Erdogan aruncă totul în aer și insinuează revenirea Turciei la vechea politică antiamericană si antiisreliană
Postat la: 17.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Recep Tayyip Erdogan a anunţat reîntoarcerea la politica „geografiei inimii", la câteva zile după doborârea dronei turcești, echipată cu armament, de către avioane americane de luptă în spațiul aerian al Siriei, dar și după evoluțiile din Israel și din Gaza ca urmare a atacului terorist lansat de Hamas.
Există estimări că aceste evenimente încep să conducă Turcia din ce în ce mai mult spre vechea sa politică externă, cu elemente puternice de antiamericanism, dar și împotriva politicii Israelului în Orientul Mijlociu. Analiştii politici relatează că potrivit unor evaluări ale Ankarei, evenimentele din ultimele săptămâni aduc o ocazie importantă pentru Turcia de a-şi extinde influenţa în Orientul Mijlociu.
„Noi, Turcia, suntem afectaţi în mod direct de evoluţiile din aceste teritorii cu care avem legături istorice, religioase, umanitare, geografice. Acolo unde există un masacru, încercăm să-l oprim, unde există o rană care sângerează, încercăm să o vindecăm. În acest mod privim noi evenimentele care se petrec în geografia inimii noastre", a declarat președintele Turciei în discursul adresat membrilor fundației turce pentru tineret TUGVA.
Jurnaliștii turci cu care a vorbit Kathimerini consideră că nu este o coincidenţă opţiunea lui Recep Tayyip Erdogan de a se opune deciziei SUA de a trimite un portavion în Gaza, spunând: „Hei, America, de ce trimiți portavion acolo; Unde este America și unde este Marea Mediterană, Israelul și Gaza?". Președintele Turciei a acuzat direct SUA că „sprijină, echipează și antrenează toate organizațiile teroriste din regiune", iar pe statul Israel l-a acuzat de „masacre".
Cu doar câteva săptămâni în urmă, toți oficialii turci vorbeau despre reîncălzirea relațiilor cu SUA, despre evoluţii în problema achiziției de noi avioane F-16 și a modernizării celor deţinute deja de Turcia, iar Erdogan însuși a vorbit despre posibilitatea unei vizite a lui Benjamin Netanyahu în Turcia și despre construcția unei conducte pentru a transporta gaz israelian în țara sa.
Analiști experimentaţi subliniază că doborârea dronei a fost un punct de cotitură pentru Ankara, deoarece Washingtonul a arătat clar prin această acțiune că nu există nicio modalitate de a da înapoi în privința sprijinului pe care îl oferă forțelor kurde YPG din nordul Siriei și în ceea ce priveşte prezența forţelor americane acolo.
Turcia îi caracterizează pe membrii YPG drept teroriști, iar organizația respectivă drept o ramură a PKK. Crearea unei regiuni autonome kurde, înarmarea luptătorilor de acolo, este văzută drept o amenințare de importanţă vitală pentru Turcia.
În ceea ce privește atacul terorist împotriva Israelului, Ankara a menţinut în primele ore o poziție echilibrată între Hamas și Israel și toți oficialii au vorbit despre eforturile de a pune capăt conflictului armat, precum și despre eforturile de mediere. Observatorii subliniază însă că din momentul în care au constatat poziția hotărâtă a Israelului, oficialii de la Ankara au început o tentativă de a-și asuma rolul de putere regională de nivelul Rusiei și Iranului cu scopul de a limita acțiunile Washingtonului în regiune.
Deniz Zeyrek, jurnalist al ziarului de opoziție Sozcu, a dezvăluit că liderii Hamas se află la Ankara și sunt în contact cu toate partidele politice din Turcia. „Turcia poate convinge Hamas. Astăzi, toată conducerea Hamas atârnă de buzele lui Hakan Fidan. Uitaţi-vă la Ankara, există ambasada Al-Fatah care reprezintă guvernul oficial al Palestinei, dar există și reprezentanții Hamas, adică ai guvernului din Gaza. Ei îi vizitează pe toată lumea, toate partidele politice și le cer sprijinul", a spus Zeyrek într-un interviu televizat.
Doctrina exprimată de Erdogan cum că „lumea este mai mare decât cele cinci (mari puteri n.red.)" arată că probabil președintele Turciei consideră că acum este momentul potrivit pentru a schimba datele de pe tabla de șah din Orientul Mijlociu, dar și din întreaga lume în cooperare cu alte țări mari. "Toți analiștii și oficialii cu care am discutat cred că poziția administrației Erdogan va duce la o tergiversare semnificativă a aprobării de către Congresul SUA a modernizării și vânzării aeronavelor F-16 către Turcia, dar și în problema aprobării de către Parlamentul Turciei a aderării Suediei la NATO.", spune jurnalistul.
O chestiune care ar putea schimba climatul este posibilul rol de mediere pe care l-ar putea juca Turcia în eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, întrucât menține canale de comunicare și o relație de încredere cu organizația palestiniană. Însă această relație cu Hamas, după cum spun analiștii, este posibil să fi provocat o asemenea neîncredere în guvernul Netanyahu, încât să nu fie posibile nici reapropierea dintre cele două ţări şi nici reluarea propunerilor de construire a conductelor de gaz, cel puțin nu în viitorul apropiat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Google face o declarație care șochează pe toată lumea: intenționează să acceseze un univers paralel
Google a surprins lumea tehnologiei odată cu lansarea noului său cip de calculator cuantic, Willow, făcând o declarație care a trecut aproape neobservată. Compania susține că acest cip revoluționar ar putea utiliza universuri paralele pentru a-și genera rezultatele, o afirmație care ridică întrebări fascinante și provocatoare despre viitorul calculului cuantic.
-
ChatGPT devine tot mai periculos: începe să gândească singur, minte și face orice ca să-și asigure supraviețuirea
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
-
Descoperire intrigantă: arheologii au găsit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut
În regiunea Dmanisi, Georgia, arheologii au descoperit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut, compus din 60 de caractere dispuse în șapte coloane. Această descoperire intrigantă deschide noi perspective asupra originilor și diversității sistemelor de scriere antice.
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar. Imaginile realizate vineri arată ceea ce par a fi cel puţin două aeronave Antonov AN-124, unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume, cu trapele deschise, la baza aeriană Hmeimim din provincia de coastă Latakia.
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, într-o operaţiune extrem de disciplinată în care a fost desfăşurată o nouă unitate de drone şi în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziţie din întreaga ţară, a dezvăluit comandantul militar şef al principalului grup rebel.
-
Un nou studiu dezvăluie ce se întâmplă cu creierul celor care citesc din plăcere
Studiile arată o scădere a numărului de persoane care citesc pentru plăcere, în Marea Britanie 50% dintre adulți declarând că nu citesc regulat, o creștere față de 42% în 2015. Aproape un sfert dintre tinerii între 16 și 24 de ani afirmă că nu au fost niciodată cititori.
-
BBC, plângere la Apple: i-au fost atribuite ştiri false, generate de AI
BBC a anunţat că a depus o plângere la gigantul american Apple în legătură cu ştiri false, generate de inteligenţa artificială (AI), distribuite pe iPhone-uri şi care i-au fost atribuite în mod incorect.
-
Un microcip revoluționar ar putea ajuta oamenii care au probleme în timpul somnului
Câțiva pacienți britanici vor dormi mai bine după pe unul din nervi li s-a montat un microcip. Este vorba despre un microcip controlat de o aplicație care îi ajută pe pacienții cu apnee în somn. Această tulburare gravă afectează doar în Marea Britanie circa opt milioane de oameni.
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, iar schimbările vor ajunge curând în Europa.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 5."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 6.De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 9.Casa Albă vrea sa credem motivul absurd pentru care SUA au dat undă verde rachetelor ATACMS înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul
- 10.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu