Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












48 de salarii simțite

Postat la: 10.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Interimarul Gabriel Oprea, susținut de președintele Iohannis, a rezolvat problema salariilor bugetare nesimțite. Le-a mărit pe ale celor cu funcții importante în stat de aproximativ trei ori, ca acestea să fie cele mai consistente din țară. În mare grabă, că vine vacanța, ordonanța se va aplica de la 1 august anul curent.

Față de această jonglerie, președintele nu putea exercita vreo opoziție, din două motive cât se poate de evidente. Pe de-o parte, nu-i putea refuza lui Oprea un contraserviciu, după ce și acesta a pus UNPR să-l voteze pe Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea Serviciului de Informații Externe, în ciuda PSD, partener de guvernare care a fost lăsat cu buza umflată. Iar pe de alta, noua leafă nu-i prisosește nici neamțului, care în scurt timp își mai poate cumpăra una sau două case, a șaptea și a opta, din câte știm.

Marele perdant al acestei majorări salariale substanțiale este fostul Traian Băsescu, care tocmai a ieșit la pensie, primind după zece ani de mandat prezidențial doar puțin peste 3.000 de lei. Ceea ce se constituie într-o palmă zgomotoasă aplicată pe obrazul de lup de mare al acestuia, motiv din care așteptăm cât de curând o replică virulentă din str. Gogol.

Ca umflarea salariilor celor 48 de demnitari să nu stârnească reacții foarte negative din partea societății civile, premierul interimar a subliniat că această măsură „va tăia apetitul" pentru corupție al miniștrilor, șefilor serviciilor secrete și celorlalți bonificați la ceas de seară. Iar Iohannis a menționat că măsura i se pare înțeleaptă, având în vedere că salariul unui demnitar reflectă poziția acestuia în stat. Ah, da? Abia acum am înțeles: de-aia sunt cercetați și chiar condamnați o serie-ntreagă de foști miniștri pentru fapte de corupție. Au fost siliți să ia șpăgi, că nu le ajungea remunerația, după buget - mică. Caz în care n-ar fi oportună și-o amnistie ministerială, ca să fie toată lumea mulțumită?

Prin majorarea salariului minim pe economie la 1.050 lei, începând cu 1 iulie 2015, Guvernul a pregătit în realitate terenul ca să umfle remunerațiile demnitarilor. Numai că, astfel, s-a comis o nouă nedreptate socială flagrantă, pentru că foarte mulți bugetari, în special din administrațiile centrală și locală cu studii medii ori superioare, aveau salarii minime pe economie, iar acum încasează la sfârșit de lună la fel ca portarul și femeia de serviciu. Executivul promite o reparare a acestei situații de la 1 ianuarie anul viitor, când intenționează să le majoreze salariile și respectivilor bugetari la 1.200 de lei, indiferent de competențe și performanțe.

După care vor urma, mai mult ca sigur, proteste din partea magistraților, categorie care are cele mai grase lefuri din întreg sistemul bugetar, că și aceștia vor solicita mai mult. Cum este cazul Inspecției judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, care deja s-a manifestat în acest sens. Faptul că, după majorarea remunerațiilor în justiție, corupția nu s-a diminuat în acest sector, se pare că nu interesează pe nimeni. La fel cum nu-i interesează pe guvernanți de salariile de mizerie ale profesorilor și medicilor, atâția câți au rămas.

Așadar, unde se va ajunge după toată această tevatură mercantilă? Exact de unde s-a plecat, câtă vreme salarizarea din sistemul bugetar nu va fi reformată din temelii. Nu spunem că nu este normal să se majoreze lefurile acolo unde este cazul, dar de ce să nu vorbim și despre diminuări ale salariilor nesimțite? Și nu credem că, la acest capitol, mai trebuie să oferim exemple strigătoare la cer, pe care presa nu mai prididește să le tot facă publice de ani de zile.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE