Efectul închiderii spitalelor în pandemie: Mortalitatea maternă a ajuns la nivelul de acum 20 de ani
Postat la: 24.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Medicul Radu Vlădăreanu consideră că mortalitatea maternă a crescut cu 60% în doi ani deoarece pandemia a dezechilibrat şi mai mult un sistem destul de dezechilibrat pe care îl avea România legat de urmărirea sarcinii. Medicul remarcă faptul că ne-am întors la cifrele pe care le aveam acum 20 de ani.
El se referă şi la accesul dificil la serviciile medicale pentru multe dintre femei, dar şi la faptul că nu toate maternităţile au dotările necesare şi nici specialişti. "Ne uităm că scriem pe ea "maternitate", dar nu mai punem încă un panou roşu pe care scriem cu litere de aur "Atenţie, nu vă garantăm că o să naşteţi ok după ora 14 când nu mai avem ginecolog, nu mai avem neonatalog, nu mai avem nimic!", spune medicul.
"Cifrele sunt şocante, faţă de 20 de decese în 2019 să ai mai mult decât dublu în 2021 - 51 înseamnă îngrozitor de mult pentru că ne-am întors la cifrele pe care le aveam acum 20 de ani. În 2003 aveam o mortalitate maternă tot ca în 2021. Practic un regres. Nu înţeleg de ce, pentru că în ultima perioadă, în ultimii ani, după 2000, au scăzut treptat şi continuu aceste decese. Cu siguranţă s-a întâmplat ceva în 2020 şi în 2021. Cu siguranţă pandemia s-a întâmplat şi această pandemie a dezechilibrat şi mai mult un sistem destul de dezechilibrat pe care îl avem în România legat de urmărirea sarcinii. Toate aceste dezechilibre au dus la o întârziere sau o lipsă a adresabilităţii materne mai ales în zonele defavorizate, aceste întârzieri care sunt fatale de cele mai multe ori. Am avut surpriza ca şi în Bucureşti, în Spitalul Universitar, să apară femei gravide niciodată urmărite în timpul acestei sarcini deşi locuiesc în Bucureşti, care poate nu e chiar zonă defavorizată", a declarat Radu Vlădăreanu, luni, la Prima News.
El a afirmat că sunt multe maternităţi unde după o anumită oră nu se poate naşte în condiţii normale deoarece lipsesc medicii specialişti. "Femeia trebuie să facă mulţi kilometri până la medicul de familie şi mai mulţi kilometri până la un spital care de foarte multe ori nu este atât de dotat, nu are circuitele pentru a oferi o naştere în siguranţă pentru că ne uităm că scriem pe ea Maternitate dar nu mai punem încă un panou roşu pe care scriem cu litere de aur "Atenţie, nu vă garantăm că o să naşteţi ok după ora 14 când nu mai avem ginecolog, nu mai avem neonatalog, nu mai avem nimic!". Dar noi ne numim maternitate. Ori aceste false speranţe contribuie, asta era şi înainate de pandemie, dar cu siguranţă accesul acum a fost mult mai dificil", a mai afirmat Radu Vlădăreanu.
După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, în 2020 şi 2021, perioadă care coincide cu pandemia de Covid-19. Astfel, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naştere a crescut exponenţial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, o creştere alarmantă de 60%, arată datele INS. În 2018 şi 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese. În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra necesităţii programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunităţi vulnerabile, dublată de dotarea maternităţilor şi secţiilor de Terapie Intensivă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Presa din USA: Lista bazelor militare americane pe calea balonului spion din China, pe măsură ce a traversat Statele Unite
Sâmbătă 4 februarie, regimul Biden a recunoscut că balonul spion din China care traversa SUA, a fost observat pentru prima dată cu o săptămână mai devreme în Alaska, pe 28 ianuarie.
-
Confesiunea din 1992 a agentului CIA Coleman: "WEF va ucide 4 miliarde de oameni până în 2050!"
O carte din 1992, „The Conspirators Hierarchy, the Committee of 300", scrisă de fostul agent CIA, John Coleman, câștigă o atenție reînnoită, pe măsură ce previziunile sale despre o lume „post-industrială" controlată de tehnocrați globaliști par să devină realitate.
-
Omul de știință care a condus investigația Lancet privind originea COVID se implică in ancheta privind biolaboratoarele secrete americane din Ucraina
Omul de știință american care a condus investigația revistei medicale Lancet privind originea COVID-19, Jeffrey Sachs, a fost de acord să interacționeze cu comisia parlamentară rusă care cercetează activitățile laboratoarelor biologice din Ucraina.
-
Europa Liberă: Hidroelectrica pregătește 280 de posturi pentru clientela politică cu salarii de 10 milioane de euro!
Înaintea sărbătorilor, Bogdan Badea, directorul producătorului public de energie Hidroelectrica, vrea să facă sute de angajări. Între timp, acesta și-a promovat mentorul, pe fostul ministru Andrei Gerea, în funcția de șef al departamentului de furnizare energie pentru consumatorii casnici, transmite Europa Liberă.
-
Un cercetător olandez a prezis cutremurul din Turcia in urmă cu 3 zile: "O să fie un seism de 7,5 în regiunea asta!"
Frank Hoogerbeets, un cercetător olandez, a prezis cutremurul din Turcia încă de acum 3 zile printr-o postare publicată pe Twitter în 3 februarie.
-
Infrastructura energetică a Turciei e la pământ: exportul de petrol a fost oprit; se anuță întreruperea curentului electric
Un cutremur major care a zguduit luni dimineață sud-estul Turciei a provocat daune grave infrastructurii energetice a țării, a declarat ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez.
-
The Times of Israel scria in 2014: Planul secret pentru un "al doilea Israel" în Ucraina!
The Times of Israel, un ziar israelian independent care numără printre angajații săi o serie de foști reporteri ai cotidianului israelian Ha'aretz, a publicat un articol fascinant, dar în mare parte trecut cu vederea, datat Ierusalim și Jitomir, Ucraina, la 16 martie 2014, și care a fost scris de corespondenții săi respectivi din Rusia și Ucraina, Hirsh Ostropoler și I. Z. Grosser-Spass, citând un raport secret furnizat guvernului israelian.
-
Cum se explică amploarea cutremurului devastator din Turcia. Avertismentul unui seismolog: „Vor urma mii de replici"
Cutremurul produs luni, 6 februarie, a fost printre cele mai devastatoare produse vreodată pe planetă. Oamenii de știință spun că în fiecare an se produc mai puțin de 20 de cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 pe planetă.
-
ChatGPT prefigurează Fiara Apocaliptică. Iată dialogul unui preot ortodox cu Inteligența Artificială Globală
Un preot ortodox a avut un dialog cu Inteligenta Artificială a ChatGPT. Inteligenta Artificială ar putea fi descrisa ca Fiara Apocaliptică, cea care in viitorul apropiat este posibil sa preia controlul asupra omenirii. REdam mai jos cele scrise de preot precum si adialogul acesstuia cu AI.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Casele trebuie să devină „Green": UE ne va obliga să ne renovăm casele. În Italia costul renovării unui apartament potrivit normelor va fi de 100.000 euro
- 2.Parlamentarii au anulat pe șest supraimpozitarea de 98% din marja de profit pentru importurile OMV-Petrom de energie electrică și gaze naturale!
- 3.UE vrea să interzică și gătitul pe motiv de incalzire globală: aragazul din bucătărie poluează mult peste normele acceptate!
- 4.Ilie Şerbănescu si Ion Cristoiu: Războiul NATO vs. Rusia se va purta în România!
- 5.Procesul global "Nurnberg 2" pentru crime împotriva umanității în Pandemie a început la Curtea Superioară de Justiție a Canadei
- 6.UE îi leagă pe bebeluși de cipuri încă de la naștere motivând că astfel să poată circula ușor prin Europa. Guvernul Ciucă s-a supus necondiționat!
- 7.În România a fost omologată mașina care merge cu apă. Cât km poti merge cu 1L de H2O VIDEO
- 8.Digi 24 prezintă informații legate de mâncatul cărnii artificiale de om: În Suedia, cine își dorește, poate comanda o friptură de vedetă!
- 9.Regizorul Nikita Mihalkov adresează Uniunii Europene o scrisoare deschisă în care acuză ipocrizia occidentală în conflictul ruso-ucrainean
- 10.Un profesor de sociologie explică detaliul terifiant din rezultatele recensământului: este înfricoșător pentru destinele țării
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu