Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Graţiela Gavrilescu, rechinul "Apelor Române"

Postat la: 20.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De 15 ani, miniştrii care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Mediului, fie că au fost de la PNL, PSD, PNL sau UDMR, au căutat permanent să alimenteze conturile camarilei politice din fondurile Administraţie Naţionale Apele Române (ANAR). Însă, cam de fiecare dată, lăcomia rechinilor, care au gravitat şi încă mai gravitează în jurul ANAR, s-a lovit de zidul legalităţii ridicat de un director care nici în ruptul capului nu a acceptat ca "Apele Române" să fie devalizate.

Zi de zi, lună de lună, an de an, acest om a rupt colţii numeroşilor rechini care vroiau să înghită ilegal banii ANAR. 15 ani de şedinţe, scandaluri, jocuri de culise şi ameninţări ministeriale sau guvernamentale. Dar cum orice val ca valul trece, timp de 15 ani, valurile politicienilor n-au reuşit să-l arunce peste bord pe acest director, iar "Apele Române" a rămas poate singura entitate care a trăit pe picioarele ei, fără să fie devalizată sistematic de interesele rechinilor politici. Era profesionistul care ţinut piept amatorismului managerial impus de partide şi a goanei disperate după bani negri. În 2013, Comisia Europeană chiar a felicitat oficial România şi delegaţia ANAR, condusă chiar de acest director, pentru managementul impecabil implementat de către ANAR, care este model pentru întrega Europă. Însă, către sfârşitul anului trecut, la butoanele Ministerului Apelor, Pădurilor şi Mediului, a fost numită Graţiela Gavrilescu, o traseistă politică şcolită în Prahova care în viaţa ei n-a avut habar de mediu şi administraţia centrală.

Ca orice ministru care vrea să-şi demonstreze amatorismul şi aroganţa, Graţiela Gavrilescu a ajuns la concluzia că ANAR este o puşculiţa foarte atractivă şi, ca atare, trebuie devalizată şi făcută ţăndări. Iniţial, ea a vrut să-şi umfle muşchii la Romsilva, dar cum acea regie e condusă de omul de încredere al socrului premierului, a fost trimisă imediat după ciuperci în pădure. Adică, şi-a rupt gâtul în laţul intereselor de la Romsilva. Imediat, s-a repliat, şi, a început să-şi înfigă colţii în visteria ANAR. Ca atare, Graţiela Gavrilescu a pregătit o mutare şoc care va arunca în aer sistemul hidroenergetic al României, dar, ăn schimb, va umfla conturile băieţilor deştepţi care roiesc în jurul ANAR. Sub pretextul reorganizării, Graţiela Gavrilescu vrea să transforme Administraţia Naţională „Apele Române" din instituţie cu caracter public în regie autonomă. Astfel, prin această mişcare, toate contractele în derulare ale ANAR cu furnizorii de bunuri şi servicii, dar şi beneficiarii contractelor de energie hidro, vor să fi renegociate din nou.

Mai mult, directorii şi personalul cu funcţii de conducere din noua structură rezultată din reorganizarea „Apelor Române" vor fi numiţi de către ministrul mediului, apelor şi pădurilor. Practic, Graţiela Gavrilescu va vămui toate contractele cu băieţii deştepţi din zona hidro, dar va dirija şi toate angajările în aparatul central al ANAR şi în structurile din teritoriu. Mai mult, din prostia ei şi a Rovanei Plumb, România a încălcat convenţia cu Serbia privind livrarea cantităţilor de energie de la Porţile de Fier, şi acum riscăm un proces internaţional cu despăgubiri uriaşe. Degeaba un director cu mare experienţă a încercat să-i explice Graţielei Gavrilescu că Administraţia Naţională Apele Române nu este un aprozar unde azi bagi marfă şi tot azi o poţi vinde.

Degeaba i se spune Graţielei Gavrilescu că ANAR înseamnă toate cursurile de apă de suprafaţă din România, toate barajele care produc energie electrică pentru întreaga ţară şi vreo 10.000 de oameni care îşi fac treaba cu profesionalism şi bună credinţă. Dar, în zadar. Pentru satisfacerea rapidă a clientelei politice, Graţiela Gavrilescu vrea să devalizeze ANAR. Cel care a ţinut piept, timp de 15 ani, rechinilor care au înotat în jurul Apelor Române, a fost forţat de Graţiela Gavrilescu să părăsească ANAR. Şi va pleca, iar cât de curând ANAR, va avea soarta multor companii româneşti de succes care au fost falimentate cu bună ştiinţă de cei aflaţi la guvernare. Oare, cât timp mai trebuie lăsat biciul pe mâna maimuţelor?

Ion Teleanu

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE