Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Parchetul European condus de Kovesi preia ancheta belgiană în cazul Pfizergate și cercetează mesajele secrete dintre Ursula von der Leyen și Alfred Bourla

Postat la: 01.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurori europeni din cadrul Parchetului European (EPPO) investighează acuzațiile în legătură cu negocierile privind vaccinurile anti-Covid dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului din Liège, transmite Politico.

Anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) au preluat în ultimele luni de la procurorii belgieni care o investighează pe von der Leyen în legătură cu „interferența în funcții publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese", potrivit unor documente legale consultate de POLITICO și confirmate de un purtător de cuvânt al parchetului din Liège. În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni penale, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan. Ulterior, i s-au alăturat guvernele ungar și polonez - deși acesta din urmă este în curs de a-și retrage plângerea după victoria în alegeri a unui guvern pro-UE condus de Donald Tusk, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al guvernului polonez.

Plângerea lui Baldan s-a axat pe un presupus schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de vaccinare din UE, în plină pandemie Covid-19, într-o afacere supranumită „Pfizergate".

The New York Times, care a dezvăluit primul că schimbul de mesaje a avut loc în timp ce cei doi lideri discutau termenii acordului, a lansat un proces paralel împotriva Comisiei după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente.

Vestea că EPPO investighează acum acest caz riscă să pună și mai mult sub semnul întrebării rolul președintelui Comisiei Europene în contractul european privind vaccinurile, a cărei valoare estimată depășea 20 de miliarde de euro. EPPO conduce investigații paneuropene privind infracțiunile financiare și, teoretic, ar putea confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa, cum ar fi Germania, țara natală a lui von der Leyen.

Această evoluție survine într-un moment delicat pentru Von Der Leyen, care tocmai și-a lansat campania pentru al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene.

Până în prezent, Comisia a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor text sau chiar să confirme existența lor.

Acordul, negociat la apogeul pandemiei din 2021, a fost văzut inițial ca un triumf pentru von der Leyen. Dar cantitatea mare de vaccinuri achiziționate a ridicat de atunci semne de întrebare, POLITICO dezvăluind la sfârșitul anului trecut că au existat doze irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro. De atunci, contractul de vaccinare cu Pfizer a fost renegociat.

Militanții pentru transparență și unii adversari politici au încercat să exercite presiuni asupra Comisiei pentru a discuta acest caz, dar von der Leyen a evitat până acum să abordeze această problemă. Într-un răspuns la o întrebare directă adresată de POLITICO cu privire la mesajele text lipsă, von der Leyen a spus: „Tot ceea ce este necesar în această privință a fost spus și schimbat. Și vom aștepta rezultatele".

În 2022, EPPO a anunțat că analizează achizițiile de vaccinuri ale UE în general, dar aceasta este prima dată când biroul a fost legat în mod explicit de Pfizergate.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE