Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
O romanca a castigat 10.000 de euro la CEDO pentru ca statul nu a aparat-o de sotul abuziv, care i-a spart contul de Facebook

Postat la: 12.02.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Asociatia VeDem Just anunta ca Romania a fost condamnata de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intr-un caz de violenta in familie si cyber-violenta.

"Asociatia VeDem Just aduce la cunostinta publicului hotararea pronuntata la data de 11.02.2020 de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauza Buturuga c. Romaniei prin care tara noastra a fost condamnata pentru ca autoritatile romane nu au raspuns sesizarii reclamantei care s-a plans de violenta in familie si de cyber-violenta din partea fostului sot", transmite asociatia intr-un comunicat de presa.

VeDem Just relateaza ca femeia in cauza a facut mai multe plangeri impotriva sotului sau pentru violenta domestica, insa parchetul ar fi clasat cauza, pentru ca "amenintarea nu era suficient de grava".

"In speta, doamna Buturuga a formulat mai multe plangeri impotriva sotului pentru violenta domestica: a invocat faptul ca a fost amenintata cu moartea, apoi a fost lovita ca sa isi retraga plangerea de la politie. Dupa divort, a invocat faptul ca el a consultat in mod abuziv conturile sale electronice - inclusiv contul Facebook - si a facut copii ale conversatiilor sale private, ale documentelor si ale fotografiilor.

Parchetul a clasat cauza pe motiv ca amenintarea nu era suficient de grava, respectiv ca plangerea pentru incalcarea secretului corespondentei a fost formulata tardiv", potrivit sursei citate.

Ulterior, femeia s-a adresat CEDO, care a constatat ca autoritatile nu au anchetat faptele de violenta domestica. Acum, statul roman trebuie sa ii achite femeii daune morale de 10.000 de euro.

"Dupa epuizarea cailor de atac interne, reclamanta s-a adresat Curtii de la Strasbourg. Judecatorii europeni au constatat ca autoritatile nationale nu au anchetat faptele de violenta domestica.

Totodata, s-a clarificat faptul ca cyber - violenta este recunoscuta in prezent ca un aspect al violentei impotriva femeilor si fetelor si ca poate aparea sub diferite forme, inclusiv sub forma incalcarii confidentialitatii informatice, a intruziunii in computerul victimei si a preluarii, distribuirii si manipularii de date si imagini cu caracter personal.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca Romania se face vinovata de incalcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) si art. 8 (dreptul la respectarea vietii private, de familie si a corespondentei) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Ca urmare, doamna Buturuga va primi de la statul roman suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale", se mai arata in comunicat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE