Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
The Wall Street Journal: Terminalele Starlink ale lui Elon Musk sunt utilizate pe scară largă de forțele ruse în Ucraina

Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Terminalele Starlink sunt vândute, expediate și utilizate în Ucraina ocupată, printr-o piață neagră complexă care se întinde până în Sudan, scrie The Wall Street Journal.

Forțele președintelui Vladimir Putin folosesc în mod regulat tehnologia dezvoltată de SpaceX a lui Elon Musk, pentru a coordona atacurile din estul Ucrainei și Crimeea, cu ajutorul unei rețele informale complexe de vânzători de pe piața neagră și voluntari ruși, susține publicația. Hardware-ul ușor de activat a oferit Ucrainei un impuls la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, dar conform WSJ, forțele lui Putin au reușit anul acesta să o aducă pe câmpul de luptă la scară, în ciuda numeroaselor restricții. Rapoartele privind utilizarea Starlink în conflict - atât de către Ucraina, cât și de către Rusia - evidențiază dificultățile cu care se confruntă companiile de tehnologie în navigarea prin geopolitica complexă.

Publicația susține că o piață neagră similară prosperă și în Sudan, chiar dacă utilizarea terminalelor nu este autorizată acolo. Terminalele sunt activate în Dubai și apoi expediate în Sudan fie prin Ciad, fie prin Sudanul de Sud, a relatat ziarul. Sute de terminale au intrat în mâinile Forțelor de Sprijin Rapid, o grupare paramilitară antiguvernamentală de acolo, arată ziarul. În Rusia, potrivit WSJ, vânzătorii cumpără terminalele din străinătate - inclusiv din SUA - sau de pe eBay, apoi le introduc ilegal în țară, înainte ca acestea să fie transferate de voluntari către trupele ruse din Ucraina.

La începutul lunii februarie, Musk a respins afirmațiile serviciilor de informații militare ucrainene conform cărora terminalele erau utilizate în mod sistematic de forțele ruse în Ucraina. „Din câte știm, niciun Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei", a scris Musk pe X. Ministrul ucrainean pentru transformarea digitală, Mikhailo Fedorov, a declarat că lucrează cu SpaceX pentru a aborda problema. Democrații din Camera Reprezentanților a Congresului SUA l-au presat, de asemenea, pe Musk să ia măsuri, spunând că utilizarea tehnologiei din partea armatei ruse este „potențial o încălcare a sancțiunilor americane și a controalelor la export".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE