Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Dacian, Daciana, Daciada...

Postat la: 29.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Guvernul Cioloş a adoptat, ieri, o serie de măsuri pentru încurajarea implicării copiilor în activităţi sportive, urmând ca Ministerul Tineretului şi Sporturlui să dezvolte, printre altele, un set de activităţi cu rol educativ şi de recreere, cum ar fi podul de piatră, ştafeta cu mingea, treci peste rău, lupul şi oile dar şi jocurile sportive bilaterale.

Practic, premierul Dacian Cioloş a legiferat o iniţiativă care a fost vehiculată şi de fostul premier Victor Ponta prin care se doreşte reînvierea Daciadei de pe vremea lui Ceauşescu. În 2013, fostul ministru PSD al Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, anunţa că intenţionează să reînvie Daciada pentru a încuraja tinerii să practice sportul, dar inițiativa a murit din fașă. Ulterior, la sfârşitul lunii iulie 2016, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a anunţat că instituţia pe care o conduce va lansa împreună cu Ministerul Educaţiei un program după modelul Daciada de dinainte de 1989, adresat populaţiei şcolare şi universitare, pentru a stimula copiii să facă sport.

Numai că atât Ponta cât Cioloş au evitat să pronunţe cuvântul Daciada, dar şi să-l menţioneze în schiţele proiectelor sportive dintr-un motiv subiectiv incredibil. Victor Ponta nu a fost de acord cu reînvierea Daciadei pentru că se putea face o analogie între numele soţiei sale -Daciana şi Daciada, şi, astfel, s-ar fi născut o mulţime de bancuri şi anecdote pe această temă. Ulterior, când Elisabeta Lipă a anunţat că vrea să lanseze un program sportiv după modelul Daciadei, premierul Dacian Cioloş şi cei din jurul său au sărit ca arşi. De ce? Pentru că, la fel ca și la Ponta, se putea face analogie între numele premierului- Dacian şi Daciada, şi, ca atare, ar fi fost iar un motiv de ironie şi băşcălie. Adică nu s-a menţionat cuvântul Daciada ca să nu se supere Victor Ponta şi Dacian Cioloş. Incredibil, dar adevărat!

Daciada a fost o competiţie polisportivă cretă la iniţiativa lui Nicolae Ceuaseșcu iar numele făcea referire la vechea provincie Dacia. Ea avea loc la fiecare doi ani având ca scop principal participarea masivă la sportul de amatori. Competiţiile au fost organizate începând cu anul 1977 în toate întreprinderile, şcolile, universităţile, unităţile militare, comune, oraşe şi judeţe, în două ediţii: de vara (martie-octombrie) şi iarnă (noiembrie-februarie), cu finală la fiecare doi ani. Daciada a promovat sportul la nivel de şcoală şi organizarea de concursuri pentru toate categoriile de vârstă, care a încurajat elevii să practice sportul şi să devină parte din baza de selecţie pentru diverse sporturi. Sub numele Daciadei, statul a construit săli de sport şi cluburi la nivel de judeţ. Chiar şi astăzi, multe săli de sport, stadioane şi complexe sportive functionale din România datează din acea perioadă.

Au avut loc numai şase ediţii ale Daciadei, prima în 1977-1978, când 6 milioane de oameni au participat, din care 2.000, au fost selectaţi pentru a participa în sportul profesionist, iar ultima în iarna anului 1989. Un număr destul de mare de campioni români şi câştigători de medalii olimpice au concurat şi au fost descoperiţi în timpul Daciadei cum ar fi Nicu Vlad, Traian Ciharean (haltere), Maricica Puică, Ella Kovacs, Alina Astafei, Paula Ivan (atleţi), Sanda Toma (canoe) sau Vasile Puşcaşu (judo). Atunci aveam Daciada şi numeroși campioni olimpici şi mondiali. Astăzi nu mai avem Daciada, dar nici campioni olimpici. În schimb, ieri, aveam o Daciana- soţie de premier, şi, azi, un prim ministru- Dacian! Aşa că, orice analogie Daciada- Daciana- Dacian a provocat şi provoacă iritare unor prim miniştri ai România din era post Ceauşescu. Ce s-ar întâmplă dacă numele Daciadei s-ar schimba în Pontaniada ori Cioloșniada?!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE