Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Imaginea de ansamblu: Opt întrebări despre UE și Brexit

Postat la: 24.06.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

"Rezultatul referendumului pentru Brexit provoacă cel mai grav coșmar al guvernului irlandez" , notează presa din Irlanda, țară interconectată profund economic, social și politic cu Marea Britanie. 
Toate cele 28 de state membre ale UE sunt în față multor întrebări neexplorate și au puține răspunsuri pregătite. Dar opt sunt întrebările cheie pentru guvernanții de la Dublin, întrebări identificate de cele mai importante instituții media.

1. Este Marea Britanie cu siguranță ieșită din UE?

 Da, din punct de vedere tehnic. Dar acest referendum este "consultativ" și "fără caracter obligatoriu." Dar istoria politică a Regatului Unit ne arată că acest subiect de-a dreptul exploziv nu poate fi ignorat de politicienii britanici. Oricum ar fi, ieșirea UK din UE va dura ceva timp să se manifeste. Brexit-ul ne arată că orice nouă relație cu UE va implica negocieri complexe și necesită acordul celor 27 de state membre rămase.

 

2. După ce reguli va fi ghidat procesul de ieșire a Marii Britanii din UE?

 Opțiunea de ieșire a oricărei țări membre din UE a fost recunoscută abia în anul 2009 și este prevăzută la articolul 50 din Tratatul de la Lisabona al UE. Odată ce articolul 50 este invocat este permis un interval de timp de negociere de doi ani de zile. Termenul de doi ani poate fi prelungit necesitând acordul unanim al celor 27 state membre rămase. Imposibilitatea de a obține un acord unanim înseamnă că ieșirea are loc automat.

3. Deci, va putea ieși Marea Britanie în afara UE până în vara anului 2018?

 Majoritatea oficialilor de la Dublin implicați sunt de acord că va dura mai mult de doi ani pentru decuplarea de la cei 43 de ani de legi și regulamente comune ale UE. Există, de asemenea, îndoieli serioase cu privire la momentul exact când Marea Britanie va declanșa procesul de invocare a articolului 50.
 

4. Ce înseamnă ieșirea cf. Articolului 50?

 Art. 50 al Tratatului de la Lisabona oferă aceeași putere tuturor celor 27 de state membre rămase, care trebuie să accepte termenii de ieșire a Marii Britanii. Brexit depinde de o așa-numita "majoritate super-calificată" - adică de 72% din țările membre, reprezentând 65% din populația UE. De asemenea Parlamentul European trebuie să aprobe orice afacere de acest gen.
 În practică, vor exista nenumărate discuții în termeni decisivi pentru Brexit dar și recalibrarea unei noi relații UE-Regatul Unit.

5. Poate avea Irlanda nou cadru comercial și alte relații cu Marea Britanie?

 Nu fără un acord deplin cu restul UE. Irlanda este pe deplin angajata pentru a rămâne în UE. Bruxelles și celelalte guverne membre se vor ocupa de toate negocierile pe această temă. Aceasta este o provocare uriașă pentru Ministrul Afacerilor Externe Charlie Flanagan și echipa sa diplomatică. Taoiseach (Premierul) irlandez Enda Kenny trebuie să privească și să se aplece foarte atent asupra intereselor esențiale ale Irlandei.

6. Ce despre frontiera și Irlanda de Nord, în general?

 Atât la Londra cât și la Dublin se va lucra din greu pentru a se evita orice întoarcere a la vechea frontieră. Dar, distanța de 300 mile de la Derry la Dundalk devine astfel, o frontieră externă a UE.
 Vor exista probleme de control ale imigrației și probleme cu privire la verificarea identității. Vor exista de asemenea, noi acorduri comerciale între cele două țări și vor apărea și controalele vamale.
 Cu toate că alegătorii din Irlanda de Nord, au optat pentru să rămână în UE, totuși au apărut și tensiuni după rezultatul votului. Astfel partidul Sinn Fein, ramura politică a IRA, dorește un sondaj pentru reunificarea Irlandei. Deasemenea s-au reînnoit apelurile și în Scoția pentru un nou referendum de independență, chestiune ce complică lucrurile, date fiind legăturile strânse între Scoția și Irlanda de Nord.

7. Ce se întâmplă cu clasa politica britanică? David Cameron e terminat ca prim-ministru? 

Lucrurile spun că votul de joi arată că zilele lui Cameron sunt numărate la șefia Guvernului britanic. Acest lucru mai arată și războaiele interne din Partidul Conservator vis-a-vis de Europa. Lupte care datează încă de la sfârșitul anilor 1960. Militanții conservatorii, inclusiv Boris Johnson, au spus că premierul Cameron trebuie să rămână la șefia guvernului într-o perioadă foarte volatilă. Rezultatul votului de joi arată o Marea Britanie foarte divizată cu o mare ruptură în interiorul forței de muncă.

  

8. Este începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană? 

Foarte bine ar putea fi. Sentimentul anti-UE este foarte mare în multe țări, printre care Franța și Spania în principal. Există duminică alegeri în Spania iar partidele anti-UE de pe dreapta sau stânga au primit o încurajare nesperată. 
"Dar Uniunea Europeană a apărut într-un moment de decontare după anul 1945 când Europa ieșea copleșită și istovită după două războaie mondiale oribile. În cazul în care UE va supraviețui, trebuie să restabilească creșterea economică și prosperitatea și pentru a putea aborda alte probleme sensibile, cum ar fi criza refugiaților. Acest lucru nu va fi deloc ușor, iar Brexit-ul găsește UE la un nivel scăzut al prosperității sale economice", notează analiștii economici și sociali din Irlanda.

Marian Gârleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE