Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Klaus Iohannis a fost propus oficial de România pentru funcția de șef al NATO. Anunțul făcut de un corespondent la Casa Albă

Postat la: 22.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

România a anunțat în mod oficial aliații NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al NATO. Informația a fost dezvăluită de jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă, într-o postare pe X.

"România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general", a scris Jacobs pe X.

 

 

"Este un subiect de interes nu doar pentru România, dar în clipa de față în numele guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect. La nivel de NATO deciziile se iau în unanimitate. Sunt discuții politice care nu se pripesc mai ales că vorbim despre cea mai înaltă funcțiune din această organizație esențială mai ales în contextul pe care îl trăim. O să vedem. Dacă vom avea informații publice despre asta cu siguranță le voi putea comunica", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, la briefingul de presă la finalul ședinței de guvern de joi. În trecut, șeful statului și-a exprimat public disponibilitatea de a prelua șefia NATO. "Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică", spunea Iohannis în iulie 2022.

De asemenea, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, considerat favorit în cursa pentru șefia NATO, nu poate strânge suficiente voturi din cauza unei opoziții din partea aliaților de frontul estic, precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și România. "După runde foarte intense de discuţii între aliaţi, am ajuns acum în punctul în care peste 20 de ţări NATO sunt pregătite să îl susţină pe premierul Rutte ca viitor secretar general", a declarat un oficial NATO sub acoperirea anonimatului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE