Raportul Transparency International indică faptul că pandemia a fost furtuna perfectă pentru corupție în lume
Postat la: 02.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Transparency International a dat publicităţii clasamentul IPC (Indicele de Percepție al Corupției) referitor la anul 2022. Media globală a stagnat la 43 de puncte pentru al 11-lea an consecutiv - indicele variază de la 0, pentru cel mai corupt scenariu, la 100 pentru cel mai integru.
Boom-ul cheltuielilor din pandemia de coronavirus a fost furtuna perfectă pentru corupție în diferite țări ale lumii, afirmă Bruno Brandão, directorul executiv al ONG-ului din Brazilia. "Ca urmare a marii urgențe mondiale, guvernele au fost nevoite să cheltuiască mai mult ca oricând și de urgență, aşa cum nu au făcut-o niciodată", afirmă economistul, relateaza Folha Online preluat de Rador.
În cele mai acute faze ale crizei sanitare au existat guverne care au profitat de situația de urgență pentru a încerca să-și sporească puterile. În Ungaria, de exemplu, primul-ministru Viktor Orbán şi-a asigurat dreptul de a conduce prin decret pe termen nelimitat. Textul aprobat în martie 2020 îi permitea liderului ungar să suspende sesiunile parlamentare și alegerile și să stabilească o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru cei care ar fi difuzat informații considerate false de către guvern.
În Brazilia, suspiciunile legate de achiziţia vaccinului indian Covaxin au afectat guvernul lui Jair Bolsonaro (PL), iar Wilson Witzel, fost guvernator al statului Rio de Janeiro, a fost demis după acuzaţiile de nereguli în răspunsul la adresa crizei sanitare.
Brazilia a înregistrat un "deceniu pierdut" în ceea ce priveşte problemele de transparență, afirmă Brandão. Toate guvernele au adus contribuții legale și instituționale de la redemocratizare, dar această tendință a fost întreruptă în guvernarea Bolsonaro. "Mensalão (scandalul de corupţie la nivelul Parlamentului izbucnit în 2005; n. trad.) și Lava Jato (scandal de corupţie în care au fost implicaţi politicieni de vârf şi oameni de afaceri, dar şi politicieni din eşalonul fruntaş din America Latină, scandal izbucnit în 2014; n. trad.) nu apar din neant, ci din progresul țării, care a permis producerea unor asemenea anchete. Lava Jato rupe paradigmele impunității istorice, dar destabilizează sistemul politic brazilian. În această destabilizare, o forță populistă și autoritatea profită de condiții și pune stăpânire pe discursul anticorupție", precizează acesta.
Transparency International cataloghează 180 de țări și teritorii în funcție de 13 surse de date, pe lângă percepția asupra corupției în sectorul public în rândul specialiştilor și al funcţionarilor de rang înalt. Studiul este publicat începând din 1995, dar în 2012 a suferit o schimbare metodologică, care a permis trasarea unei serii istorice.
Brazilia a urcat două locuri în clasament și apare pe locul 94 pe listă, revenind pe aceeași poziție ca în 2020. Indicele rămâne, însă, stabil faţă de cele două clasamente anterioare: 38. Cifra se situează sub media punctajului Americilor, care a fost 43.
În ultimii ani, țara care a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătățire a ratei a fost Angola. Anul trecut, această ţară a ajuns la 33 de puncte, cu 14 mai multe decât în 2018. Printre cele care au înregistrat o înrăutăţire a indicelui se numără Canada și Regatul Unit, cu o scădere de 7 puncte fiecare în cinci ani.
Din cele 180 de țări analizate, două treimi au obținut un scor sub 50, iar 124 au stagnat. Cu toate acestea, numărul țărilor cu punctaje în scădere este în creștere.
Regiunea cu cel mai mare punctaj este Europa Occidentală, cu un punctaj mediu de 66 - acolo se află Danemarca, care se află în fruntea listei cu 90 de puncte. La celălalt capăt, Africa Subsahariană este regiunea cu cel mai mic punctaj mediu: 32. Somalia, ultima țară din clasament, a obținut 12 puncte.
"Țările cu instituții puternice și democrații sănătoase se află adesea în fruntea indicelui", arată raportul. "Pe de altă parte, țările care se confruntă cu conflicte sau în care libertățile fundamentale și politice sunt serios restricționate, tind să obțină cele mai scăzute punctaje".
Punerea corupției pe seama factorilor culturali este, însă, o greșeală, afirmă Brandão. "Este foarte ușor să ai o explicație simplistă, conform căreia America Latină, de exemplu, cuprinde corupția în cultura sa. Dar acest lucru este fals. Când companiile din țările bogate își desfășoară activitatea în țări sărace, de foarte multe ori repetă aceleași practici corupte pentru a obţine avantaje", afirmă acesta.
Democrația, potrivit specialistului, este principalul factor care influențează percepția asupra corupției. "Statul se deschide și începe să aparțină pluralității, încetând să mai funcționeze ca o mașină de concentrare a bogăţiei", argumentează acesta.
În America Latină, țările cu cele mai mici punctaje sunt Nicaragua și Venezuela, în prezent cu regimuri dictatoriale, pe lângă Haiti, epicentrul unei spirale de crize. Acestea înregistrează 19, 14 și, respectiv, 17 puncte. Deja în fruntea clasamentului se află Uruguayul, cu 74 de puncte, și Chile, cu 67 de puncte.
Brandão evidenţiază faptul că ultimele două țări sunt democrații stabile, cu alternanță pașnică a puterii și fără rupturi instituționale majore, care nu întrerup în mod normal politici publice eficiente.
Articol de Daniela Arcanjo, São Paulo
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
The Guardian susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un "război veşnic" cu Occidentul
Într-o seară de la sfârşitul lunii decembrie, în timp ce locuitorii Moscovei se plimbau pe străzile luminate ale oraşului în aşteptarea sărbătorilor de sfârşit de an, un grup de vechi prieteni s-au adunat la cină în apartamentul unui oficial de stat cu rang înalt.
-
A concurat la femei, dar e bănuită că e bărbat. Caz incredibil la Mondialele de box, unde o româncă a fost victima înșelăciunii
Imane Khelif din Algeria a fost descalificată de Asociația Internațională de Box (IBA), după ce organismul de conducere mondial a decis că nu a respectat regulile de eligibilitate.
-
Cum functioneaza super arma Haeil cu care Coreea de Nord poate provoca un tsunami nuclear
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut ca ţara sa să extindă producţia de "materiale nucleare de calitate militară" şi să construiască arme mai puternice.
-
Papa Francisc a demis un subaltern după ce s-a opus vaccinării obligatorii
Episcopul a fost înlăturat de Papa Francisc după ce s-a opus mandatelor de vaccinare obligatorie. Acesta le spune catolicilor scandalizați să „se roage și să aibă încredere".
-
Propaganda neo-marxistă ne arată cum vor "elitele" Clubului de la Roma să reducă populația planetei cu 1 miliard de oameni
Populația globală ar putea scădea la șase miliarde de locuitori doar dacă se fac „investiții fără precedent" în combaterea sărăciei, a stabilit un grup de cercetători, potrivit Sky News.
-
Un transgender a făcut un masacru într-o școală creștină. Activiștii LGBT amenințaseră cu violența după ce s-au interzis show-urile cu travestiți pentru copii!
O femeie care se considera bărbat a ucis șase persoane într-o școală creștină din orașul Nashville, statul Tennessee, relevă presa de peste Ocean. Victimele criminalei sunt trei copii și trei adulți. Copiii aveau vârsta de 9 ani.
-
Ce spun experții în urma seriei de seisme din Gorj: Ne putem aștepta la un cutremur de 6,7 pe scara Richter!
Directorul General al INFP și Directorul Științific al instituției au acordat un interviu pentru GorjOnline prin care și-au exprimat părerea cu privire la seria de seisme din Oltenia. Ceea ce este cu adevărat ingrijorător este faptul că ne putem aștepta și la cutremure de până la 6,7 pe scara Richter, conform unor studii realizate în trecut.
-
Situație ciudată pentru naționala României: meciul cu Belarus s-ar putea juca degeaba!
Belarus ar putea fi exclusă din calificările pentru Euro 2024 şi din toate competiţiile organizate de UEFA, a anunţat vineri televiziunea publică germană, ARD. Forul european va dezbate subiectul în cadrul următorului său Comitet Executiv.
-
EPPO îi va putea ancheta pe cei care subminează sancțiunile impuse Rusiei. Undă verde din Parlamentul European
Comisia de Buget din Parlamentul European a decis ca Parchetul European (EPPO) condus de fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi să investigheze cazurile în care sunt ocolite sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Planul bazei militare americane în Delta Dunării e secret în România dar e public în SUA. Canalul Bîstroe va asigura armament pentru noul front din Transnistria!
- 2.Ținutul Românesc de "La Margine" (U Craina) - O istorie neștiută care nu se regăsește în manuale și pe care nu se dorește s-o aflați!
- 3.UE ne ia și rezervele de grafit și magneziu. Guvernul vândut anunță transferarea drepturilor de exploatare a resurselor către entitățile private
- 4.Filmul exploziv care arata cum toate războaiele sunt create de bancheri. Subtitrare in limba română VIDEO
- 5.Presa americană: "Sediul comandamentului secret SUA/NATO de la Kiev a fost vaporizat de rachetele rusești"
- 6.CNA îi amenință cu dosare penale pe copiii curajoși care le-au pus întrebări deranjante!
- 7.Rolul Ikea in scandalul Kronoșpan: Defrișări, șpăgi, poluare, certificate false, incendii provocate!
- 8.CEO-ul Moderna recunoaște că firma a făcut 100.000 de doze de vaccin anti-COVID în 2019, chiar înainte de a începe pandemia! VIDEO
- 9.Noul bioterorism: Vaccinuri care se răspândesc singure. Este serul ARN mesager un astfel de agent de propagare in masă?!
- 10.Noile amendamente ale OMS creează un regim global restrictiv în numele sănătății ce va fi adoptat din mai 2024
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu