Guvernul din iunie
Postat la: 15.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

În ciuda ezitărilor sale, Liviu Dragnea nu mai poate da înapoi. S-a vorbit mult prea mult despre schimbarea unor miniștri. În consecință, dacă în luna iunie, când se întâlnește staff-ul PSD, nu are loc o remaniere, Liviu Dragnea pierde mult din autoritatea sa de lider, încă absolut, al PSD. Iar dacă are loc remanierea, dar nu se face cum vrea Liviu Dragnea, atunci, din nou, acesta va deconta factura. Este motivul pentru luna iunie ne poate aduce surprize politice de proporții.
O alianță politică care are o majoritate atât de puternică în Parlament, dominată de un partid care, la rândul său, are o proporție istorică de deputați și senatori, partid condus de un personaj ales pentru prima dată de totalitatea membrilor și nu doar într-un congres, nu ar avea de ce să facă o remaniere guvernamentală la numai șase luni de la instalarea noului executiv. Cu excepția situației în care există miniștri care au comis greșeli extrem de grave. Sau dacă Guvernul, în ansamblul său, s-a abătut flagrant de la programul stabilit. Nu ne aflăm în niciuna dintre aceste ipoteze.
Raportându-ne la programul de guvernare votat de cetățeni și asumat de coaliția care domină ambele camere ale Parlamentului, putem spune că, după aproape șase luni de guvernare, executivul se înscrie, în linii mari, în parametrii stabiliți. Niciunul dintre criticii PSD din opoziție sau din societatea civilă nu poate contesta și nici nu contestă în mod argumentat această realitate. Până și Fondul Monetar Internațional, sfidat prin câteva dintre măsurile implementate de Guvernul Grindeanu, este silit să recunoască că a fost excesiv de sceptic și să își corecteze prognozele privind creșterea economică a României. În consecință, există puține argumente reale pentru declanșarea unui cutremur, în Palatul Victoria, prin efectuarea unei remanieri la numai șase luni de la instalarea Guvernului.
Există două principii care merită amintite aici. Primul este că o remaniere nu trebuie făcută decât atunci când este strict necesară. Pentru că altfel i se provoacă, în mod artificial, Guvernului o traumă și i se aduce o lovitură de imagine. Remanierea se face atunci când ceva scârțâie grav în executiv. Și când, din vina unor miniștri, întreg programul de guvernare poate fi compromis. Sau, chiar în absența unor asemenea condiții obiective, când, din alte motive, fie ele și artificiale, se remarcă, în rândul populației, un deficit de încredere în Guvern, care ar putea fi restabilit prin remaniere. Niciuna din aceste condiții nu este întrunită. O remaniere la numai șase luni de la instalarea Guvernului este, în aceste condiții, o operație inutilă atât pentru alianța aflată la guvernare, cât și pentru populație.
Al doilea principiu legat de o remaniere este că aceasta nu se discută, ci se face. Și când se face, nu se face la televizor. Dacă remanierea este necesară, ea este pusă în discuție, cu discreția cuvenită, la nivelul conducerii superioare a partidului și apoi a alianței și este anunțată pe neașteptate, după o pregătire corespunzătoare a strategiei de comunicare publică. Numai așa, în plan psihologic și apoi în plan politic, remanierea în sine poate reprezenta un câștig. Niciunul dintre cele două principii nu este respectat în preconizata remaniere din luna iunie. O remaniere precipitata, făcută fără motive temeinice și la un timp atât de scurt de la instalarea Guvernului induce ideea de instabilitate. Pentru că, în acest ritm, în patru ani de guvernare, vor avea loc cel puțin opt remanieri. Ce să mai creadă, în aceste condiții, cetățeanul care a votat și susține PSD-ul la guvernare?
Într-o încercare, în opinia mea, disperată, de a argumenta necesitatea unei remanieri în condițiile în care nu există contraperformanțe ale executivului, Liviu Dragnea acuză faptul că unii miniștri au avut o slabă comunicare. Este cât se poate de real. Aproape întreg Guvernul, nu numai câțiva miniștri, poate fi acuzat de o comunicare deficitară. Aceasta se întâmplă, însă, dintr-un alt motiv, care nu poate fi soluționat prin remaniere. Motivul este că Liviu Dragnea ar dori să fie, și nu are cum, singurul comunicator. Unicul vestitor al unor performanțe guvernamentale. Având un alt job, cel de la partid și cel de la Camera Deputaților, în mod obiectiv, Dragnea nu poate să fie omniprezent.
El nu are posibilitatea de a se transforma în unicul comunicator al executivului, dar nici nu vrea să îi lase pe alții să facă acest lucru. Dimpotrivă, el le cere membrilor executivului să nu iasă sub nicio formă la înaintare sub aspectul comunicării, rezervându-și lui însuși acest privilegiu. În aceste condiții, este în mod vădit nedrept ca Dragnea să acuze un ministru sau altul de lipsă de comunicare sau de comunicare deficitară atunci când, din vina lui și nu a altuia, nu există niciun fel de strategie coerentă în acest sens. Oricum, nu pentru un deficit de comunicare se remaniază un Guvern.
În ultimele zile, putem observa că, din nou, Liviu Dragnea acționează duplicitar și pervers. După ce s-a referit cu obstinație la măsuri vizând remanierea unor miniștri, acum iese pe neașteptate la rampă și face un enunț diametral opus. În sensul că nu el a vorbit despre remaniere. În timp ce transmite acest semnal, își pregătește instrumentele prin care să execute abil mai mulți miniștri, fără a fi silit să acuze contraperformanțe ale executivului. Acesta este sensul invitației cât se poate de transparente pe care Liviu Dragnea a adresat-o UDMR, de a participa nu numai la majoritatea parlamentară, ci și la guvernarea propriu-zisă.
Aparent, introducerea UDMR în Guvern rezolvă problema și îl scoate pe Dragnea din impasul în care el însuși a intrat, legat de preconizata remaniere. Cooptarea UDMR poate induce opiniei publice ideea că Guvernul este remaniat nu pentru contraperformanțe, nu pentru lipsă de comunicare, nu pentru vreo vină oarecare, reală sau inventată, ci pentru a le face loc noilor parteneri. În realitate, așa cum se va vedea, introducerea UDMR în ecuația guvernării nu face decât să complice lucrurile. Din mai multe puncte de vedere.
Este dovedit că, întotdeauna, un partid mic, adus la guvernare lângă un partid mare, primește mai mult din tortul puterii decât i s-ar cuveni în raport cu procentele deținute în Parlament. Chiar și acum, ALDE beneficiază de mai multe poziții decât i s-ar cuveni strict aritmetic. Invitarea UDMR la guvernare, se pare, cam peste capul lui Călin Popescu Tăriceanu, va însemna că PSD ar mai tăia ceva via ALDE, dar, la radul său, ar acorda UDMR-ului o parte consistentă din propria sa felie de tort. Este adevărat, astfel, într-o formulă elegantă și punctând și în imaginea pe plan extern, Liviu Dragnea ar putea să opereze și remanierea preconizată. Obligându-l pe premier ca, în plin avânt de imagine și de autoritate, să înghită un hap cu îndulcitor.
Pe de altă parte, o remaniere făcută prin cooptarea UDMR, pe termen mediu și lung, se va dovedi mult mai păguboasă decât renunțarea pur și simplu la remaniere, după ce, în mod greșit, a fost insistent anunțată. Este adevărat că, cel puțin aparent, va funcționa, în viitorul algoritm, principiul divide et impera, PSD creându-și o mai mare marjă de manevră în raport cu aliații săi. Aliați între care, inevitabil, vor interveni rivalități. Pe de altă parte, este posibil și plauzibil și efectul contrar. În care, în perspectivă, în anumite situații cheie, cei doi mici, respectiv ALDE și UDMR, să se alieze pentru a-l ține la respect pe cel mare. Lătrând pe două voci la PSD.
Și dacă această mutare pe tabla de șah politic, a unei remanieri făcută prin aducerea UDMR la guvernare, nu este suficient de provocatoare, iată, mai putem introduce în ecuație încă două elemente. Unul intern, care înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât pericolul creării unei mișcări masive anti-Dragnea în partid - motiv pentru care acesta a declanșat un veritabil turneu electoral în țară - și, în al doilea rând, opoziția, al cărui vârf de lance este Klaus Iohannis. Și care, evident, nu are de gând să stea cu brațele încrucișate și să asiste impasibilă la schimbările declanșate de Dragnea. De aceea, remanierea din iunie se dovedește nu numai o mișcare politică prematură și extrem de complicată, dar și o operațiune cu posibil efect de bumerang. Adică, dorind și mai multă putere, să nu care cumva să se trezească Dragnea că îi fuge covorul roșu de sub picioare.
Sorin Rosca Stanescu
-
Maimuța cu grenadă la conducerea României
Oare ce-a ajuns țara aceasta? La dezbaterea candidaților pentru funcția de președinte de la Euronews, un ratacit a spus ...
-
Niciunul nu este prezidentiabil!
George Simion e prea tanar pentru jobu' asta parerea mea, iti trebuie enorm de multe informatii si mai ales o experienta ...
-
Dacă președintele CCR este omul rușilor?
În cursul lunii decembrie 2024, am aratat, printre primii, in articolul-serial "CSAT și CCR, pasibile de inalta tr ...
-
Indiferent cine va câștiga alegerile, urmează jihadul
Avem doua tipuri de torționari in persoana noului președinte, care va desemna noul premier, in jurul caruia se va forma ...
-
Nicușor Dan a salvat țara încă două săptămâni
Rezultatul lui Georgescu de 22,94% din primul tur al alegerilor din 2024 a fost dublat de efectul de 40,69% al lui Simio ...
-
La rece, despre alegerile de ieri
Cel mai important: 1. Am avut alegeri libere și corecte, fara incidente majore, cu o prezența mai mare la vot, datorita ...
-
Atenție maximă: un Flutur pe BEC!
Oficiali ai Administrației Trump și Ambasada SUA la București au avertizat asupra consecințelor draconice ale unei noi v ...
-
Agenții Rusiei din structurile statului dau vina pe ruși pentru problemele statului
Autoritatea pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pretinde ca a identificat o rețea de site-uri clonate, care imita ...
-
Adevărul! De ce SUA a sancționat regimul hibrid
Șah-Mat! Chiar in prima zi de desfașurare a scrutinului prezidențial din Romania Guvernul SUA a aplicat o sancțiune necr ...
-
Din nou votez răul cel mai mic!
Noi traim intr-o societate capitalista care este bazata pe producere de profit pe toate planurile : de la populație la c ...
-
Păcală președinte!
Nu poți sa nu te rogi pentru odihna unui papa care spune in cuvinte simple atatea advaruri cutremuratoare: "Viața aceast ...
-
Uluitoarea ascensiune a lătrăului național ViVi Ponta
"Carlanul" lui Iliescu, "Pisicuțul" lui Basescu și "Naparca" lui CT Popescu iși incearca a doua oara norocul la funcția ...
-
A venit nucleara: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute
Cu doar 4 zile inainte sa inceapa votul pentru alegerile prezidențiale, ambasada SUA la București transmite un mesaj car ...
-
Apa vie din fântâna lui Petre-a Pădurii
Ziua, Someșul Cald vuia sub noi printre stancariile albe ale defileului deasupra caruia ne-am amenajat corturile, nopțil ...
-
Donald Trump Junior, scopul și durata vizitei
La 5 luni dupa anularea turului 2, prin decizia samavolnica și ilegala a CCR, ajunge finalmente in Romania un reprezenta ...
-
Jumulitorii de "lebede negre" au intrat in scena
Pe ultima suta de metri a campaniei electorale s-a dat startul la evenimente care sa schimbe radical tabloul. Ceea ce s- ...
-
Hotărârea care a provocat, în același timp, extaz și decredibilizare
Prin hotararea pe care a pronunțat-o ieri, judecatorul Alexandru Vasile, nu doar ca a adus un afront intregului sistem j ...
-
Sfidarea Papei Francisc de către primarul Bolojan
Interimarul number one al Romaniei este de o ipocrizie fara margini. Luni, a doua zi de Paște, la inceputul discu ...
-
Lebăda neagră judiciară servită nouă ieri de Curtea de apel Ploiești
S-a produs un eveniment judiciar marcant, de tip lebada neagra. Un judecator de la Curtea de apel Ploiești a dat o senti ...
-
Geopolitica papalității și alegerea noului Papă. Va câștiga omul lui Trump sau se va impune din nou Putin?
Ca sa incepem discuția despre papalitate, trebuie sa menționam episodul din 1935, cand, la o intalnire intre ministrul d ...
-
Înțeleg că Nicușor Dan intră la pușcărie dacă nu ajunge președinte
Este scenariul care incepe sa se prefigureze in urma dezvaluirilor din ziarul Cetațeanul și de pe canalul youtube Stakeb ...
-
Mărturisesc că eu sunt cel ce l-a pețit pe Iohannis pentru PNL în 2009, nu Antonescu, și nici Hellvig
Ieri, Victor Ponta a reluat tema Iohannis, simțind ca nesimțirea fostului președinte din noaptea de Înviere, cand ...
-
Prostimea intelectuală "față cu reacțiunea"
Ca sa vedeți cine sunt cei care ar vrea sa ne oblige sa gandim ca ei și daca cumva indraznim sa avem pareri proprii, ne ...
-
Paradă de bolopatriotism la Oradea
Interimarul prezidențial Ilie Bolojan se da astazi in stamba in orașul pe care l-a pastorit ca primar ...
-
Veșnicul trădător ViVi Ponta
Saptamana mare și luminata ne readuce aminte și de tradarea lui Isus Hristos de catre Iuda Iscarioteanul pentru 30 ...
-
Deci, pe cine executăm pe stadioane?
E mare indignare in țara ca a murit inca un narcoman notoriu, Rareș Ion, 20 de ani. S-a mers pana acolo incat un candida ...
-
Aceste vorbe din 1935 sînt ale lui Petre Tuțea, pe cînd avea 33 de ani
Statul roman actual nu apara bogatiile tarii si nu garanteaza munca natiunii. Nu, pentru ca nu e statul national al Roma ...
-
Rușii vor ajunge la gurile Dunării din cauza lui Iohannis și a lui Dragnea
A ieșit pe tv generalul Gheorghița Vlad, șeful Statului Major al Apararii, sa bage groaza in romanime de Paști, ca ajung ...
-
S-o lămurim: de fapt e vorba despre Nicușor Dan!
Antonescu a fost olimpic la istorie, ca a avut noroc de tata responsabil care a stat cu ochiul pe el, si cam atit. A ter ...
-
Umbra lui Trump pe malurile Prutului
SUA pare sa fi taiat Republica Moldova de pe lista prietenilor. Administrația Trump a impus Republicii Moldova taxe vama ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu