Dark Web: Cazul ieșeanului care a comandat droguri dar a primit paracetamol din reteaua secreta a netului
Postat la: 13.01.2021 - 16:46 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Potrivit unui comunicat al Europol, DarkMarket era folosit de aproximativ 500.000 de persoane. Dintre acestea, în jur de 2.400 erau vânzători, mulți dintre ei infractori care se foloseau de paravanul ascuns al platformei pentru a vinde droguri, bani contrafăcuți, cartele SIM anonime sau date de acces ale unor carduri bancare furate.
Peste 4.650 de bitcoini și 12.800 de monero s-au tranzacționat pe plaforma DarkMarket, echivalentul a 140 de milioane de euro, conform ratei actualei a celor două monede virtuale. Investigația este condusă de autoritățile din Germania care au arestat deja, la finele săptămânii trecut, un cetățean australian despre care se presupune că ar fi operatorul DarkMarket.
Ofițerii germani au identificat și serverele care permiteau platformei să funcționeze. „Infrastructura infracțională", așa cum sunt numite cele 20 de servere descoperite, au fost localizate în Republica Moldova și Ucraina. Anchetatorii intenționează să le analizeze și să verifice tranzacțiile care au avut loc în ultimii ani pe DarkMarket.
Asociat în general cu activitățile ilicite, Dark Web reprezintă partea internetului care este accesibilă utilizatorilor doar prin folosirea unor browsere specializate, cum este, de pildă, Tor. Dark Web este folosit de către utilizatorii de pe întreg Globul care își doresc ca activitățile lor din mediul online să rămână anonime. Potrivit Karspersky, Dark Web este folosit atât de cei care vor să eludeze cenzura guvernamentală sau a diverselor companii, cât și de persoanele care sunt interesate de activități ilegale.
„Internetul este de dimensiuni mari, cu milioane de pagini web, baze de date și servere care rulează 24 de ore pe zi. Dar așa-numitul Internet „vizibil" (alias web de suprafață sau web deschis) - site-uri care pot fi găsite folosind motoare de căutare precum Google și Yahoo - este doar vârful aisbergului", explică Karspersky, unul dintre principalii competitori de pe piața softurilor de securitate.
Folosit la început în special de hackeri, infractori sau forțe de ordine din domeniu cibernetic, Dark Web a devenit, în ultimii ani, odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, accesibil oricui este interesat ca activitatea sa pe Internet să nu lase urme. „Dark Web a atras multe persoane care altfel ar fi puse în pericol prin dezvăluirea identității lor online. Victimele abuzurilor și persecuției, denunțătorilor și disidenților politici au fost utilizatorii frecvenți ai acestor site-uri ascunse", mai explică Kaspersky.
Partea ascunsă a internetul s-a transformat în ultimii ani într-o sursă importantă pentru traficul de droguri autohton. Un ofițer specializat în crimă organizată a dezvăluit la Europa Liberă că, periodic, traficanți de stupefiante români sunt prinși de autorități cu droguri achiziționate de la persoane necunoscute, prin intermediul Dark Web.
„Metoda nu este deloc complicată iar anchetele noastre sunt realizate în special prin intermediul informațiilor pe care le culegem de pe teren. E posibil să nu știm de la început că cineva achiziționează substanțe interzise pe Dark Web, însă, folosind sursele informative putem afla că acel cineva vinde și astfel să îl prindem", a spus ofițerul, care a menționat că mulți dintre cei care cumpără o fac fie pentru consum propriu, fie pentru a vinde în cercuri mici.
90% din tranzacțiile ilegale de pe dark web pe care le-am interceptat sunt vânzări de droguri. Fiind însă o activitate clandestină este imposibil să putem ști volum real al acestora.
Explicația cumpărăturilor în cantități mici e dată de riscurile tranzacțiilor de pe Dark Web. „Fiind o zonă unde nimeni nu își declină identitatea, există și țepari. De aceea, mulți preferă fie să își cumpere în cantități mici, pentru a nu fi pierderea prea mare în cazul în care sunt înșelați, fie să cumpere de mai multe ori, câte puțin, pentru a căpăta încredere în vănzător", a completat ofițerul.
Un exemplu: recent, la Iași, un tânăr a fost filat de polițiști după ce la organele de anchetă a ajuns informația că urma să primească o cantitate de droguri. După ce au urmărit tranzacția și l-au prins în flagrant pe cumpărător, atât acesta, cât și polițiștii, au avut surpriza să afle că vânzătorul anonim trimisese în România paracetamol în loc de ecstasy. Pentru tânăr a fost cu noroc deoarece, procedural, nu a mai putut fi pus sub acuzare pentru trafic de droguri.
„90% din tranzacțiile ilegale de pe dark web pe care le-am interceptat sunt vânzări de droguri. Fiind însă o activitate clandestină este imposibil să putem ști volum real al acestora", ne-a mai spus ofițerul, sub protecția anonimatului.
În Iași, cel mai celebru caz al unui traficant de droguri care își achiziționa marfa prin intermediul Dark Web este cel al unui polițist, fost șef de post, care a fost prins de Biroul de Combatere a Crimei Organizate și de DIICOT cu substanțele interzise în mașină.
Cristian Danu a fost prins în flagrant de colegii săi de la Crimă Organizată în februarie 2019. Potrivit unui comunicat dat publicității la acea vreme, polițistul își achiziționa stupefiantele din Belgia și Olanda.
„În noaptea de 31.01.2019/01.02.2019, inculpatul D.C. a fost depistat în flagrant, după ce a preluat de pe raza comunei Deleni, judeţul Vaslui, un colet, expediat din Belgia, conținând cantitatea de 168,7 grame de Ketamină. Totodată s-a stabilit faptul că, în cursul lunii mai 2018, inculpatul a comandat, din Germania, 100 comprimate Ecstasy, conținând (MDMA), droguri de mare risc care au fost introduse în țară în luna octombrie 2018", precizau anchetatorii la acea vreme.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
George Simion (AUR) a defilat fara masca, impreuna cu 30 de persoane, in fata unei manastiri din Brasov. "Aceasta este pozitia noastra"
Copresedintele AUR, George Simion, a postat duminica, 17 ianuarie, pe pagina sa de Facebook, o fotografie realizata in fata unei manastiri din judetul Brasov, in care apare alaturi de aproape 30 de persoane, fara ca vreuna sa poarte masca de protectie, asa cum prevad masurile de prevenire a pandemiei impuse de Romania.
-
Becali: "Se gaseste doar la mine, e cel mai bun. Eu am ser, nu pastila. Am 50.000 de flacoane blocate in vama"
Gigi Becali a ajutat lumea fotbalului sa se vindece de COVID -19. Ioan Niculae, tatal lui Marius Sumudica, Leo Grozavu, Anamaria Prodan Reghecampf au primit tratamentul minune de la patronul FCSB.
-
Au recunoscut! Oamenii de stiinta din Wuhan au fost muscati de lilieci infectati cu Covid-19
Oamenii de stiinta de la laboratorul din Wuhan recunosc ca au fost muscati de lilieci infectati cu Covid-19 in timp ce colectau probe dintr-o pestera. Acest lucru va ingreuna ancheta Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la originea noului coronavirus,relateaza Daily Mail.
-
Doliu în familia Rothschild. A murit unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, baronul Benjamin de Rothschild
Doliu în familia Rothschild. Președintele holdingului Edmond de Rothschild, baronul Benjamin de Rothschild, s-a stins din viață, la doar 57 de ani. El era totodată, cel care supraveghea Grupul Edmond de Rothschild. Anunțul tragic a fost făcut astăzi de familia omului de afaceri.
-
Preşedintele Consiliului European: "Nu este momentul pentru introducerea paşapoartelor de vaccinare"
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un „paşaport de vaccinare" împotriva coronavirusului, dar nu este cazul acum, anunță dpa.
-
Avertisment înfricoșător, cu noua tulpină de coronavirus în România
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat, duminică, la Institutul de boli infecțioase „Prof. dr. Matei Balș", că ar putea exista mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, mult mai contagioasă, inclusiv cazuri asimptomatice, care fac imposibilă detectarea prezenței mutației.
-
Șoferi beți sau drogați pe străzile Capitalei. Polițiștii au reținut zeci de permise
Nouă şoferi au fost prinşi drogaţi și trei beți la volan de poliţiştii Capitalei. Polițiștii au reținut 26 de permise și au dat, în două nopți, amenzi de peste 10.000 lei.
-
Parlamentarii UDMR se mută în Ungaria unde își cumpăra case în Budapesta si deschid conturi bancare
Actualii deputați și senatori UDMR nu se pot lăuda cu averi comparabile cu ale lui Attila Verestoy, fostul lider multimilionar în euro al partidului, cel care a decedat în 2018, dar sunt oameni descurcăreți. Mai toți au case și terenuri în județele cu populație maghiară numeroasă, așa cum reiese din declarațiile de avere.
-
Bărbatul care a lovit cu mașina căruciorul cu un bebeluș e bodyguardul lui Remus Truică și l-a bătut pe Cătălin Zmărăndescu
Apar informații pe surse despre bărbatul care ar fi lovit intenționat un cărucior în care se afla un bebeluș. Acesta a făcut box de performanță la clubul Rapid și pe parcursul vieții sale a fost gardă de corp pentru mai mulți oameni de afaceri din România.

DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Omul care a inventat Internetul e scârbit de controlul Facebook si Google. El construieste un "Nou Internet" in care utilizatorii au controlul si nu companiile Big Tech
- 2.Revista germana "Stern" publica o coperta care i-a scandalizat pe mulți: "Se pregateste o noua religie concepută de Cartelul Global Medical"
- 3.Toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape de zero
- 4.Jandarmeria e incapabilă sa explice discriminarea intre slujbele religioase si manifestarile culturale legat de numarul de participanti
- 5.Franţa a depistat două grupuri cu risc ale tulpinii britanice a coronavirusului
- 6.Cât timp vor mai putea călători românii în Marea Britanie doar cu buletinul
- 7.Spitalul din România unde niciun medic nu s-a vaccinat anti-Covid
- 8.Superstiții și tradiții de Anul Nou. Să aveți bani, să nu mâncați carne de pasăre
- 9.Patru romani au furat tabla de pe zeci de biserici din Anglia provocand pagube de 2 milioane de lire
- 10.Cîțu oferă în plus la leafa minima 2 lei pe zi. Începutul austerității?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu