Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Despăducherea sportului românesc

Postat la: 08.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Rezultatele dezastruoase obţinute de sportivii români la Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro ar trebui să aducă o curăţenie generală în sportul românesc. Însă, din păcate, cu două trei excepţii, cei care s-au cocoţat de ani buni în fruntea federaţiilor, în bordul executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi la conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) refuză să plece.

De ce? Se cred nemuritori şi intangibili, considerând că fedarația, COSR sau MTS-ul este jucăria lor pentru toată viaţa. De fapt, cei aflaţi la butoanele federaţiilor, a COSR şi MTS sunt cam aceeaşi de vreo 15 ani, susţinuţi şi garantaţi politic, indiferent de cine a fost la guvernare, iar cei care au venit mai târziu au fost impuşi numai pe considente doar politice şi nu pentru merite sportive. Aşa s-a ajuns ca în 2004, Octavian Morariu să ajungă preşedinte COSR cu susţinerea totală a liderului PSD de atunci Adrian Năstase, iar Ioan Dobrescu să fie propulsat secretar general ca urmare a faptului că era membru PNL şi, vezi doamne, tatăl său era prieten vechi cu venerabilul liberal Mircea Ionescu Quintus. Aşa s-a făcut ca, în 2004, frâiele COSR să fie preluate de doi emanați politic cu performanţe sportive modeste.

Ulterior, în 2014, când Octavian Morariu a ajuns, surprinzător, în bordul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) în locul Nadiei Comăneci, la şefia COSR a aterizat deputatul PSD, Alin Petrache, susţinut puternic de grupul de la Băneasa. Practic, pesedistul Petrache şi liberalul Dobrescu au condus destinele sportului olimpic românesc, în ultimii doi ani. către "performanţele excepţionale" de la Rio. Însă, nu trebui omis faptul că în Charta olimpică se precizează foarte clar că cei aflaţi în conducerea forurilor olimpice naţionale nu trebuie să facă politică şi să nu fie militar activ. Ori, Petrache şi Dobrescu au fost propulsaţi clar pe criterii politice în fruntea COSR, fiind membrii PSD şi, respectiv PNL, iar Morariu a fost împins politic de PSD şi susţinut de PNL. Mai mult, printre cei 19 membrii ai Comitetului Executiv al COSR se află doi ofiţeri activi- chestorul de poliţie Elisabeta Lipă şi colonelul MApN- George Boroi.

Cei doi au fost o calamitate pentru sportul românesc, conducând de ani buni către dezastrul cele două cluburi fanion ale sportului românesc- Dinamo şi Steaua. Cu toate acestea, Lipă a fost avansată de premierul Dacian Cioloş pe funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, deşi la Dinamo se remarcase prin câteva performanţe penale, iar acum vrea să preia şefia COSR. În schimb, colonelul George Boroi, preocupat mai mult să-şi amenajeze un loc de veci la cimitirul Ghencea lângă tătucul sau- controversatul general MApN- Cătălin Zisu, vrea să devină secretar general al COSR. Însă, nici Morariu, nici Dobrescu, nici Petrache şi nici Boroi nu se regăsesc pe lista celor 457 de foşti mari campioni olimpici, mondiali şi europeni care beneficiază de rentă viageră, dar nici nu sunt pe lista celor 113 foşti mari tehnicieni care primesc indemnizaţie sportivă de merit. Totodată, doar pentru opt din cei 19 membrii ai Comitetului Executiv al COSR s-a cântat imnul la o competiţie olimpică, mondială sau europeană.

Ca atare, se pune întrebarea: Cine sunteţi cei aflați la butoane pentru sportul românesc? sau Ce vă recomandă pentru a fi în fruntea sportului românesc? "Talentul şi familia" ar spune regretatul Puiu Călinescu, numai că, Michael Jordan susţine că "talentul câştigă meciuri, dar munca de echipă şi inteligenţa câştigă campionate". Ori ce aţi câştigat, s-a văzut la Rio, talentaţi n-aţi fost că nu s-a cântat imnul, aşa că, mai rămâne doar recomandarea familiei, însă este recomandarea marii familii din politică românească a ultimilor 10-12 ani. O recomandare politică care a adus de a lungul anilor o mulţime de troglodiţi, şmecheri şi neica nimeni în sportul românesc ajuns acum pe marginea prăpastiei. Poate că a venit timpul să se facă o despăduchere generală a sportului românesc, dar nu cu oţet sau şampon, ci cu cel mai puternic insecticid ori cherosen.

În DEX, păduche înseamnă: „Nume generic dat mai multor specii de insecte parazite care trăiesc pe corpul oamenilor şi al unor animale (Pediculus)", „Epitet dat unui om care nu munceşte şi trăieşte din muncă altuia; parazit", „"Nume dat unor insecte parazite care trăiesc pe frunzele, ramurile sau tulpinile plantelor, hrănindu-se pe seama acestora", sau compus:" păduche-de-lemn = ploșniță". Mari campioni şi tehnicieni şi-au construit carierea şi viaţa după următorii termeni: „pot, îmi doresc, sunt" şi prin transpiraţie plus sacrificiu au obţinut succesul. Oare, n-a venit momentul să despăduchem sportul românesc şi destinele să fie preluate de cei pentru care s-a cântat imnul? Adică, să redăm sportul, sportivilor şi tehnicienilor nevirusați de microbul politic! Pentru că aşa cum spunea, Pierre de Coubertin: „Sportul este cultivarea consecventă şi voluntară a efortului fizic intensiv". Ca atare, nu ne mai rămâne decât să credem că foștii mari campioni vor pune umărul, consecvent şi voluntar, la despăducherea sportului românesc.

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE