Explozie a Cancerului de penis. De ce este în creștere fenomenul?
Postat la: 23.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

În 2018, pensionarul brazilian João a căutat ajutor medical după ce a găsit un neg pe penis. „Am început să vizitez clinicile medicale pentru a afla ce este, dar toți medicii mi-au spus că este din cauza excesului de piele și mi-au prescris medicamente", își amintește bărbatul de 63 de ani.
În ciuda medicamentelor, negul a continuat să crească. A început să afecteze căsătoria lui, iar viața sexuală a lui João și a soției sale a scăzut. „Am fost ca niște frați", recunoaște el. Era hotărât să afle ce se întâmplă.
Timp de cinci ani, João, nu numele său real, a mers înainte și înapoi la specialiști care au prescris mai multe medicamente și au comandat noi biopsii. „Nimic nu a rezolvat-o", spune el, relatează BBC.
Apoi, în 2023, i s-a pus un diagnostic - João avea cancer de penis.
"Pentru familia mea, a fost o surpriză foarte neplăcută, cu atât mai mult pentru că a trebuit să mi se ampute o parte din penis. Simt că am fost decapitat", spune el.
„Este un tip de cancer despre care nu poți vorbi cu oamenii pentru că s-ar putea transforma într-o glumă".
Cancerul penian este rar, dar incidența și ratele mortalității sunt în creștere în întreaga lume.
Potrivit celor mai recente studii, Brazilia, de unde este João, are una dintre cele mai mari rate de incidență de 2,1 la 100.000 de bărbați.
„Îngrozit de operație"
Între 2012 și 2022, au fost raportate 21.000 de cazuri, potrivit Ministerului Sănătății din Brazilia. Acest lucru a dus la peste 4.000 de decese și, în ultimul deceniu, au avut loc peste 6.500 de amputații - în medie una la două zile.
S-a constatat că Maranhão, cel mai sărac stat din Brazilia, are cea mai mare rată de incidență la nivel global, 6,1 la 100.000 de bărbați.
Simptomele cancerului de penis încep adesea cu o rănire pe penis care nu se vindecă și o scurgere cu miros puternic. Unii oameni au sângerare și modificări de culoare ale penisului, de asemenea.
Atunci când este detectată devreme, există șanse mari de recuperare prin tratamente precum îndepărtarea chirurgicală a leziunii, radioterapie și chimioterapie.
Dar dacă nu este tratată, poate deveni necesară amputarea parțială sau totală a penisului și, eventual, a altor organe genitale din apropiere, cum ar fi testiculele.
João a suferit o amputare parțială în ianuarie și spune că a fost o perioadă dificilă.
„Este ceva ce nu-ți imaginezi niciodată că ți se va întâmpla, iar când se întâmplă, nu poți să le spui oamenilor", spune el.
"Mi-a fost groază de operație, dar nu a existat altă alternativă. Sentimentul din primele săptămâni după operație a fost unul de tristețe, nu pot nega. A nu avea o parte din penis este oribil."
Unii pacienți suferă o amputare totală care schimbă viața
Thiago Camelo Mourão de la Departamentul de Urologie al Centrului de Cancer AC Camargo din São Paulo spune: „În cazul amputației parțiale, urina continuă să iasă prin penis.
„Totuși, în amputația totală, orificiul uretral poate fi relocat în perineu, între scrot și anus, necesitând pacientului să urineze stând pe toaletă".
Mauricio Dener Cordeiro de la Societatea Braziliană de Urologie spune că infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV), un nume dat unui grup comun de viruși, este „unul dintre principalii factori de risc". HPV se poate transmite în timpul sexului și, în unele cazuri, poate duce la cancer, inclusiv la nivelul gurii și penisului.
El spune: „Vaccinarea în masă împotriva HPV este esențială datorită eficienței sale ridicate în prevenirea leziunilor asociate", dar el adaugă că ratele de vaccinare în Brazilia sunt sub nivelul necesar pentru a fi cu adevărat eficace.
„În Brazilia, în ciuda disponibilității vaccinului, rata de vaccinare HPV rămâne scăzută pentru fete - ajungând doar la 57% - iar pentru băieți, nu depășește 40%", spune el. „Acoperirea ideală pentru prevenirea bolii este 90%."
El crede că dezinformarea despre vaccin, îndoielile nefondate cu privire la eficacitatea acestuia și lipsa campaniilor de vaccinare au contribuit la adoptarea scăzută.
Potrivit site-ului web al Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie , fumatul poate crește și riscul de a face cancer penisului. De asemenea, spune că ai mai multe șanse de a face cancer de penis dacă „aveți probleme la tragerea înapoi a preputului (pielea care acoperă penisul) pentru a vă menține penisul curat (o afecțiune numită fimoză)".
„Când un bărbat nu expune glandul și nu reușește să curețe preputul în mod corespunzător, acesta produce o secreție care se acumulează", spune dr. Cordeiro. „Acest lucru creează un mediu extrem de favorabil pentru infecțiile bacteriene.
„Dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, devine un factor de risc pentru apariția tumorii".
Dar Brazilia nu este singurul loc în care cancerul penisului este în creștere. Conform celor mai recente cercetări, numărul cazurilor este în creștere în întreaga lume.
În 2022, revista JMIR Public Health and Surveillance a publicat rezultatele unei analize la scară largă care a implicat cele mai recente date din 43 de țări.
Sa constatat că cea mai mare incidență a cancerului penisan între 2008 și 2012 a fost în Uganda (2,2 la 100.000), urmată de Brazilia (2,1 la 100.000) și Thailanda (1,4 la 100.000). Cel mai scăzut a fost în Kuweit (0,1 la 100.000).
„Deși țările în curs de dezvoltare încă suportă incidența și mortalitatea mai mare a cancerului penian, incidența este în creștere în majoritatea țărilor europene", a descoperit echipa de cercetători condusă de Leiwen Fu și Tian Tian de la Universitatea Sun Yat-Sen din China.
Ei au raportat că Anglia a înregistrat o creștere a cancerului de penis, crescând de la 1,1 la 1,3 la 100.000 între 1979 și 2009, iar în Germania, cazurile au crescut cu 50% de la 1,2 la 1,8 la 100.000 între 1961 și 2012.
Aceste cifre sunt doar setate să crească, conform instrumentului de predicție Global Cancer Registries. Se estimează că până în 2050, incidența globală a cancerului penian va crește cu peste 77%.
Această schimbare poate fi atribuită în mare măsură îmbătrânirii populației, potrivit experților, care spun că cea mai mare incidență a avut loc la bărbații în vârstă de 60 de ani.
Dr Cordeiro spune: „Cancerul penian este o boală rară, dar și foarte prevenibilă".
El a sfătuit că folosirea prezervativelor în timpul sexului și supunerea unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea preputului în cazurile de fimoză ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer penian.
Neil Barber, conducător clinic pentru urologie la Frimley Health NHS Foundation Trust, adaugă: „Cancerul penisului este aproape nemaiauzit în populația circumcisă. Igienă precară și infecții sub preput, precum și condiții precum fimoza care îngreunează retragerea prepuțului. și să mențină o bună igienă, sunt factori de risc. Acest lucru este legat de riscuri generale mai mari de infecție".
„Factorii de risc stabiliți includ, de asemenea, sexul neprotejat, în special neutilizarea prezervativelor, iar igiena precară crește și mai mult riscurile prin această cale."
João așteaptă în prezent ultimele sale rezultate ale testelor, pe care le va primi la sfârșitul acestui an. „Sunt încrezător că aceste examene vor arăta că voi fi vindecat", spune el.
"Acum, după amputare, durerea a dispărut și m-am simțit mult mai bine. Dar va trebui să trăiesc cu un penis parțial amputat pentru tot restul zilelor mele."
Potrivit Cancer Research UK , peste 90% dintre bărbații diagnosticați cu cancer penisan care nu s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere supraviețuiesc cinci ani sau mai mult.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Chatbotul lui Elon Musk, acuzat că promovează o teorie conspiraționistă: ce s-a întâmplat cu Grok pe platforma X
Un incident bizar și controversat a reaprins discuțiile despre riscurile inteligenței artificiale in spațiul public digi ...
-
Garda digitală a Papei! Cum un grup de voluntari din întreaga lume apără Vaticanul de hackeri
Într-o epoca in care credința se ciocnește din ce in ce mai des cu tehnologia, Vaticanul se vede nevoit sa iși ape ...
-
România, cu un picior în zona 'junk': Alegerile tensionate amplifică prăbușirea încrederii investitorilor - Bloomberg
Incertitudinea politica generata de alegerile prezidențiale din Romania incepe sa fie tratata cu seriozitate maxima de p ...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
-
Terifiantul "sindrom al capului căzut": Boala generată de statul cu ochii în telefon. Un caz extrem șochează până și medicii
Medicii japonezi au relatat un caz extrem de rar și alarmant: un barbat in varsta de 25 de ani a ajuns in imposibilitate ...
-
Aplicația care te lasă fără bani în câteva secunde. Nu o descărca niciodată pe telefon
O femeie din Deva a cazut victima unei escrocherii cibernetice de proporții, dupa ce a fost convinsa sa instaleze o apli ...
-
O erupție solară lovește Pământul: Semnalele radio, întrerupte în Europa și Asia. Urmează zile critice
Pe 14 mai 2025, o erupție solara extrem de puternica, de clasa X2.7, a fost emisa de Soare dintr-o noua regiune activa d ...
-
Manelistul Jador a fost prins drogat la volan: A ieșit pozitiv la opiacee
Cantaretul de manele Jador a fost oprit, miercuri seara, de politistii din Bucuresti pe o strada din Sectorul 5, iar tes ...
-
Un scandal de corupție bubuie la NATO: Mai multe persoane arestate într-o anchetă internațională
Mai multe persoane au fost arestate in cadrul unei vaste anchete anticoruptie care implica o agentie NATO ce se ocupa de ...
-
Sfaturi pentru închirierea unui cabinet psihologic
Poate ești in prima ta zi de practica sau ai ani de experiența, alegerea unui cabinet psihologic nu este doar o chestiun ...
-
O furtună solară masivă provoacă pene de curent la nivel mondial. Experții avertizează că ce este mai rău urmează să vină
Soarele a dezlanțuit cea mai puternica erupție solara a anului. Furtuna de radiații provocata de erupția solara de marți ...
-
Falimentul bate la usa României: BNR anunta ca datoria externă a ajuns la cote alarmante si riscam si incapacitate de plata
BNR a transmis datele despre contul curent al balanței de plați a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 milia ...
-
Un român a furat statui din cimitirele din toată Germania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro
Un cetațean roman de 36 de ani este suspectat pentru furtul unor decorațiuni funerare in valoare de aproximativ 600.000 ...
-
CJUE - Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen în scandalul vaccinurilor COVID: Comisia a ascuns ilegal SMS-urile cu Pfizer
Instanța suprema a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate intre ...
-
Premieră națională: femeile din politică, administrație și afaceri, pentru prima dată la aceeași masă de dialog constructiv
Summitul „Femei pentru o societate mai buna - De la voce la putere", organizat de Women for a Better Society la Se ...
-
Camerele de bord interzise în tot mai multe țări europene. Turiștii riscă amenzi de până la 25.000 de euro
Portugalia s-a alaturat recent Elveției, Austriei și Luxemburgului in interzicerea totala a camerelor de bord, invocand ...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu