Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Curcani sub acoperire

Postat la: 14.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ca nouă dovadă clară că trăim într-un stat poliţienesc, Poliţia rutieră şi-a intensificat acţiunile sub acoperire, vânând cu radarul conducătorii auto care depăşesc viteza legală, din maşini fără însemnele instituţiei şi cu geamuri fumurii. Astfel, această pândă a agenţilor nu mai are nimic comun cu siguranţa pe drumurile publice şi prevenirea accidentelor de circulaţie, ci este mai degrabă un nou abuz al autorităţilor.

Pentru că OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, actualizată prin OUG nr. 63/2006 nu-i obligă pe aceşti oameni ai legii să monteze aparatul radar doar pe maşinile având inscripţiile Poliţiei, gaborii au început să-şi facă de cap, orice agent putându-şi instala pe propriul autoturism sau pe o motocicletă un aparat radar, ca să iasă la vânătoare. Pe vremea lui Gavril Dejeu în fruntea MAI, acesta făcând parte din cabinetele Victor Ciorbea şi Radu Vasile, s-a dat un ordin de ministru care interzicea folosirea autoturismelor fără însemnele Poliţiei în acţiuni operative. Până la această oră n-am aflat ca ordinul respectiv să fi fost anulat, ori să fi fost înlocuit cu vreun altul, aşa că la mijloc trebuie să fie vorba despre ceva foarte urât mirositor. Că dacă respectivul ordin a fost încălcat, e bai. Iar dacă a fost anulat pe şest e bai şi mai mare, că se pune întrebarea de ce?

Conducerea Poliţiei se justifică faţă de această activitate de vânătoare sub acoperire cu radarul în două moduri: 1. în lege nu se prevede că trebuie folosite maşini cu inscripţiile instituţiei şi 2. conducătorii auto sunt obligaţi să respecte regulile de circulaţie în permanenţă, nu numai atunci când observă maşina Poliţiei. Serios? Dar la faptul că sticleţii exercită o activitate absolut ilegală, ce poate genera abuzuri, de ce nu se referă?

Cum activitatea de interceptare a şoferilor vitezomani, în condiţiile criticate, nu este altceva decât o muncă sub acoperire, să vedem cine are dreptul s-o exercite şi în ce condiţii. Potrivit Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, art. 33, misiunile sub acoperire pot fi duse la îndeplinire doar pentru „prevenirea şi combaterea corupţiei, a criminalităţii transfrontaliere, a traficului de fiinţe umane, terorismului, traficului de droguri, spălării banilor, infracţiunilor informatice şi a crimei organizate". Nicăieri nu se vorbeşte despre agenţi de circulaţie sub acoperire. Mai mult, activităţile sub acoperire se pot desfăşura doar „la propunerea Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu aprobarea ministrului de Interne şi cu autorizarea procurorului desemnat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti", nu atunci când au gaborii chef să mai aducă nişte bani la buget, ca să încaseze prime de eficienţă, ori să pretindă şpăgi.

Nu este pentru prima dată când Poliţia Rutieră se foloseşte de fel de fel de tertipuri, pentru a comite abuzuri în dispreţul oricărei legi, dar mai ales persiflându-l pe cetăţeanul care plăteşte impozite ca şi miliţienii să încaseze salarii, iar nu dintre cele mai mici. În acest mod, se încearcă deturnarea atenţiei opiniei publice de la adevăratele probleme cu care se confruntă instituţia deoarece - este un lucru deja demonstrat - amenzile aplicate pentru depăşirea vitezei n-au dus nici pe departe la diminuarea cu vreun amărât de procent a accidentelor de circulaţie.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE