POLITICO: Klaus Iohannis, în cărți pentru funcția de Comisar UE pentru Apărare
Postat la: 08.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va crea portofoliul pentru Apărare dacă va câștiga un al doilea mandat la conducerea executivului UE după alegerile de duminică.
Ideea a stârnit entuziasm și există chiar speculații că slujba ar putea reveni unui politician cu greutate politice, precum ministrul polonez de externe Radosław Sikorski, potrivit unui material realizat de o publicație americană, care vehiculează și numele președintelui român, Klaus Iohannis.
Națiunile din Europa Centrală și de Est sugerează că cele aflate direct în punctul de vedere al Rusiei ar trebui să fie pe primul loc. „Este logic", a declarat ministrul leton al Apărării Andris Sprūds pentru POLITICO, spunând că regiunea „oferă o mulțime de candidați excelenți" care au atât experiența de a fi în prima linie a unei „țari agresoare", cât și în relații bune cu Washingtonul.
Potrivit sursei citate, alte nume care apar în cercurile diplomatice sunt premierul estonian Kaja Kallas, din partea liberalilor, și președintele român Klaus Iohannis, din partea Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, care candidează, de asemenea, pentru postul de secretar general al NATO. Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, tot din PPE, este uneori menționat și el.
În adevăr, însă, funcția s-ar putea dovedi a fi fără buget sau putere semnificativă: capitalele naționale, la urma urmei, își păzesc cu gelozie puterea în probleme militare. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că un comisar pentru apărare este un „concept" - atâta timp cât accentul se pune pe coordonarea industrială.
„Coordonatorul industrial" este într-adevăr o nouă atribuție foarte probabilă - un comisar de planificare economică care va încerca să găsească eficiență în producția de arme și infrastructura militară în cele 27 de țări membre, cu un rol potențial în derularea programelor spațiale civile ale blocului.
„Nu cred că este prea rău să mă gândesc la ceva asemănător cu ceea ce tocmai a făcut Rusia - și-au schimbat ministrul apărării pentru a fi cineva din departamentul economic", a declarat ministrul finlandez de externe Elina Valtonen. Întrebată dacă ea ar fi interesată, a fost timidă: „Nu dau nume aici", a spus fostul bancher de investiții.
Diferența evidentă cu numirea lui Andrei Belousov este că comisarul UE nu ar avea aceeași influență asupra bugetelor sau capacitatea de a adapta producția de arme direct la nevoile strategice ca un ministru rus al Apărării.
Potrivit sursei citate, pentru polonezul Radosław Sikorski, postul de comisar pentru apărare ar putea fi un pas considerabil în spate de la a fi ministru de externe într-o țară care se transformă rapid în superputerea militară convențională a UE.
Posturile la UE, cum ar fi de comisar pentru comerț sau concurență, au competențe de a negocia acorduri sau de a impune amenzi mari - ceea ce le face foarte căutate și adesea mai puternice decât funcțiile de miniștri naționali. Comisarului pentru Apărare i-ar lipsi asta, atribuțiile sale ar putea fi reduse la coordonarea întâlnirilor bazate pe bunăvoință diplomatică și ar putea fi ușor depășit de o țară cu o mare industrie militară precum Franța.
UE are unele competențe oficiale în sectorul Apărării, dar acestea sunt extrem de modeste și adesea în mare măsură ignorate. Ele sunt, de asemenea, răspândite în diferite departamente, șefii de la industrie, transporturi și politică externă ai UE având toți roluri mici de jucat.
„Există deja astăzi un comisar responsabil cu apărarea", a declarat Jean-Claude Piris, un fost înalt oficial al UE, implicat în negocierea unora dintre tratatele UE. Înaltul Reprezentant [șeful politicii externe] „este și vicepreședinte al Comisiei și prezidează Consiliul Afaceri Externe și Apărare".
Piris a subliniat că tratatele i-au dat șefului Serviciului European de Acțiune Externă sarcina de a „conduce politica de securitate și apărare comună a UE".
În practică, asta nu înseamnă prea mult. Din punct de vedere economic, comisarul pentru piața internă Thierry Breton este însărcinat să încerce să coordoneze creșterea capacității de producție de arme a blocului.
Bruxelles gestionează și alte dosare trecute cu vederea. Dosarul de „mobilitate militară" - care asigură că UE are infrastructura necesară pentru a transfera trupele și echipamentul militar - care se încadrează în subordinea lui Breton. Chiar și în cadrul acesteia, însă, o parte a sarcinii - finanțarea proiectelor care sprijină atât sistemele de transport civil, cât și cele militare - este gestionată în cooperare cu Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.
Potrivit sursei citate, chiar dacă Ursula von der Leyen reunește toate acele dosare sub un singur acoperiș, poziția nu este mai copleșitoare în ceea ce privește puterea.
Anunțul președintelui Comisiei privind un comisar pentru apărare „este PR pur și simplu, o abordare prost finanțată", s-a plâns un oficial al UE.
Politico scria la sfârșitul lunii mai, că președintele Klaus Iohannis are tot mai puține şanse la şefia NATO, fiind presiuni din partea mai multor state pentru retragerea candidaturii și că mai mulți oficiali și diplomați ai UE consideră că Iohannis urmărește un joc lung și folosește candidatura la NATO pentru a obține un alt post de conducere în cadrul UE. Biroul lui Iohannis a respins afirmațiile conform cărora ar fi existat presiuni pentru a părăsi cursa.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Horațiu Potra este liber. Tribunalul Prahova a admis contestaţia liderului mercenarilor la controlul judiciar. Decizia este definitivă
Liderul mercenarilor, Horațiu Potra, este liber. Tribunalul Prahova a admis, vineri după amiază, 13 decembrie, contestaţia înaintată de acesta la măsura controlului judiciar impusă în ceea ce îl priveşte prin decizie a Judecătoriei Ploieşti. Instanţa a respins contestaţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti care solicitase arestarea preventivă a acestuia.
-
Panică în SUA, după ce mai multe drone misterioase au apărut pe cer
O apariție misterioasă de drone în statul New Jersey a generat cereri pentru declararea unei „stări de urgență" și a atras atenția publicului și a autorităților. Oficialii sugerează posibilitatea ca acestea să provină de la o „navă-mamă" iraniană aflată în largul coastei de est.
-
Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
Președintele Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Un articol din 2003 arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului.
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) ar fi trebuit să trimită Parchetului documentele care arată că alegerile prezidențiale au fost viciate înainte ca acestea să fie declasificate.
-
S-au descoperit legături cu iz penal între Donald Trump și o platformă care finanțează Hamas sau Hezbollah
Un nou proiect crypto, World Liberty Financial Inc., fondat de preşedintele ales al SUA Donald Trump şi miliardarul Steve Witkoff, a atras controverse după ce a anunţat o colaborare cu platforma crypto Tron, despre care autorităţi şi experţi financiari afirmă că ar fi fost folosită de grupări criminale şi organizaţii militante precum Hamas şi Hezbollah.
-
Turcia a preluat frâiele în Orientul Mijlociu: negocieri de culise, după căderea regimului Assad
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat joi seara la Ankara şi a avut imediat o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la aeroport, a anunţat un oficial american, relatează AFP.
-
Stenogramă din dosarul Potra - Călin Georgescu, întâlnire cu liderul mercenarilor și discuție cu Frăția Ortodoxă: "Viața sau țara!"
Horațiu Potra, rezervist al Legiunii Străine Franceze, a fost plasat sub control judiciar de Judecătoria Ploiești, decizia fiind motivată de participarea acestuia la întâlniri clandestine și conexiunile sale cu persoane controversate.
-
Modelul Hannah e grotesc: Cum ar putea arăta oamenii în 2050
Un model digital grotesc, denumit „Hannah", arată efectele pe termen lung ale lipsei de somn asupra organismului uman. Creat de cercetători britanici, Hannah reprezintă o femeie de 45 de ani în anul 2050, care suferă de diverse probleme de sănătate cauzate de un regim de somn insuficient, sub șase ore pe noapte, relatează Daily Mail.
-
Nebunie pe piețe: anunțul lui Trump a făcut ca Bitcoin să sară de 100.000 de dolari
Criptomoneda bitcoin, susţinută încă de "efectul Trump", a depăşit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari joi. În jurul orei 3.36, ora Parisului, cea mai mare criptomonedă după capitalizare se tranzacţiona la 100.102 dolari.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Se creează un bloc suveranist care sa-l sustină pe Călin Georgescu in turul al doilea la prezidentiale. Alianta vizeaza majoritatea parlamentara
- 2.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 3.Cine este misteriosul BOGPR, omul care l-a dus pe Călin Georgescu în finala prezidențială. I se spune și Regele TikTok-ului
- 4.Călin Georgescu, candidatul independent care a răsturnat așteptările tuturor. Era printre ultimii în sondaje, dar a câștigat Primul Tur al alegerilor prezidentiale
- 5.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 6.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 7.INSOMAR - sondaj de calibrare pentru EXIT-POLL cu doar 3 zile înainte de alegerile prezidențiale. Pe cine vor românii la Cotroceni?
- 8.Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
- 9.Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
- 10.Traian Băsescu, sustinător fervent al Elenei Lasconi: "Călin Georgescu nu este omul Moscovei, el a fost finanțat din țară nu din străinătate!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu