Via Transilvanica, un proiect major de dezvoltare comunitară pe care Marcel Ciolacu îl propune drept model de proiect social de succes
Postat la: 10.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dezvoltarea satului românesc, o prioritate pentru PSD, este susținută nu doar prin investiții fără precedent în agricultură, ci țintesc și dezvoltarea așezărilor rurale prin promovarea patrimoniului natural, arhitectura și tradițiile. O demonstrează și proiectul legislativ susținut de președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, și aprobat de Parlament, având drept reper Via Transilvanica. Prin această inițiativă legislativă se statuează un nou cadru juridic pentru amenajarea, administrarea și conservarea traseelor pedestre de interes național în scop recreativ.
Marcel Ciolacu: "Via Transilvanica poate deveni un real motor de regenerare și de dezvoltare economică pentru zonele rurale"
În viziunea PSD, dezvoltarea comunităților nu înseamnă doar infrastructură și locuri de muncă, ci și păstrarea tradițiilor și punerea în valoare a moștenirii culturale locale. Un rol esențial îl au traseele turistice pedestre de lungă distanță, așa cum reiese și din proiectul de lege inițiat de Premierul Marcel Ciolacu pentru amenajarea, administrarea și conservarea acestora.
„Guvernul este un partener deschis al inițiativelor societății civile și al comunităților locale. Îmi doresc ca Via Transilvanica să devină un motor de regenerare și de dezvoltare economică pentru cele peste 400 de sate și cătune pe care le traversează, localități care și-au păstrat nealterate patrimoniul natural, arhitectura și tradițiile. Este un model de sustenabilitate în turism pe care îl putem multiplica și prin proiecte similare viitoare, de care românii să se simtă fie mândri", a punctat premierul Marcel Ciolacu.
Cine poate primi statutul de traseu pedestru de interes național
Conform proiectului de lege adoptat, statutul de traseu pedestru de interes național în scop recreativ se acordă dacă acesta străbate cel puțin 8 județe și are o lungime de cel puțin 500 km. Dacă traversează sau se învecinează cu situri naturale ale patrimoniului natural universal de sub egida UNESCO, trebuie să aibă cel puțin 200 km. În plus, cel puțin 70% din lungimea să trebuie să acopere mediul rural și natural al României și să includă monumente istorice, situri arheologice, situri naturale ale patrimoniului natural universal de sub egida UNESCO, arii naturale protejate.
"Drumul care unește", are 1.400 km și traversează 10 județe
Via Transilvanica, numit și „drumul care unește", este un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Traseul traversează zece județe, pornind de la Suceava până la Mehedinți și parcurge 107 unități administrativ-teritoriale din România, punând în valoare patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni.
Traseul turistic Via Transilvanica are notorietate și la nivel internațional și a fost inclus în Top 100 cele mai frumoase locuri de vizitat din lume realizat de revista TIME.
Satul românesc, prioritate pentru PSD și în următorii patru ani
În Programul de Guvernare 2025-2028 al PSD, agricultura reprezintă, alături de industrializare, una dintre direcțiile strategice de dezvoltare a țării. Social-democrații urmăresc continuarea susținerii fermierilor români și propun, printre altele, programe de 4 miliarde de lei vor susține modernizarea statului românesc punând accent pe infrastructură, serviciile de sănătate, învățământ, incluziune socială sau dezvoltarea și promovarea potențialului local, conservarea tradițiilor și a obiceiurilor locale.
Numai anul acesta, fermierii au beneficiat anul acesta de programe de ajutor din partea Guvernului Ciolacu, de aproape 7 miliarde de euro, dar și investiții masive în sistemul de irigații și fabricile de procesare, măsuri menite să-i asigure pe români că, indiferent de crizele care vor veni, vor avea mâncare sănătoasă și la prețuri accesibile.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.
CMF 31240010
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Crin Antonescu face schița viitorului Guvern: "Suntem la un pas de coșmar!"
Fostul președinte PNL, Crin Antonescu, a declarat duminică seară, la Antena 3, înainte de închiderea urnelor la alegerile parlamentare, că singura formulă pentru ieșirea din „coșmar" este un viitor guvern PSD-PNL-USR-UDMR:
- Ilie Bolojan vrea o alianta tot cu PSD, dar si cu USR: "Va fi un parlament pulverizat cu mai multe partide, este nevoie de o coaliție de guvernare!"
-
AUR: Nu facem nicio alianță cu PSD. Facem alianță doar cu suveraniștii
După aflarea primelor rezultate exit-poll, George Simion, liderul AUR a exclus orice timp de alianță cu PSD.
-
Estimarile rezultatelor finale de la alegerile parlamentare: PSD e obligat sa faca majoritate si guvern cu USR, PNL si UDMR
Rezultaul mediu al exit-pollurilor la alegerile parlamentare prezinta o distributie a voturilor relativ la fel pentru Camera Deputatilor si Senat. Considerand acest fapt, ca si marja de eroare, dar si faptul ca estimarile sunt de la ora 20,00, putem spune ca procentele (fara voturile din diaspora) se prezinta in felul urmator:
-
Cum vede Donald Trump să rezolve problema cu BRICS: "Să găsească un alt fraier!"
Donald Trump a ameninţat sâmbătă ţările BRICS cu taxe vamale de "100%" dacă vor încerca să submineze dominaţia dolarului, în contextul în care unele dintre aceste state iau în calcul renunţarea la dolar în comerţul internaţional.
-
Trump s-a consultat cu liderul de la Budapesta: Viktor Orban devine o punte de negociere pentru Ucraina
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a purtat mai multe conversații telefonice cu premierul ungar Viktor Orban începând cu 5 noiembrie. Oamenii din interiorul guvernului ungar au dezvăluit că Trump a cerut părerea lui Orban cu privire la strategiile de a pune capăt războiului din Ucraina.
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a calificat, de pe primul loc, în finala prezidențială cu Elena Lasconi, a ridicat multe semne de întrebare.
-
O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
Alegerile prezidențiale din România au captat atenția astrologilor din întreaga lume, care analizează cu interes aliniamentele astrale și oferă previziuni despre rezultatul celui de-al doilea tur.
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că declinul demografic, fără reforme urgente, va complica accesul guvernelor la finanțare și va forța creșteri semnificative ale taxelor pentru cetățeni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Se creează un bloc suveranist care sa-l sustină pe Călin Georgescu in turul al doilea la prezidentiale. Alianta vizeaza majoritatea parlamentara
- 2.Cine este misteriosul BOGPR, omul care l-a dus pe Călin Georgescu în finala prezidențială. I se spune și Regele TikTok-ului
- 3.Călin Georgescu, candidatul independent care a răsturnat așteptările tuturor. Era printre ultimii în sondaje, dar a câștigat Primul Tur al alegerilor prezidentiale
- 4.Un fost deputat observă un detaliu ciudat la Ilie Bolojan: Îl afectează Sindromul Hybris
- 5.La Budapesta s-a pus în mișcare un plan care va schimba Europa din temelii: Reforme cum nu s-au mai văzut vreodată
- 6.INSOMAR - sondaj de calibrare pentru EXIT-POLL cu doar 3 zile înainte de alegerile prezidențiale. Pe cine vor românii la Cotroceni?
- 7.Traian Băsescu, sustinător fervent al Elenei Lasconi: "Călin Georgescu nu este omul Moscovei, el a fost finanțat din țară nu din străinătate!"
- 8.Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
- 9.Încep poziționările în PSD pentru turul 2 la prezidențiale
- 10.Prima reacție a lui Călin Georgescu, după ce AEP a cerut Parchetului și Poliției să-i verifice cheltuielile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu