagi că ceea ce s-a întîmplat în România a fost „similar" cu interferența electorală bine documentată a Rusiei în Moldova vecină. Întrebările dacă Rusia a jucat într-adevăr un rol semnificativ s-au intensificat săptămîna trecută, după ce o publicație de investigații a raportat că o campanie TikTok care a sfîrșit prin a ajuta candidatul ultranaționalist fusese inițial plătită de un partid de centru, posibil pentru a lua voturi de la un alt candidat de extremă dreapta.
Lipsa de dovezi solide care să indice Moscova, a declarat Anton Shekhovtsov, un politolog ucrainean care a studiat și a avertizat de ani de zile împotriva amestecului Rusiei în alegeri, sugerează că decizia tribunalului român „pare să fi fost motivată de nemulțumirea că un candidat „greșit" a ieșit învingător în primul tur".
Această suspiciune plasează România într-un grup restrîns de țări, majoritatea țări în curs de dezvoltare din America Latină, Africa și Asia, care au anulat alegerile la jumătatea drumului. Rezultatele alegerilor au fost rareori anulate pînă acum în Europa, cu excepția țărilor ocupate de Armata Roșie după cel de-al Doilea Război Mondial, cum ar fi Ungaria, unde alegătorii au respins candidații comuniști pentru Parlament la alegerile din 1945, dar apoi alegerea lor a fost invalidată cînd mulți dintre învingători au fost arestați. (Comuniștii din România au evitat ca partea „greșită" să cîștige primele alegeri postbelice din țara lor în 1946: și-au arestat adversarii înainte de vot).
În afara Europei, alegerile au fost anulate mult mai frecvent, adesea ca urmare a unei lovituri de stat militare, așa cum s-a întîmplat în Myanmar în 2021 și în Algeria în 1992. Consecințele au fost de cele mai multe ori grave, implicînd adesea ani de conflict, a declarat Martin Evans, profesor de istorie la Universitatea Sussex din Marea Britanie și coautor al unei cărți despre tulburările provocate de alegerile anulate din 1992 din Algeria, „Algeria: Anger of the Dispossessed".
„Din punct de vedere istoric, nu este niciodată o idee bună să anulezi un scrutin", a declarat Evans. Georgescu, cel care a plasat creștinismul ortodox în centrul campaniei sale electorale, a acuzat Curtea Constituțională că merge împotriva voinței lui Dumnezeu și săptămîna trecută a avertizat că judecătorii se vor confrunta cu „pedepse lungi cu închisoarea" dacă nu revin asupra deciziei lor de a anula alegerile. Evans a spus că România, în calitate de membru al Uniunii Europene, a fost sever constrînsă în ceea ce privește cît de mult și cît de mult timp se poate abate de la normele democratice. UE, a declarat Evans, „joacă un rol important în ancorarea democrației în România" și se poate asigura că România își îndeplinește promisiunile de a organiza rapid noi alegeri.
Cu toate acestea, oficialii de la Bruxelles au păstrat pînă acum tăcerea cu privire la votul anulat din România, insistînd asupra faptului că modul în care statele membre gestionează alegerile este responsabilitatea lor. Acest lucru contrastează cu criticile lor vehemente față de ceea ce Uniunea Europeană consideră a fi alegerile fraudate din octombrie din fosta republică sovietică Georgia, în care forțele pro-europene au pierdut în fața partidului de guvernămînt, din ce în ce mai apropiat de Moscova.
Unele state europene au aplaudat răspunsul României la neregulile electorale. Ministrul afacerilor externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a salutat decizia instanței, declarînd pe X că „democrația a prevalat" deoarece „s-a găsit o soluție în conformitate cu Constituția României". Oficialii din Germania, statele baltice și alte țări au exprimat același punct de vedere. Cu toate acestea, în România, mulți au rămas cu un sentiment de greață" se mai arată în analiza NYT.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
-
O ilegalitate imensa la AMEPIP: Cu o depăsire a termenului de doua luni, incompetentul Cătălin Hojda e (re)numit la conducerea interimară in ciuda Comisiei Europene
Premierul interimar al Romaniei, Catalin Predoiu, profita de haosul din tara si de faptul ca atentia opiniei publice e c ...
-
Mafia lui Burduja stie cum sa SAPE statul! O operatiune de 132 de milioane de euro din bani publici
Scenariul de coșmar al corupției sistemice se rescrie in sectorul energetic. Protagoniști: SAPE S.A., doua SRL-uri-fanto ...
-
Rusia a angajat fermieri africani pentru a face șampon, apoi i-a trimis la război in Ucraina
Migranții disperați atrași la Moscova de anunțuri false de angajare sunt folosiți pentru a consolida forțele de invazie ...
-
OZN-urile au fost folosite de Pentagon pentru a masca cele mai obscure programe militare ale SUA
O echipa a Pentagonului, insarcinata de Congres sa investigheze presupuse programe secrete privind tehnologie extrateres ...
-
Paradoxul "Burduja" - bani pentru mafie: România produce din ce în ce mai multă energie solară, dar o oprește voit dintr-un motiv bizar
Parcurile fotovoltaice se inmulțesc rapid in Romania, capacitatea instalata trecand deja de 2.400 MW și noi proiecte fii ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu