Un anticomunist arestat de Ceaușescu a cerut la CNSAS dosarul lui Călin Georgescu de dinainte de 1989
Postat la: 03.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Arestat de multe ori în regimul Ceaușescu, ultima oară chiar după evenimentele de la Timișoara, luptătorul anticomunist Gabriel Andreescu a solicitat pe 20 decembrie 2024 date despre Călin Georgescu la CNSAS. Andreescu este cercetător acreditat. A primit răspunsul pe 22 ianuarie. Acum face public ce a primit și oferă perspectiva sa.
Gabriel Andreescu scrie, în articolul publicat în Contributors, că SRI și SIE îl consideră personaj de siguranță națională pe Mircea Malița, dar că nu pot aplica același criteriu la Călin Georgescu sau la orice alt candidat.
"Informația despre scheleții din dulap ai unui potențial președinte este de un covârșitor interes public. Depășește cu totul competența SRI și SIE să decidă dacă reține sau nu informația relevantă din arhive privitoare la cel care ar reprezenta statul român şi ar fi garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării", scrie cercetătorul.
Gabriel Andreescu a luat atitudine și când Marcel Ciolacu a pretins că deține în mod legitim un certificat de revoluționar, pentru că ar fi luptat în Buzău. Andreescu a numit pretenția lui Ciolacu "o rușine", amintind că el însuși a fost singurul arestat la Buzău, pentru că se afla pe listele de anticomuniști ai Securității.
***
Responsabilitatea directă a SRI și SIE pentru actuala criză
de Gabriel Andreescu
„Suntem într-o criză electorală, instituțională și politică. Din când în când, dăm de câte un fir al explicațiilor ei.
Pe 20 decembrie 2024 am solicitat CNSAS citirea a mai multe dosare. Am acreditare de cercetător de la începutul anilor 2000. Exceptând micile controverse ale începutului și cele câteva „hâcuri" de mai târziu, pe detalii sensibile, dialogul cu instituția a fost, în timpul celor două decenii, foarte bun.
Atenția mea se îndrepta în primul rând spre ce conține Arhiva Securității despre Călin Georgescu, Mircea Malița și Ilie Bădescu. Pe 22 ianuarie am primit răspunsul. Apreciez intervalul de timp dintre cerere și reacția CNSAS drept unul rezonabil .
Răspunsul CNSAS: dosarele lui Călin Georgescu și al lui Mircea Malița nu au ajuns la noi
Dosarele mă interesau ca să găsesc informații despre Călin Georgescu. Mircea Malița pare să fi fost o persoană care a contat în promovarea lui Călin Georgescu prin organizații cărora Malița le-a fost fondator, Georgescu, profitor. Nu am găsit detalii privind susținerea de către Malița a carierei lui Georgescu în Ministerul Afacerilor Externe.
Prezent zeci de ani în structurile diplomației românești (fost ministru adjunct la MAE, fost ambasador în Elveția și în SUA), fost membru al CC al PCR (1972-1980), Mircea Malița avea această putere.
Speram ca eventual, dosarul de securitate a lui Malița să fi înregistrat intersecția cu Călin Georgescu, la sfârșitul anilor 1980, când acesta ieșise în Occident.
Dosarul lui Mircea Malița (de la SRI ori SIE) nu a ajuns la CNSAS. Ceea ce înseamnă că Serviciile îl consideră de siguranță națională. O personalitate politică precum Malița avea sigur deschis un dosar pregătit, printre altele, pentru Elena Ceaușescu, după ce academicianul-diplomat căzuse în „dizgrațiile" ei.
Am cerut dosarul lui Ilie Bădescu de la CNSAS să văd dacă acolo există explicații ale propensiunilor național-comuniste și pro-rusești ale sociologului și astfel, de ce el și Georgescu, „aceste două spirite luminate", se întâlnesc și se susțin astăzi.
„Materialele despre Călin Georgescu din Arhiva Securității ar fi trebuit să se afle astăzi la CNSAS"
Spre deosebire de ceilalți pe lista mea de cercetare, materialele despre Călin Georgescu din Arhiva Securității ar fi trebuit să se afle astăzi la CNSAS. Consiliul face filtrul candidaților la alegeri.
CNSAS trebuie să verifice dacă persoanele intrate în cursa prezidenţialilor au lucrat, ori nu, pentru Securitate sau au fost colaboratori (ori nu) ai ei.
Legea precizează că obligația îi este atribuită CNSAS „pentru a asigura dreptul de acces la informaţii de interes public" cetăţenilor români, presei, organizaţiilor neguvernamentale și partidelor politice, autorităţilor şi instituţiilor publice[4]. În acest scop, Consiliul cere SRI și SIE dosarele aflate în posesia lor.
Verificarea se face înainte de alegeri
Este de notat că prin excepție față de candidații la alte demnități, în cazul celor care intră în cursa pentru funcția de președinte al României, verificarea se face înaintea alegerilor, în regim de urgență, în câteva zile.
Serviciile de informații nu furnizează CNSAS dosarele de securitate pe care le consideră de siguranță națională (cu concursul, palid al Colegiului CNSAS, care are reprezentanți în Comisiile mixte de evaluare). Dacă nu au transmis dosarul lui Călin Georgescu la CNSAS înainte de începutul procesului electoral, înseamnă că SRI și SIE s-au prevalat de rolul lor de veghetor asupra documentelor clasificate.
Doar că pretenția Serviciilor de informații de a hotărî asupra accesului la dosarul lui Călin Georgescu se lovește de dreptul votanților și organizațiilor de acces la informaţiile de interes public.
Informația despre scheleții din dulap ai unui potențial președinte este de un covârșitor interes public.
Depășește cu totul competența SRI și SIE să decidă dacă reține sau nu informația relevantă din arhive privitoare la cel care:
Ar reprezenta statul român şi ar fi garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării
Ar veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; care ar încheia tratate internaţionale în numele României
Ar fi comandantul forţelor armate şi ar îndeplini funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, structură având puterea să dea ordin Serviciilor de informații.
Să nu fi deschis Securitatea un dosar de urmărire informativă sau de colaborator pe numele lui Călin Georgescu? Cu datele pe care le avem despre el, o asemenea situație apare prea puțin probabilă.
Când MRU a cerut verificarea diplomaților care aveau legături cu Securitatea, Georgescu a plecat din MAE
Dintre multele argumente, l-aș invoca pe cel „ieșit" din interviul luat recent lui Mihai Răzvan Ungureanu pe HotNews, de către Eugen Istodor. MRU a fost director SIE, fost ministru de Externe, fost premier.
Venind în ministerul de Externe, povestește Ungureanu, a hotărât retragerea diplomaților care au colaborat cu fosta Securitate. A cerut acestora să se supună verificărilor. Călin Georgescu a plecat, nedorind „să se supună examenului". Ce poate fi mai doveditor?
SRI și SIE să declare că nu au găsit nimic
Serviciile de informații au obligația să declare public că au căutat și nu au găsit nimic despre „prezidențiabil" în arhiva lor. Situația la care s-a ajuns este de o asemenea gravitate, încât Parlamentul are responsabilitatea să verifice susținerile Serviciilor în „cazul Georgescu" printr-o Comisie de anchetă - nu doar prin Comisiile de control ale SRI și SIE, compromise.
Serviciile și-au permis de-a lungul timpului să nege flagrant principiul interesului public, acoperind trecutul a mulți înalți demnitari de stat.
Dau două exemple „de vârf" din zecile posibile. În alegerile din anul 2000, dosarul lui Ion Iliescu nu a fost trimis la CNSAS și multiplul președinte nu a primit verdictul „colaborator al Securității" deși fusese secretar al PCR pe județ (de-ar fi fost doar atât), iar atribuția „postului", de a coordona Securitatea, îl plasa automat în categorie - conform legii de atunci.
În același an, SRI și SIE au transmis CNSAS că Ristea Priboi nu figurează cu activităţi de poliţie politică.
Or, în anii '80, Priboi fusese şeful-adjunct al Centrului de Informații Externe care îi supraveghea pe opozanții regimului din străinătate. Sub comanda lui fuseseră trimise cărţile-bombă unor români, fusese înjunghiat Emil Georgescu, colaborator al postului de radio Europa Liberă, a fost pusă o bombă la sediul postului de radio din München etc. etc.
Culmea obrăzniciei instituționale a fost numirea lui Priboi ca şef al Comisiei parlamentare de control a SIE.
Georgescu - o amenințare la identitatea noastră democratică
SRI și SIE au nu doar obligația să aducă la cunoștința opiniei publice informațiile despre trecutul lui Călin Georgescu de până în 1989. Ci, în actualul context limită, să clarifice traiectoria acestuia în ultimii 35 de ani.
Georgescu este vârful de lance al unui proces care amenință evoluția noastră spre tipul de civilizație de care ne-am legat identitatea în istorie.
Criza actuală, electorală, instituțională și politică, reprezintă o amenințare la siguranța națională fără comparație cu „amenințarea" deschiderii unor dosare clasificate deținute de Servicii. Eșecul instituțiilor a căror rațiune de a fi este chiar protejarea noastră de asemenea încercări limită este absolut catastrofal".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA, alături de Dumitru Dumbravă
Fostul adjunct SRI Florian Coldea și fostul șef al direcției juridice din SRI Dumitru Dumbrava, asociatul sau intr-o com ...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu