Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
A prezis criza din 2008, iar acum face o predicție neagră: va fi o recesiune severă, lungă și urâtă!

Postat la: 22.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Economistul Nouriel Roubini, care a prezis corect criza financiară din 2008, vede o recesiune „lungă și urâtă" în SUA și la nivel global la sfârșitul lui 2022, care ar putea dura tot 2023.

„Chiar și într-o recesiune simplă, S&P 500 poate scădea cu 30%", a declarat Roubini, președinte și director executiv al Roubini Macro Associates, într-un interviu acordat luni, scrie Yahoo Finance. Într-o „aterizare dură", la care se așteaptă, ar putea scădea cu 40%.

Roubini, a cărui perspectivă asupra prăbușirii bulei imobiliare din 2007 până în 2008 i-a adus porecla Dr. Doom, a spus că cei care se așteaptă la o recesiune superficială în SUA ar trebui să se uite la ratele mari de îndatorare ale corporațiilor și guvernelor. Pe măsură ce ratele cresc și costurile de deservire a datoriilor cresc, „multe instituții zombie, gospodării zombie, corporații, bănci, bănci din umbră și țări zombie vor muri", a spus el. „Așa că vom vedea cine înoată gol."

Roubini a spus că atingerea unei rate a inflației de 2% fără o aterizare bruscă va fi „misiune imposibilă" pentru Rezerva Federală. El se așteaptă la o creștere a ratei de 75 de puncte de bază la întâlnirea curentă și la 50 de puncte de bază atât în ​​noiembrie, cât și în decembrie. Acest lucru ar duce rata fondurilor Fed până la sfârșitul anului să fie între 4% și 4,25%.

Cu toate acestea, inflația persistentă, în special în ceea ce privește salariile și sectorul serviciilor, va însemna că Fed „probabil nu va avea de ales" decât să crească mai mult, a spus el, cu ratele fondurilor mergând spre 5%. În plus, șocurile negative de aprovizionare generate de pandemie, conflictul Rusia-Ucraina și politica de toleranță zero a Chinei la Covid vor aduce costuri mai mari și o creștere economică mai scăzută. Acest lucru va face ca obiectivul actual al Fed de „recesiune de creștere" -- o perioadă prelungită de creștere slabă și creșterea șomajului pentru a opri inflația -- dificil.

Odată ce lumea intră în recesiune, Roubini nu se așteaptă la remedii de stimulare fiscală, deoarece guvernele cu datorii prea mari „rămân fără gloanțe fiscale".

Ca rezultat, Roubini vede o stagflație ca în anii 1970 și o criză masivă a datoriilor ca în criza financiară globală.

„Nu va fi o recesiune scurtă și superficială, va fi severă, lungă și urâtă", a spus el.

Roubini se așteaptă ca recesiunea americană și globală să dureze tot anul 2023, în funcție de cât de severe vor fi șocurile de aprovizionare și dificultățile financiare. În timpul crizei din 2008, gospodăriile și băncile au fost cele mai dure afectate. De data aceasta, el a spus că corporațiile și băncile din umbră, cum ar fi fondurile speculative, fondurile de capital privat și fondurile de credit vor fi extrem de afectate

În noua carte a lui Roubini, „Megathreats", el identifică 11 șocuri negative de ofertă pe termen mediu care reduc creșterea potențială prin creșterea costului de producție. Acestea includ deglobalizarea și protecționismul, relocarea producției din China și Asia în Europa și SUA, îmbătrânirea populației în economiile avansate și piețele emergente, restricțiile la migrație, decuplarea dintre SUA și China, schimbările climatice globale și pandemiile recurente. „Este doar o chestiune de timp până când vom avea următoarea pandemie urâtă", a spus el.

Sfatul lui pentru investitori: „Trebuie să fii ușor în ceea ce privește acțiunile și să ai mai mulți bani." Deși numerarul este erodat de inflație, valoarea sa nominală rămâne la zero, „în timp ce acțiunile și alte active pot scădea cu 10%, 20%, 30%". În ceea ce privește venitul fix, el recomandă să rămâi departe de obligațiunile cu durată lungă și să adaugi protecție împotriva inflației de la trezoreriile pe termen scurt sau obligațiunile cu indicele inflației.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE