Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Marele zid chinezesc de copaci

Postat la: 30.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ca urmare a faptului că China este cel mai mare generator de gaze cu efect de seră, autorităţile chineze s-au angajat într-un program uriaş de plantare de copaci care a ajutat la contracararea despăduririlor şi la absorbţia unei părţi consistente din dioxidul de carbon emis în atmosfera. Potrivit unui studiu publicat recent de către jurnalul ştiinţific „Nature Climate Change", reîmpăduririle din China, cuplate cu refolosirea terenurilor agricole abandonate din Rusia, au contribuit la recuperarea a 81% din pierderile de biomasă vegetală cauzate de despăduriri din 2003 încoace.

Cea mai mare parte din creşterea nivelului de vegetaţie a avut loc în nordul Chinei, unde au fost concentrate majoritatea eforturilor de reîmpădurire,dar, la ora actuală, şi alte programe mari de împăduriri sunt în derulare şi în partea de sud-est. Specialiştii susţin că programul chinezesc de reîmpădurire din nord, cunoscul şi sub numele de "Marele zid verde", este cel mai mare proiect de inginerie ecologică din lume. Practic, China înalţă un zid de copaci care se va întinde pe o suprafaţă de 4.500 de kilometri în partea de nord şi nord-vest a Chinei, în încercarea de a contracara extinderea deşertului Gobi. Per total, ţara a plantat 13 milioane de hectare de noi păduri din 2008 încoace.

Mai mult, cercetătorii au constatat că această creştere a nivelului vegetaţiei s-a datorat în mare parte unei combinaţii norocoase între factorii economici şi cei de mediu şi plantările masive de copaci din China, cu precizarea că înmagazinarea de carbon de către pădurile chinezeşti a crescut cu circa 0,8 miliarde de tone între 2003 şi 2012. După ce au analizat două decenii de date prin satelit, cercetătorii au observat că nivelul de dioxid de carbon absorbit de vegetaţie a crescut cu circa 4 miliarde de tone din 2003 încoace, chiar dacă pădurile tropicale din Indonezia şi Brazilia s-au micşorat iar Canada şi SUA s-au confruntat cu despăduriri cauzate de dăunători şi incendii.

Însă, sunt şi o serie de opoozanţi ai acestui program care susţin că suprafaţa forestieră netă din China continuă să scadă. Asta s-ar datora, în parte, faptului că mulţi dintre noii copaci sunt pomi fructiferi şi arbori de cauciuc non-endemici care au nevoie de cantităţi mari de apă şi care cresc în monoculturi predispuse la boli şi dăunători. Potrivit Global Forest Watch, China a suferit anual, din 2011, o pierdere de circa 523..248 de hectare de pădure. Prin acest program naţional de împădurire masivă, chinezii şi-au dat seama că dacă moare pădurea, vom muri şi oamenii, numai că, oamenii vor muri înaintea pădurii. Deocamdată în România, pădurea dă coadă securei, iar pădurile româneşti sunt rase cu o viteză ameţitoare de drujbele marilor rechini forestieri, în timp ce plantările se fac cu viteza melcului.

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE