Operațiunea "Europa se prăbușește economic": dolarul ajunge aproape la paritate cu euro și bate vânt de recesiune! Americanii isi repatriaza dolarii
Postat la: 06.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cererea mare de dolari, pe măsură ce riscurile de recesiune globală cresc, a afectat alte valute, euro într-o măsură mai mare faţă de majoritatea monedelor importante, deoarece creşterea preţurilor gazelor în Europa agravează temerile privind creşterea economică, transmite Reuters.
Analiştii anticipează că moneda unică, care a atins marţi cel mai redus nivel din 2002, va ajunge în curând la paritate cu dolarul american. Moneda euro este văzută ca fiind deosebit de vulnerabilă, având în vedere dependenţa puternică a Germaniei, Italiei şi altor ţări de gazele ruseşti şi temerile că majorările considerabile ale dobânzilor Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea declanşa o nouă criză a datoriilor în zona euro.
"Toate acestea înseamnă că euro va scădea în continuare şi pieţele îşi dau seama de asta. Ne aşteptăm la paritate şi întrebarea este dacă aceasta este o mişcare prea mică sau dacă poate scădea şi mai mult. Credem că se poate", a declarat Jordan Rochester, strateg FX la Nomura Securities.
Euro a pierdut 10% faţă de dolar în acest an şi la nivelul de 1,0238 dolari pe untiate este aproape de punctul de paritate crucial din punct de vedere psihologic, pe care l-a atins ultima dată la mijlocul anului 2002, când avea doar trei ani. De asemenea, euro a atins noi minime de şapte ani faţă de francul elveţian şi a scăzut în raport cu lira sterlină şi yenul, dar puţini observatori sunt dispuşi să afirme că a atins nivelul minim.
Analiştii Nomura şi-au redus ţinta pentru euro/dolar la 0,95 dolari şi au spus că paritatea ar putea fi atinsă cel mai devreme în august. Cu toate acestea, Nomura a spus că nivelul de 0,95 dolari nu a fost atât de important din punct de vedere istoric, menţionând că euro a scăzut de la 1,17 dolari după crearea sa la 0,82 dolari în octombrie 2002. Extrapolând înapoi în timp folosind monedele sale moştenite, euro s-a tranzacţionat la 0,6444 dolari pe unitate în februarie 1985, au adăugat ei.
Creşterea preţurilor la gaze şi avertismentele cu privire la o reducere mare a livrărilor Rusiei provoacă îngrijorarea cu privire la o criză energetică majoră europeană în această iarnă. Preţurile gazelor naturale s-au dublat faţă de minimele din iunie şi au crescut cu 465% în ultimul an. Între Rusia şi Germania a izbucnit o dispută uriaşă pentru întreţinerea conductelor. Zona euro importa aproximativ 40% din necesarul de energie din Rusia chiar înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. În plus, lucrătorii norvegieni din sectorul petrolului tocmai au intrat în grevă, ceea ce ar putea scoate de pe piaţă 292.000 de barili echivalent petrol de gazelor naturale.
Economiştii se aşteaptă ca zona euro să intre în recesiune mai repede decât alte state. Nomura se aşteaptă ca economia euro să cadă în recesiune până în trimestrul al treilea, cu o scădere totală a PIB-ului de 1,7%. O creştere a randamentelor obligaţiunilor alimentează şi mai mult riscurile de recesiune. Costurile împrumuturilor guvernamentale europene au crescut mai rapid în ultimele două săptămâni în comparaţie cu cele ale Statelor Unite, indicând o înăsprire mai rapidă a condiţiilor financiare.
"Riscurile de recesiune şi încetinirea creşterii economice europene pe care le vedem determină aceste mişcări (ale euro)", a declarat Grace Peters, şefa de strategie de investiţii în regiunea EMEA la JPMorgan Private Bank. Deprecierea monedei euro este nouă problemă pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care se confruntă cu o inflaţie record, deoarece o monedă slabă alimentează preţurile importurilor.
Un membru al consiliului guvernatorilor BCE, Francois Villeroy de Galhau, a declarat înainte de scăderea de marţi a euro că slăbiciunea monedei europene face mai dificilă atingerea ţintei de inflaţie de 2%. Este de aşteptat ca BCE să înceapă să crească dobânzile în această lună, prima sa creştere efectuată din 2011. Cu toate acestea, creşterea preţurilor energiei amplifică riscurile de recesiune, aşa că pieţele monetare au redus aşteptările privind o majorare agresivă a dobânzilor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Strategia afaceriștilor din IT după ce Ciolacu a decis să le impoziteze profitul: urmează o revoluție a angajărilor
Eforturile marilor companii din IT de a-şi ajusta numărul de angajaţi recrutaţi în timpul pandemiei la volumul de muncă actual a rezultat în concedieri masive în acest sector, care au început de la finalul lui 2022 şi încă au ecou pe piaţa muncii.
-
UE discută adoptarea unei măsuri care prevede monitorizarea conversațiile online ale tuturor: e-mailurile și sms-urile românilor ar putea fi supravegheate
Un subiect care nu a stârnit deloc interes în România este propunerea Comisiei Europene de a monitoriza toate conversațiile online purtate în Uniunea Europeană.
-
Marcel Ciolacu: Rareș Bogdan e un patriot și un român corect
Marcel Ciolacu a vorbit despre Rareș Bogdan, în contextul unor declarații mai dure, sau uneori „pompieristice", făcute de politicianul liberal. Premierul a spus că nu îl consideră un extremist pe Rareș Bogdan, care este „mai slobod la gură", ci, dimpotrivă, îl vede ca un „patriot și un român corect".
-
FC Barcelona, acuzată de dare de mită: Percheziții la sediul Comisiei Tehnice a Arbitrilor
Zi de zi, "afacerea Negreira" alimentează și mai multe controverse în Spania, în urma dezvăluirii că Barcelona a plătit timp de 17 ani un șef al Comisiei Tehnice a Arbitrilor (o sumă totală de 7,5 milioane de euro). Parchetul a adus acuzații de corupție continuă împotriva clubului catalan.
-
Republica autoproclamată Nagorno Karabah îşi anunţă autodizolvarea şi că va înceta să mai existe la 1 ianuarie 2024
Republica autoproclamată Nagorno Karabah şi-a anunţat joi autodizolvarea sa şi a tuturor instituţiilor sale - începând de la 1 ianuarie 2024 -, la o săptămână după o ofensivă-fulger victorioasă a Azerbaidjanului, în urma a 30 de ani de conflict.
-
Corina Crețu îi face mincinoși pe Ciolacu și Boloș: "Nu există pericolul suspendării fondurilor europene!"
Europarlamentarul Corina Creţu a declarat că măsurile fiscale asumate de către Guvern vin în contextul unui deficit bugetar excesiv, dar că nu există pericolul suspendării fondurilor europene faţă de România, aşa cum se vehiculează.
-
Marea majorare salarială, praf în ochii românilor: Cu cât crește, de fapt, salariul minim net de la 1 octombrie
Guvernul adoptă astăzi creșterea salariului minim. Însă banii pe care românii îi vor lua în mână nu sunt tocmai cei anunțați de guvernanți. Astfel, de la 1 octombrie, peste 1 milion și jumătate de români plătiți cu venitul minim ar urma să primească cu 300 de lei în plus lunar, venit brut, sau cu 500 de lei lunar brut, dacă vorbim despre angajații din domeniul construcțiilor.
-
O explozie solară a creat o breșă în câmpul magnetic al Pământului: S-a produs un fenomen spectaculos
O anormalitate remarcabilă în câmpul magnetic al Pământului a provocat recent apariția unor aurore deosebit de spectaculoase în Europa și America de Nord. De obicei, celebrele lumini nordice au o nuanță verzuie, dar în acest caz, aurorele au avut o tonalitate roșie, un fenomen rar întâlnit.
-
De ce să alegem servicii de depozitare pentru bunurile pe care nu le mai folosim
De multe ori spațiul de locuit sau de lucru devine din ce în ce mai prețios, ne confruntăm adesea cu dilema: ce facem cu obiectele pe care nu le mai folosim în mod regulat, dar pe care totuși nu vrem să le abandonăm sau să le aglomerăm în spațiul nostru de zi cu zi?
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.România lui Klaus Schwab: Cele 16 orașe care vor să elimine total carnea, lactatele și mașinile cu combustie
- 2.Lovitura OMS: în noiembrie lista cu „vaccinurile obligatorii pentru a trece granițele" VIDEO
- 3.Profeția a lui Petrache Lupu, făcută la Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului din 1 octombrie 1936, se adeverește chiar sub ochii noștri!
- 4.Masonul Piedone imbratisează tezele globaliste si preceptele lui Klaus Schwab: vrea să facă din Sectorul 5 primul Smart City din România
- 5.Centralele pe gaz, interzise și în România! UE a anunțat de când trebuie înlocuite cu surse de încălzire ecologică
- 6.Reincepe Vacciniada! Un nou ser ARNm împotriva Covid va fi autorizat în Europa pentru varianta Eris
- 7.Europa e la un pas de faliment: "Este un scenariu benign!"
- 8.Tucker Carlson dă un interviu bombă: "Tuturor le este frică... Sistemul nostru se prăbușește în timp real!"
- 9.Datele CDC arată că vaccinurile COVID-19 pot reduce speranța de viață a bărbaților cu 24 de ani
- 10.Finantat de Bill Gates: FDA vrea să înlocuiască pe șest sarea de masă cu un înlocuitori pe baza de chimicale ce pot dauna grav activitatii inimii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu