Rusia, stat sponsor al terorismului!
Postat la: 24.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Declararea de către Parlamentul Uniunii Europene, printr-o rezoluție, a Federației Ruse ca stat terorist, reprezintă un precedent care are multiple consecințe. În plan internațional. Și care poate influența decisiv și decizia care urmează să se ia în Statele Unite de cele două Camere ale Legislativului, unde sunt introduse proiecte de lege în acest sens, față de care însă sunt numeroși reprezentanți ai democraților și republicanilor care au rezerve.
Până în prezent, niciodată Uniunea Europeană ori state ale Uniunii Europene nu și-au permis să declare entități statale drept agenți ai terorismului internațional. Ci doar persoane fizice și organizații. Doar în Statele Unite a existat și există o asemenea practică. În prezent, pe lista neagră a Washingtonului figurează patru asemenea state: Siria, Coreea de Nord, Iranul și Cuba. Sub influența deciziei europene, s-ar putea ca și Federația Rusă să fie inclusă în acestă listă, urmând să suporte consecințele concrete, pe care în linii mari le suportă și celelalte state.
Până când mă voi referi asupra efectelor deciziei istorice adoptate miercuri de Parlamentul European, printr-o rezoluție votată de 494 de parlamentari cu „pentru", de 58 cu „împotrivă" și de 44 abțineri, să vedem ce alte decizii au precedat-o. Cea mai importantă este condamnarea de către Curtea Europeană de la Haga, la data de 17 noiembrie, în contumacie, a trei cetățeni ruși găsiți vinovați de acte de terorism și de crime în conflictul din Donbas. Această condamnare, aparent de mai mică însemnătate, a produs efectele juridice necesare pentru a se ajunge la rezoluția Parlamentului European. Pasul următor a fost săvârșit la 21 noiembrie, la Madrid, unde adunarea parlamentară a NATO, printr-o rezoluție adoptată în unanimitate, a decretat Rusia drept stat terorist.
Iar acum să analizăm câteva dintre consecințele cele mai importante. Până în prezent și relativ de curând, în Uniunea Europeană au fost înghețate activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de 300 de miliarde de dolari. Este o sumă extrem de importantă. Dar înghețarea și nu confiscarea acestor bani nu este de natură să rezolve în vreun fel problema despăgubirilor de război datorate Ucrainei. Declararea însă a Rusiei drept stat sponsor al terorismului deschide calea juridică a confiscării acestor bani, care, după încheierea războiului, vor fi indispensabili reconstrucției din Ucraina.
O reconstrucție care, altfel, conform angajamentelor asumate, ar trebui să fie suportată în primul rând de către cetățenii europeni și în al doilea rând de către cetățenii americani și eventual al altor state care decid să facă sponsorizări în acest sens. Confiscarea a 300 de miliarde de dolari poate constitui o serioasă lovitură financiară și politică dată Moscovei. În plus, după cum se știe, Uniunea Europeană a sechestrat o serie întreagă de active ale Rusiei și ale oligarhilor ruși, în valoare de alte miliarde de euro, constând în principal în imobile, terenuri, iahturi de lux și aeronave. Pentru toate aceste active sechestrate, cetățenii Uniunii Europene suportă costuri ridicate, pentru a asigura întreținerea acestora, neputând însă să înregistreze niciun venit de pe urma unor închirieri sau vânzări. Rezoluția Uniunii Europene deschide calea rezolvării și a acestei situații, prin trecerea de la sechestrare, la confiscare și, apoi, la valorificare.
Din toate motivele invocate mai sus, la care analiștii mai adaugă și vor mai adăuga desigur și altele, rezoluția Parlamentului European, care nu este obligatorie, poate constitui un punct de plecare pentru acțiuni mult mai ample, transformând-o astfel într-o adevărată decizie istorică. La care Putin a răspuns chiar a doua zi, supunând utilitățile din Ucraina unui tir fără precedent, iar oficialii de la Moscova persiflând în mod insolent Uniunea Europeană în ansamblul ei.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Rareş Bogdan în scandalul OMV Petrom: "Dacă statul nu va reuşi să aplice încasarea taxei, cineva trebuie să răspundă. Mi se pare o sfidare!"
Europarlamentarul Rareş Bogdan i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să dea explicaţii publice cu privire la motivul pentru care în transpunerea reglementărilor europene în legislaţia românească Ministerul Finanţelor a omis să introducă un cod CAEN asociat centralei de cogenerare pe care compania OMV Petrom o deţine la Brazi, în judeţul Prahova.
-
Declaratiile care-l leagă pe Virgil Popescu de serviciile de informații. Ministrul actioneaza impotriva intereselor României prin firme strategice!
Apar tot mai multe informatii in spatiul public despre cine l-a "impins" in față pe Gabriel Țuțu, directorul de la Romarm, fost ofiter SRI. Fostul premier Ludovic Orban afirmă fără echivoc ca este vorba despre Virgil Popescu, actualul ministru al Energiei.
-
Presă: Obiectivul e ca NATO să intre în război. Urmează atentate și saboteje. Rusia se pregătește să atace cu jumătate de milion de soldați
Presa turcă vorbește de un adevărat asalt diplomatic și nu numai asupra regimului de la Ankara pentru a abandona actuala strategie de lucru cu Rusia și că după ce Germania nu a mai rezistat presiunilor SUA și a dat drumul tancurilor grele Leopard 2 acum urmează Turcia.
-
Încă cap mafiot a fost prins de polițiștii din Italia după aproape 20 de ani de la un omor. Făcea pe bucătarul de pizza
Un bărbat din Italia, condamnat pentru omor şi considerat a face parte dintr-una din cele mai puternice organizaţii mafiote din ţară, a fost prins şi arestat după ce a petrecut 16 ani ca fugar. El a fost descoperit după ce a lucrat ca bucătar de pizza, scrie The Guardian.
-
Fermierii din România dau alerta: românii mănâncă cereale modificate genetic, aduse din Ucraina
Un fermier afirmă că din Ucraina au tranzitat România nouă tone de cereale şi mare parte dintre acestea a rămas în ţara noastră. El a menţionat că este un exces de cereale care a dus la scăderea preţului cu 30%, precizând că în aceste condiţii mai mulţi fermieri riscă falimentul.
-
Un milion de dolari găsiți la percheziții în canapeaua fostului ministru adjunct al Apărării din Ucraina
Publicația ucraineană Pravda dezvăluie o înregistrare video de la perchezițiile din luna august a inculpatului în ancheta privind fraudele în achiziții la Ministerul Apărării, fostul ministru adjunct al Apărării Oleksandr Mironiuk, în canapeaua căruia a fost găsit aproape un milion de dolari.
-
Un jurnalist ucrainean care luptă în tranșee desființează propaganda de la Kiev, care prevede o victorie rapidă în fața Moscovei: „Vânzători de povești ieftine"
Societatea ucraineană riscă să devină victima unor promisiuni populiste privind o victorie rapidă și definitivă asupra Rusiei, însă războiul pare a fi „o ploaie îndelungată", o nouă normalitate, una foarte dură, scrie din tranșee Pavlo Kazarin, un cunoscut jurnalist, originar din Crimeea, înrolat în armată în primăvara anului trecut.
-
Fermierii polonezi au blocat punctele de control la granița cu Ucraina din cauza cerealelor modificate genetic care au inundat țara, la fel ca și în România
Fermierii polonezi au blocat punctele de control la granița cu Ucraina, protestând împotriva importului de cereale, potrivit lui Tygodnik Zamojski.
-
Raportul Transparency International indică faptul că pandemia a fost furtuna perfectă pentru corupție în lume
Transparency International a dat publicităţii clasamentul IPC (Indicele de Percepție al Corupției) referitor la anul 2022. Media globală a stagnat la 43 de puncte pentru al 11-lea an consecutiv - indicele variază de la 0, pentru cel mai corupt scenariu, la 100 pentru cel mai integru.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ce e în spatele love story-ului bulgaro-austriac
- 2.Ucraina se pregătește să domine regiunea. Are "motorizare" BlackRock, adică Rothschild!
- 3.Davos 2023: Șefi de servicii secrete, oligarhi, regine, prim miniștri, chemați la ordin de Klaus Schwab
- 4.SRI a avertizat oficial în 2004 că privatizarea PETROM către OMV duce la subminarea economiei naționale
- 5.Inteligența artificială îngenunchează Google
- 6."Maia, fă-te că lucrezi!" Mesajul transpus în practică de președintele Moldovei la Oradea
- 7.Hergheliile de capre de la Davos și avioanele lor zburătoare. S-a organizat privegherea lui Putin!
- 8.Prăbușirea Tesla sau despre spargerea unei bule ideologice
- 9.Misteriosul MRU
- 10.Un scenariu terifiant!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu