Cum trebuie să-și aleagă absolvenții de liceu specializarea la facultate și cariera?
Postat la: 15.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Chiar dacă absolvenții clasei a 12-a au trecut cu brio de examenul de bacalaureat sau nu, cu toții trebuie să-și pregătească atent o strategie pentru viitorul apropiat și cel îndepărtat, deoarece adolescența se apropie de final, iar viața de adult, presărată cu multe responsabilități, se apropie cu pași repezi.
Cei care nu au luat bacalaureatul au de ales între a se pregăti mai bine și a mai încerca înca o dată sau să înceapă deja cariera, iar elevii care au trecut de "examenul maturității" au de luat o decizie foarte importantă, de care depinde o mare parte din viața lor profesională: cum să-și aleagă specializarea la facultate, astfel încât aceasta să îi reprezinte cel mai bine dorințele și aptitudinile? Răspunsul la aceasta întrebare esențială pentru viața unui viitor student o dă psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
În opinia specialistului, tânărul este suficient de matur încât să conștientizeze ce îşi doreşte, ce îi place şi cariera care i se potrivește cel mai bine. "Dacă părinţii impun copiilor o facultate, iar acesta nu se regăseşte în acel domeniu, riscă să înceapă acea facultate, s-o abandoneze pe parcurs, s-o termine dar să nu profeseze sau, în cea mai nefericită situaţie, să lucreze în acel domeniu, dar să trăiască eşec după eşec. Regăsim aici mulţi licenţiaţi de facultăţi care nu lucrează sau nu evoluează în acel domeniu. Pentru a cunoaşte succesul în carieră, este corect să lăsăm copilul să urmeze calea unde poate fi creativ, unde învaţă şi lucrează cu plăcere ca şi cum s-ar odihni. Veţi fi uimiţi de rezultate", declară psihologul Maria Verdi.
În același timp, specialistul consideră că visele unui tânăr în ceea ce privește specializarea la facultate sau, mai departe, cariera, apar de mici, iar un copil își construiește, în tot acest timp, un întreg sistem de valori care îl îndreaptă către o specializare sau alta. "Admirăm pe cineva bun într-un domeniu, ne dorim să fim ca el. Fiecare copil are un personaj preferat, un model în viaţă. Unele modele sunt preluate din relaţia parentală, alte modele de la personaje ce şi-au pus amprenta în viaţa copilului. Aşa se structurează scenariul personal de viaţă. Personajele preferate din primii ani de viaţă devin modelele noastre de mai târziu. Nu întâmplător, copii urmează cariera unui părinte sau a unei persoane influente. În alte situaţii, când copilul nu a perceput siguranţă, iubire în relaţia parentală, nu doreşte să continue pe aceeaşi cale. Când copilul şi-a aşteptat părintele acasă, iar el stătea multe ore la job, în mintea lui, locul de muncă al părintelui devine concurentul lui. Va evita acea meserie", afirmă Verdi.
Psiholog: "De multe ori, cei care pică la BAC, nu o fac pentru că sunt slabi, ci pentru că din punct de vedere emoțional nu au știut să gestioneze acel moment"
De regulă, orice eșec din viața unui adolescent e ridicat de acesta la nivel de dramă absolută, cu atât mai mult dacă acel eșec are legătură cu examenul de bacalaureat sau admiterea la facultate.
„Încrederea în sine dispare, nu este o situaţie fericită. Dincolo de această realitate, ştim că pe moment nu putem face nimic. Urmează o perioadă în care elevul are nevoie să se regăsească pe sine. Are nevoie de suport emoţional, are nevoie de încredere, de ascultare. Un elev bun va ajunge cu siguranţă la locul potrivit. Dacă nu a fost acum, va fi sigur data viitoare. Alături de cei dragi, familie, prieteni, îşi va regăsi echilibrul", consideră psihologul Maria Verdi. Totodată, specialistul afirmă că, de cele mai multe ori, un elev foarte bun, nu a picat examenul pentru ca are un IQ mic, ci pentru că din punct de vedere emoţional nu a reuşit să gestioneze acel moment.
Ca o posibilă soluție de găsire a echilibrului și câștigare a încrederii în sine, psihologul îi sfătuiește pe tinerii care nu au reușit să treacă de "examenul maturității", să participe la grupuri de dezvoltare personală și terapie individuală. Totodată, pentru următorul an de examinare, ne sfătuiește psihologul, elevul urmează să-şi stabilească o strategie de învăţare şi control emoţional, un program bine structurat, astfel încât BAC-ul să se încheie cu succes.
În tot acest proces de recâștigare a încrederii în sine, părintele joacă un rol foarte important, crede psihologul. Ei trebuie să-i ofere tot sprijinul pentru a trece peste această etapă nefastă, nu trebuie să-l certe, nu trebuie să-i reproșeze, ci trebuie să-l responsabilizeze. "Indiferent de situaţie, cu examenul de bac luat sau picat, copilul este tot un copil pentru părinte. Are nevoie încă de suţinere, de înţelegere, de acceptare, de relaxare, de refacere. Rolul părintelui este de a fi prezent în viaţa lui, nu pentru a-l controla. Cu cât suntem mai detaşaţi, mai obiectivi, copilul învaţă mai repede din greşeli. Dacă privim în istorie, multe genii au greşit nenumărat înaintea marii realizări. Dacă tânărul are nevoie de experienţe, viaţa i le va oferi. În spatele unui eşec, poate fi o mare bogăţie, încă nedescoperită. Bacul este primul examen, urmează multe altele. Este un început, nu un sfârşit", conchide psihologul Maria Verdi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Noi coronavirusi periculosi pentru om au fost descoperite în laboratoarele din Wuhan
O echipă de cercetători declară că au găsit dovezi ale prezenței mai multor viruși - inclusiv corona virusuri noi - în genomurile agricole din laboratoarele din Wuhan și din alte orașe din China.
-
Una dintre fondatoarele mișcării Black Lives Matter și-a cumpărat o casă de 1,4 milioane de dolari in "zona albă"
Una dintre fondatoarele mișcării Black Lives Matter și-a cumpărat o casă de 1,4 milioane de dolari într-o zonă din Los Angeles unde populația de culoare este sub 2%, scrie DailyWire.com.
-
Tudor Chirilă vrea sa se dea ordin ca protestatarii lui Șoșoacă să fie gazați ca in 10 august 2018
Tudor Chirila are o reactie cel putin bizara pe Facebook pentru "statutul" sau de rebel. El ar fi vrut gazarea, ca în 10 august 2018, a manifestanțiilor de la Spitalul Foișor: "Acum, însă, nu se dă ordin când sunt încălcări flagrante ale restricțiilor și care pun în pericol alți cetățeni." Muzicianul ar vrea si lockdownul cerut de controversata Andreea Moldovan, secretar de stat la MS condus de Vlad Voiculescu.
-
Un polițist și-a dat demisia pentru a nu fi forțat să dea amenzi oamenilor care nu poartă mască
Un polițist și-a dat demisia pentru că nu vrea să dea amenzi persoanelor care nu poartă mască. Gabi Dumitrescu a anunțat într-un mesaj postat pe contul de Facebook că a fost amenințat de șefi, ca să se conformeze regulilor. În caz contrar, urma să fie concediat. Așa că polițistul a decis să renunțe el.
-
Razboiul e inevitabil! 85.000 de soldați ruși sunt mobilizați la granița cu Ucraina
Rusia continuă să aducă trupe militare lângă Ucraina. Ucraina estimează că, la momentul actual, în zonă sunt 85.000 de soldați ruși. Imagini cu mișcările masive de trupe ale Rusiei în estul Ucrainei au apărut în mediul online, în timp ce Kievul susține că ar putea fi provocat de „agresiunea" rusă din zona de conflict.
-
Scrisoare istorica din comunism, august 1965: Deţinutul politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer
Scrisoarea trimisă prim-ministrului Ion Gheorghe Maurer de către Petre Marcu (care utiliza pseudonimul Petre Pandrea), prin care s-a solicitat restituirea unor manuscrise personale de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne (august 1965).
-
Parkinson: O substanță chimică obișnuită poate fi de vină pentru explozia bolii
Lumea se află în pragul unei epidemii de Parkinson, tulburarea neurologică cu cea mai rapidă creștere, susțin medicii. Ray Dorsey, neurolog la Centrul Medical al Universității din Rochester, crede că numărul persoanelor afectate se va dubla în următorii 25 de ani, în condițiile în care în SUA, în ultimul deceniu, creșterea a fost de 35%.
-
Google a refuzat sa lucreze cu armata americană, in schimb are contracte cu armata chineza
Gigantul high-tech Google este acuzat de miliardarul american Peter Thiel ca lucrează efectiv cu armata chineza. Pe 6 Aprilie Intro teleconferință unde era alături de Mike Pompeo, fost secretar de stat in administrația Trump și ex consilierul prezidențial Robert O'Brien, a spus ca "Deoarece totul în China este fuziune civil-militară, Google lucra efectiv cu armata chineză, nu cu armata americană".
-
Diana Șoșoacă îl critică în termeni duri pe Raed Arafat: "A primit ordin din Iordania să-și schimbe discursul"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a observat cum autoritățile se comportă mai permisiv cu oamenii, în special în urma protestelor de stradă din ultimele zile. Ea îl critică pe Raed Arafat, șeful DSU, și îl acuză că a primit ordine tocmai din Iordania pentru a relaxa măsurile de sărbători.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Este Revoltă Mondială. Oamenii împart manifeste si se organizează pentru 20 martie 2021 la marele prostest universal
- 2.Medic cercetator român renumit produce panică la Cotroceni si Victoria: "Nu e nevoie de purtarea măștii afara când sunt la 20 de grade!"
- 3.Fost cercetător și vicepreședinte Pfizer: "Nu este nevoie de vaccin! Nu vaccinezi oameni a căror viață nu este în pericol"
- 4.Ninge cu microplastic în Siberia! Cercetătorii ruși încearcă să afle răspunsuri după ce si pestii au fost infectati
- 5.Tratamentul "Șoșoacă" pentru Covid: "Exista un mix de 12 uleiuri esentiale care ucide coronavirusul in 48 de ore!"
- 6.Bomba a facut Bum! OMS: "Nu suntem siguri ca vaccinul opreste transmiterea virusului!"
- 7.Dosarul RCA se demușamalizează! Perchezitii la service-uri auto pentru supraevaluari la reparatii in baza politelor. Vizat de ancheta e cel mai important jucator din piata
- 8.Acrobatul Alexandru Erlich a murit noaptea trecuta după o lună si jumatate de la accident. Va urma o ancheta a Politiei si una a Colegiului Medicilor
- 9.Raed Arafat recunoaște că primește ordine din afară: "Deciziile nu se iau aici!"
- 10.Este un scaun gaming doar pentru cei pasionați de jocuri video?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu