România va avea foarte curând o criză economică fără precedent din cauza dezastrului din Germania
Postat la: 16.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Germania se confruntă cu probleme economice tot mai mari, iar efectele încep să se vadă în toată Europa. Economiștii sunt de părere că efectul de contagiune se simte deja în economia României și avertizează că am intrat într-o spirală periculoasă.
Economia germană a intrat în recesiune încă din primul trimestru al anului 2024, după ce s-a confruntat cu probleme uriașe și în anul anterior. Fără gazul rusesc, Germania suferă serios, iar consumul anemic şi cererea industrială slabă au amânat relansarea economică mult așteptată, apreciază Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), citată de Reuters. De altfel, problemele au fost anticipate încă din 2023.
Atunci, Agenția Națională de statistică a Germaniei a anunțat că țara este pe cale să intre pentru prima oară în ultimii 20 de ani într-o recesiune de doi ani. Potrivit The Guardian, economia Germaniei s-a contractat în 2023 încă pe fondul prețurilor crescute la energie și a scăderii industriei.
Problemele cu care se confruntă în prezent această țară ar fi putut fi prevenite, însă, la presiunea ecologiștilor, Germania a făcut greșeala de a renunța la industria sa nucleară care i-ar fi asigurat securitatea energetică și a preferat să se bazeze exlusiv pe gazele importate în Rusia. S-a dovedit și că sistemele fotovoltaicele și eolienele nu pot asigura necesarul energetic și nici nu garantează securitatea energetică. Problemele economice cu care se confruntă țara nu au rămas fără urmări. Confruntată cu scăderea nivelului de trai, populația a taxat partidele aflate la guvernare, în special pe Verzii care au împins țara spre o politică energetică falimentară. Așa s-a ajuns ca partidul de extremă dreaptă AfD să ajungă în unele landuri la peste 30% din voturi, scrie adevarul.ro.
Dar problemele Germaniei nu se opresc aici. Economia Germaniei continuă să se afle într-o situație dezastruoasă, iar declinul e tot mai vizibil. Recent, concernul auto Volkswagen a anunțat disponibilizări importante, iar vești proaste vin și de la alte mari companii. BASF, Bosch și alți coloși ai economiei germane sunt în picaj și au anunțat restructurări, ceea ce înseamnă șomaj și probleme sociale și i-au determinat pe tot mai mulți economiști să vorbească despre adevărată catastrofă.
Cunoscutul economist Hans-Werner Sinn, fost președinte al Institutului Ifo din München, a anunțat sfârșitul industriei germane și a prezis că țara sa va tranversa o perioadă îngrozitoare. Într-un interviu recent pentru Neuer Züricher Zeitung Deutschland, economistul a dat vina pe Uniunea Europeană, scrie Profit.ro, dar a uitat să amintească de faptul că Germania a fost împinsă spre criză în primul rând de propria politică energetică greșită, dictată de partidul Verzilor și susținută de celelalte partide de stânga.
Vestea proastă pentru România este că problemele cu care se confruntă Germania în plan economic afectează deja din plin economia Uniunii Europene, dar mai ales statele din Estul Europei. În lipsa unor comenzi ferme, industria României începe să se sufoce, iar creșterea economică a devenit una marginală. Problemele companiilor germane se traduc automat prin dificultăți inclusiv pentru industria auto din România, care va duce lipsă de comenzi.
„Adevărul" a discutat despre aceste probleme cu Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București și cu analistul economic Adrian Negrescu.
Problemele economiei germane vor afecta din plin economia României, dar nu numai, spune Adrian Negrescu.
„Vedem că se adună nori din ce în ce mai negri asupra economiei europene. Norii negri vin și spre noi. Iar noi suntem dependenți de relațiile comerciale cu Germania, cu Franța, cu Italia, principalii noștri parteneri. Dacă ei vor intra în criză, din păcate criza asta se va simți serios și la noi. Și așa avem o economie care în momentul de față funcționează cu fâna de mână trasă, avem o creștere economică nici în marja de eroare, aș spune, de numai 0,1% după trimestul 2, raportat la trimestul 1", mai spune Negrescu.
El a remarcat faptul că și consumul, care până acum alimenta creșterea econonomiei României, a dat înapoi. Adrian Negrescu spune că preconizata creștere a taxelor ar condamna economia la un dezastru. „Practic economia încetinește, încetinește din ce în ce mai mult, iar vânzările din economia românească în toate segmentele de activitate scad vertiginos. Ceea ce, din această perspectivă, cred că autoritățile trebuie să înțeleagă semnalele economiei și să vină în 2025 cu un măsuri de stimulare a economiei, nici în caz de creșterea taxelor. Dacă vom crește taxele în 2025, vom duce cu siguranță economia recesiune. Deci, asta înseamnă că vom fi practic pe minus ca atunci, ca în anii crizei", consideră Negrescu.
Analistul economic mai amintește că ultimele cifre arată foarte prost pentru economia României și spune că suntem deja aproape de recesiune.
„Gândiți-vă că am avut un T4 2023 pe minus, scădere economică, am avut un prim trimestru din 2024 cu o creștere economică de numai 0,1% în primul semnal lansat de INSE, iar în al doilea trimestru, tot la fel, suntem cu 0,1% creștere economică. Deci, practic suntem în pragul unei recesiuni tehnice pe care, din punctul meu de vedere, nu o putem evita decât dacă încercăm să stimulăm companiile să renunțe la acest fenomen de dezintermediere care se manifestă din ce în ce mai puternic în economie, să creeze locuri de muncă, să reia lanțurile economice, să se reia acordarea de credit furnizor și să determinăm prin reducerea dobânzii chei de către PNRR ca tot mai multe firme să se îndrepte spre împrumuturile bancare. Doar în acest fel am putea repune pe picioare economia, asta dincolo de eforturi absolut necesare pe care trebuie să le facem pentru a aduce banii din PNRR absolut vitali pentru dezvoltarea investițiilor asumate de stat, mai ales în sectorul infrastructurii", conchide Negrescu.
Profesorul Cristian Păun vorbește la rândul său despre o criza economiei din zona Euro, care afectează deja economia României. Mai mult, dacă situația din marile economii ale UE, Germania și Franța, ne influențează enorm, un alt factor de care trebuie ținut cont este Marea Britanie. Chiar dacă economia Franței continuă să crească, e vorba de o creștere modestă. Iar economia britanică are probleme și mai mari. Deși britanicii nu mai sunt parte a Uniunii Europene, relațiile economice cu această țară se traduc pentru România în exporturi de miliarde de euro. Iar griparea economiei britanice înseamnă că în continuare cererea va continua să scadă, iar firmele românești care se bazează pe exporturio vor avea de suferit enorm.
„Criza e cât se poate de reală și cât se poate de periculoasă pentru o economie ca cea de la noi, puternic dependentă de economiile din vest, mai ales Germania, Franța și Italia, iar pe partea de exporturi Marea Britanie, chiar dacă nu e în UE. Doar intrarea confirmată în recesiune a Marii Britanii poate rade instant câteva miliarde din exporturile românești (mașini, utilaje, echipamente electrice) și poate prăbuși PIB-ul cu 1-2% doar din comerțul exterior", spune profesorul.
Cristian Păun consideră că efectele acestei crize sunt deja vizibile. Efectele se văd deja, spune el, și nu întâmplător cifrele arată o scădere semnificativă a producției industriale în România, pentru că scad comenzile. Această scădere, precizează el, nu e una conjuncturală, ci este una de lungă durată, iar trendul e în continuare descendent. Acest efect de contagiune a dus în trecut la mari probleme, iar cel mai bun exemplu ar fi criza izbucnită în 2009, când România a avut de suferit cel mai mult între țările din Europa de Est. În prezent, însă, mai sunt și alte probleme.
„Principalele riscuri acum țin de economie. Noi avem câteva probleme interne legate între ele: deficit excesiv de unde rezultă și o inflație mare și dobânzi mari. Avem întârzieri în reformarea statului pe câteva direcții esențiale: reforma administrativ-teritorială, reforma sistemului de pensii, reforma constituțională, reforma sistemului politic. Aceste întârzieri sunt la baza riscului sistemic în creștere", avertizează el.
Totuși, există și unele oportunități, remarcă profesorul, iar România ar trebui să profite de ele.
„Oportunități sunt și ele și sunt importante: încă facem parte din Uniunea Europeană care are în spate libertăți fundamentale și o piață comună demnă de toată atenția noastră, gazele de la Marea Neagră cu două sectoare legate de acest proiect important - energie și petrochimie. Avem o agricultură încă exploatată sub potențial, avem oportunități derivate din relocările la nivel global, dinspre China și Rusia, și derivate din schimbările în lanțurile globale de producție și aprovizionare. Dacă suntem suficient de proactivi și inteligenți, vom putea obține multă prosperitate din toate acestea", încheie profesorul Cristian Păun.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Vinul european, amenințat de tarifele de 200% ale lui Donald Trump: „Nu poți negocia cu un președinte care bea Diet Coke"
Industria vinului din Europa se confrunta cu o noua lovitura majora, dupa ce administrația președintelui american Donald ...
-
Tik Tok a făcut public raportul despre alegerile anulate din România. Explicații în cazul lui Călin Georgescu
Aplicația din China a publicat raportul despre alegerile anulate. Reprezentanții Tik Tok spun ca au blocat pestee 4,5 mi ...
-
Toți românii, obligați de UE să-și schimbe permisul de conducere. Scade la 17 ani vârsta legală pentru condus
Comisia Europeana a adoptat o serie de masuri menite sa modernizeze regulile privind permisele de conducere in intreaga ...
-
Lumea nervoasă așteaptă războiul comercial - Planurile elaborate de Casa Albă
Asistenții de la Casa Alba au elaborat planuri pentru tarife de 20% pentru majoritatea bunurilor importate in Statele Un ...
-
Dosarul lui Dan Diaconescu: CSM intră pe fir după strămutarea dosarului din cauza scurgerii de informații
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sa sesizeze Inspecția Judiciara - Direcția ...
-
E de groază: Modelele avansate de AI, precum ChatGPT, pot suferi de anxietate și reacționa la stres, la fel ca oamenii
Un studiu publicat pe 3 martie in revista Nature, realizat de o echipa internaționala de cercetatori coordonata de Dr. Z ...
-
Inteligența Artificială a învățat să mintă. Efectele sunt greu de cuantificat
Modelele avansate de inteligența artificiala (AI) pot fi convinse sa furnizeze informații false atunci cand sunt supuse ...
-
Regizorul Andrei Șerban, apel către ministrul Culturii în scandalul Proorocul Ilie: Ne aflăm într-un moment periculos
Regizorul Andrei Șerban, aflat la New York, ii adreseaza un mesaj ministrului Culturii, Natalia Intotero, in contextul c ...
-
Ce este "Wood Wide Web" - internetul pădurii. Copacii se ajută și comunică între ei printr-o rețea subterană de proportii uriașe
Oamenii de știința au descoperit recent ca arborii din aceeași specie "comunica" prin rețele subterane de fungi micoriza ...
-
Doar câteva produse vor scăpa: România se pregătește de o explozie a prețurilor la alimente
În urma cu un an, marii retaileri discutau despre deflație, iar prețurile unor alimente au inregistrat scaderi tem ...
-
Viitorul terifiant al războiului: arma neuronală, pericolul suprem al noii ere tehnologice
O noua tehnologie, arma neuronala, care aduce aminte de abilitațile speciale ale Lordului Darth Vader, care iși supunea ...
-
Biolaboratoarele secrete din Ucraina: Rușii se plâng că au fost infectați cu un virus misterios, care provoacă tuse cu sânge. Nu e coronavirus sau gripă
BRușii se plang ca au fost infectați cu un virus necunoscut, care provoaca febra mare și tuse cu sange. Mai mult, toți c ...
-
Un experiment revoluționar concluzionează că lumina există în 37 de dimensiuni
Fizicienii au dus stranietatea cuantica la un nivel extraordinar prin masurarea luminii in 37 de dimensiuni. Experimentu ...
-
Cât de aproape suntem de AGI? Modelele actuale de inteligență artificială sunt o fundătură tehnologică
Nu mai puțin de 76% de oameni de știința dintr-un grup de 475 de experți in domeniul IA au declarat ca extinderea actual ...
-
Motorul imposibil: Un inginer spune că a găsit o modalitate de a învinge gravitația Pământului si de a face calatoria in spatiu la viteze mari mult mai simpla
Descoperirea unei mașini care ar putea produce cumva tracțiune fara a elibera propulsoare ar fi o schimbare radicala pen ...
-
Pandemia nu ne dă pace! Un virus misterios face victime în Rusia. Boala provoacă tuse cu sânge și apare pe fondul negocierilor privind războiul din Ucraina
Veste ingrijoratoare din Rusia, ce amintește de COVID: o boala misterioasa face victime in mai multe regiuni ale teritor ...
-
Atacul asupra cashului continuă: Banca Centrală Europeană confirmă schimbarea bancnotelor de 5, 10, 20, 50 și 100 de euro ca sa scoata banii de la populatie
Banca Centrala Europeana (BCE) a anunțat o schimbare de amploare care va afecta intreaga serie de bancnote euro, de la c ...
-
Cum poți afla locația unui contact pe WhatsApp fără ca acesta să știe. Nu mulți utilizatori o cunosc
O metoda surprinzatoare poate dezvalui locația unui contact pe WhatsApp fara ca acesta sa fie conștient de acest lucru. ...
-
Situația e mult mai gravă decât s-a crezut inițial. "Inima oceanelor bate din ce in ce mai rar"
Centrul Național de Date privind Zapada și Gheața din SUA (NSIDC) anunța ca nivelul maxim al gheții marine arctice din a ...
-
Părinți arestați pentru comentarii defăimătoare pe WhatsApp la adresa școlii: "A fost o experiență kafkiană"
Un cuplu din Hertfordshire susține ca a fost arestat intr-o maniera agresiva in fața fiicei lor mici, dupa ce au facut c ...
-
Fenomen extrem de spectaculos vizibil și din România: Eclipsa parțială de soare poate fi văzută doar în anumite zone din țara noastră
Soarele are intalnire cu Luna, care va ascunde o parte a astrului sambata, in timpul unei eclipse partiale vizibile pe o ...
-
Bill Gates: În 10 ani Inteligența Artificială va înlocui mulți medici și profesori - oamenii nu vor mai fi necesari pentru majoritatea activităților
În urmatorul deceniu, progresele in domeniul inteligenței artificiale vor insemna ca oamenii nu vor mai fi necesar ...
-
X a devenit xAI - Firma de social media a lui Musk, cumpărată de compania sa AI
Compania xAI a lui Elon Musk a achiziționat X intr-o tranzacție care evalueaza platforma de social media la 33 de miliar ...
-
Care e de fapt forma Pamântului. Nu-i nici sferă, nu-i nici plat!
„Potsdam Gravity Potato" arata diferențele de gravitație de la suprafața Pamantului. Acesta are o forma asemanatoa ...
-
O imagine simbolică generată de AI ce ilustrează tranziția de la democrația coruptă la tehnocrația algoritmică
Contrastul dintre cladirea clasica decrepita și structura digitala rece, impreuna cu figura umana izolata și ochiul digi ...
-
Mai mulți jurnalişti cer demisia lui Vasile Bănescu din calitatea de membru al CNA după ce a indicat presei ca sa nu mai critice deciziile institutiilor statului
Mai multi jurnalisti importanti din Romania au semnat azi o scrisoare deschisa cerandu-i lui Vasile Banescu demisia de o ...
-
Lovitură de bumerang pentru Trump: Tarifele impuse vor afecta mai mult SUA decât Europa!
Politicile protectioniste ale Casei Albe risca sa loveasca mai puternic economia Statelor Unite decat pe cea a Europei i ...
-
Cercetătorii sunt pe cale să facă o descoperire epocală: legenda Armaghedon, mai reală decât s-a crezut
Descoperiri arheologice recente in anticul oraș Megiddo din Israel, identificat in tradiția biblica drept locul bataliei ...
-
Răspunsul la poate cea mai mare întrebare din istoria umanității ar putea fi aflat în doar câțiva ani
Exista viața dincolo de granițele sistemului nostru solar? Raspunsul la aceasta intrebare ar putea veni in doar cațiva a ...
-
Cercetătorii au generat electricitate folosind rotația Pământului
O echipa de cercetatori de la Universitatea Princeton a demonstrat posibilitatea generarii de electricitate folosind rot ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu